Възпалението на шийните мускули се оправя с подръчни средства

Имам силни болки в шията и раменете. Масажите и мехлемите, които употребявам не помагат, какво да правя?

Георги СОМЛЕВ, София

Ако се оплаквате от болка в шийните прешлени и раменете, която се усилва при движение, това може да е миозит – възпаление на шийните мускули. Заболяването се предизвиква от преохлаждане или свръхфизическо натоварване. Тогава се простудяват именно мускулите на шията и на главата, тъй като те не са толкова масивни и са по-уязвими. При преохлаждане в тях се получава съдов спазъм и се нарушава кръвообращението. Особено са уязвими хората, които имат проблеми с шийните прешлени, прекарали са силна простуда или инфекциозно заболяване.
От преохлаждане има опасност да се появи и остра стрелкаща болка в гърба, която е признак за междуребрена невралгия, както и в областта на лицето – невралгия на троичния нерв. Тази болка обикновено преминава за 10-15 секунди, а пристъпите могат да достигнат до 10-20 за час. В такъв случай е необходимо да се вземе обезболяващо средство и да не се отлага визитата при специалист.
Ако всяко движение на врата ви причинява болка е добре да останете у дома на топло от три до пет дни и да избягвате физическото натоварване поне за една седмица.
В първите три дни болното място трябва да се разтрива със спиртни разтвори, след което да се увива с вълнен шал. На третия и четвъртия ден, когато болката понамалее може да се прави компрес с гореща сол за 10-15 минути. Солта се загрява във фурната и се сипва в специално ушито пликче от плат.
Ако след пет дни болката не е преминала, задължително трябва да посетите лекар. Причината може да е в друго заболяване.
За да не се допусне невралгия или миозит, добре е да се занимавате с плуване, гимнастика и да се закалявате. Не пропускайте сутрин да се обтриете с мокра кърпа и да си вземете контрастен душ. Тези процедури укрепват мускулите.
Желателно е да се спи на удобен твърд матрак без възглавница. Така гръбначния стълб приема нормално физиологично положение и мускулите му си почиват.
И още нещо много важно – обличайте се според времето. За децата са препоръчителни топлите, но свободни дрехи, тъй като малчуганите са доста подвижни и бързо се изпотяват.

Д-р Иван Стоянов – Lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *