Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога слънцето може да ни бъде приятел?

Лятото е времето от годината, в което всич­ки ние се излагаме на силните слънчеви лъчи, без да си даваме реал­на сметка до какво во­дят те. Понякога забра­вяме за слънцезащитния крем и смятаме, че един ден без него няма да ни навреди особе­но. Да, но силата на лъчите си казва своето и рано или късно сти­гаме до консултация с дерматолог. Нерядко това се случва доста късно. Превантивното познание за различни дерматологични про­блеми е основна стъпка при съхраняването на здравето на нашата кожа.

  • Слънчев дерматит – слънцето може да предизвика силни изгаряния, при които цялата кожа е за­червена, появяват се мехури, дори и рани. Основните симптоми
  • са неразположение, по­вишена температура и главоболие. Слънчевият дерматит може да бъде провокиран от различни комбинации (антибиотици или козметични продукти) и слънчевите лъчи. Кон­султацията с дерматолог е задължителна, за да се предотвратят последва­щите усложнения.
  • Пигментации – слънчевите лъчи активират меланина и вследствие на това по цялото ни тяло могат да се появят неравни петна, които се превръщат в козметичен проблем. Слънцето освен това провокира и появата на бенки и в по-далечен план – рак на кожата.
  • Фотостареенето – под влиянието на слънчевите лъчи нашата кожа се състарява. От глад­ка и еластична тя се превръща в суха кожа с неравен тен, появяват се
  • бръчки. Как може да се предотврати това? Необ­ходимо е да използвате качествени фотозащитни средства, които да ви защитават от вредните слънчеви влияния.
  • Топлинен обрив – той е свързан с обилното потоотделяне на тялото през горещите ме­сеци. Вследствие се появява силно неприятен сърбеж, който може да обхване различни части на тялото. Най- предразположени към топлинния обрив са мал­ките деца и хората с по-чувствителна бяла кожа. Трябва да се кон­султирате с дерматолог, който да ви насочи към правилното лечение.
  • Това са само някои от най-често срещаните за­болявания на кожата, от които е необходимо да се предпазваме по време на сезона на отпуските. Кол­кото и да не се замисляме за вредата от слънцето, трябва не­прекъ­снато да си даваме сметка, че пре­калено­то изла­гане на слънце нана­ся мно­го щети на кожата ни. Една от превантивните мерки е фотопротекцията, осо­бено през лятото. Спо­ред последните данни заболяваемостта от рак на кожата през послед­ните години се е удвоила. За да се предпазим от злокачественото забо­ляване, е необходимо да знаем следните пра­вила, които многократно сме чували, но това не е достатъчно, за да ги изпълняваме:

–          забравете за излага­нето на слънце в следния часови пояс – 10 и 15:00 часа. В този период УВ лъчите са най-силни;

–          използвайте слънце- защитни кремове с фак­тор 15 или по-голям;

–          избягвайте солариу­мите;

–          задължителни кон­султации с дерматолог, който да следи промя­ната на пигментацията на кожата ви и своевре­менно да се консулти­рате с него за тревожни белези.

 

Единственият начин да запазим кожата си свежа и млада е не като се из­лагаме часове наред под силните слънчеви лъчи, а като сме инфор­мирани за вредата, коя­то носят те. Честотата на дерматологичните заболявания показва, че въпреки непрекъ­снатите дискусии по темата, доста често се пренебрегват простите, но важни правила за съхраняването на здра­вето на нашата кожа. Подгответе се за лятото и бъдете информирани като задължително се консултирате с дерма­толог.

 

Защита от слънцето, лятото настъпва…

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *