Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли лекарствата да водят до гастродуоденит?

Може ли заради продължи­телния прием на лекарства да възникне гастродуоденит?

Васил Стоянов – София

Да, може. Това е един от типовете гастродуоденит, наречен още „химически“. Той е свързан с отделянето на жлъчен сок в стомаха или продължителния прием на различни химически пре­парати, например нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен и аспирин. Този тип гастро­дуоденит може да предиз­вика достатъчно дълбоки поражения на стомашната лигавица почти до ерозия. А тя в много случаи причинява кървене или кръвоизлив. Про­блемът е много сериозен: от една страна, човек е пре­карал инфаркт или инсулт, т.е. длъжен е постоянно да приема препарати за раз­реждане на кръвта, Но от друга страна – той не може да ги приема, защото те увреждат стомашната му лигавица. Това е дилема, която специалистите и изследователите все още се опитват да решат. Но едно е сигурно:

Ако приемът на проти­вовъзпалителни средства се съчетае с наличието на хеликобактерна инфекция, рискът от кръвоизлив се увеличава многократно. Затова е много важно и лекарите, а и пациентите да знаят, че не бива да се назначава продължителен прием на противовъзпали­телни препарати, преди да де изследвате за наличие на хеликобактерия. Ако се открие такава, се назначава антимикробна терапия. За унищожаване на бактерия­та се прилага 7 до 10-дневна терапия, която се състои в прием на препарат, по­нижаващ киселинността на стомашния сок, плюс два антибиотика. На Запад лекарите спазват това правило на лечение. Основни симптоми на гастродуоденита са бол­ките в горната част на корема и около пъпа. Те въз­никват сутрин, когато чо­век едва се е пробудил и не е успял още да похапне, или пък 1,5-2 часа след ядене. По­някога болката в корема се съпровожда с прилошаване, киселини,оригване,подуване на корема, диария или запек. Към всичко това може да се присъедини главозамайване, понижаване на апетита, слабост, повишена умора, бледа кожа, болезненост при опипване на корема, белезникавожълт налеп на език и отпечатъци на зъбите върху неговите странич­ни повърхности.

ЗА КОЛКО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА СЕ ОВЛАДЕЕ БОЛЕСТТА?

Лечението започва с нормализиране режима на хранене, в никакъв случай не яжте бързо и на крак, хранете се често по малко, най-добре варени ястия, нито много горещи, нито много студени. Сведете до минимум употребата на сол, лютиво, подправки, кисело, маринати, пушени и консервни продукти – всичко това предизвиква повиша­ване на киселинността на стомашния сок. Полезно е да приемате ябълки, прес­ни краставици, тиквички, моркови, сушени плодове, смокини, сушени зарзали, фурми, круши, но… не злоу­потребявайте с портока­лите и доматите. Въобще, запомнете: без спазване на диета не се надявайте на излекуване.

За самото лечение вече споменахме, че ако има наличие на хеликобакте­рия, тя трябва да бъде унищожена, след което да се възстанови нарушена­та стомашна функция. За целта освен спазмолитици се предписват и т.нар прокинетици и обезболяващи средства. Както и препара­ти за намаляване на кисе­линността на стомашния сок. И не на последно място – предписват се и препа­рати, които подобряват състоянието на кръвта, основно витамин В12. Една страница на Яна

 

ПОМОЩ ОТ БИЛКИТЕ:

 

ПРИ ГАСТРОДУОДЕНИТ С ПОВИШЕНА КИСЕЛИННОСТ:

  • пийте по 2-3 пъти на ден един час преди ядене по половин чаша топъл зелев сок;
  • в продължение на 3 месеца пийте на гладно по 1/2 чаша пресен картофен сок един час преди ядене, но на всеки 10 дена прекъсвайте за 7 дни;
  • смесете по 8 части жълт кантарион, бял смил и листа от живовляк, по 4 час­ти червен кантарион и пача трева, по 2 части ментови листа, корени от аир и кимион и една част бял равнец. Залейте 2 супени лъжици от сместа с един литър гореща вода, оставете за 12 часа, пре­цедете и пийте по половин чаша 4 пъти на ден един час след ядене.

ПРИ ГАСТРОДУОДЕНИТ С ПОНИЖЕНА КИСЕЛИННОСТ:

  • измийте хубаво листа от глухарче в топла вода, натопете ги след това за 20-30 минути в солена вода, отново ги из­мийте, но вече със студена вода, попарете ги, смелете ги и ги изцедете през плътна тъкан. Добавете към получения сок същото количество вода, сложете сместа да ври 3 минути и пийте по четвърт чаша 2 пъти на ден 20 минути преди ядене;
  • смелете и смесете в равни части корени от аир, листа от трицветна те­менуга, пелин и червен кантарион, както и кората от един портокал. Залейте 1 супена лъжица от сместа с чаша гореща вода, сложете да ври 30 минути, преце­дете и пийте по 1/2 чаша на ден.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Може ли лекарствата да водят до гастродуоденит?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *