Как да се справим с неприятните колики?

Не всички бебета страдат от тях, но ако твоята рожба е сред неспокойните чувствителни мъничета, ето какво можеш да направиш.

В медицината не същест­вува точно определе­ние за коликите, зато­ва лекарите поставят диагнозата основно на базата на симптомите и отхвърлянето на други възможни причини за неутешимия плач на но­вороденото. Не всички неспокойни и чувствителни бебета страдат от коли­ки. Приеми факта, че е нормално за едно новородено да плаче общо 2 до 3 часа дневно.

Коликите се появяват през първите няколко седмици след ражда­нето (обикновено около третата) и продължават 3 до 4 месеца.

Защо се появяват?

Според различните теории коликите могат да се дъл­жат на много фактори. Нито една от тях обаче не е събрала достатъчно доказателства, за да можем да твърдим, че е универсална. Затова, ако твоето бебе не се влияе от определен метод на лечение, не значи, че не можеш да му помог­неш по друг начин. Новородените имат недоразвита храносмилателна система, която не е преработвала храна и тепърва се приучава към ефективна работа. Мускулите, които я поддържат, все още не са развили правилен постоянен ритъм, чрез който да придвижват храната през храносми­лателния тракт. Така малките стомахчета задържат въздух, който причинява дискомфорт и болка. Сигурен лек за коликите е единствено… времето. И все пак има начини да помогнеш на бебчо да преодолее неприятното чувство и да се успокои.

Любопитно През 1950 г. американският педиатър д-р Морис Уесъл де­финира коликите така: остри пристъпи на раздразнителност и неутешим плач, които продължава поне 3 часа на ден, поне 3 дни в седмицата, поне 3 седмици при иначе здраво и добре нахра­нено бебе. Така се раждат, нар. правило на „тройките“, което не е утеха за родителите, но помага за диагнозата

Какво помага?

 • Не прехранвай бебето. Това може да засили болез­нените спазми.
 • Когато бебето плаче и не можеш да го успокоиш, смени позицията, в която го държиш: ако е легна­ло, го изправи за малко или го обърни към себе си (новороденото обича да „проучва“ света от различни гледни точки).
 • Иди до прозореца и погледнете навън. С нежен , глас му обяснявай какво виждаш. Дори да не спира да плаче отначало, не повишавай тон и продължавай да се усмихваш – няма да остане незабелязано!
 • Разхождай се, като гушкаш новороденото с лице към себе си. Използвай кенгуру или слинг или просто се поразходете из стаята.
 • Пей му песнички. То обожава да слуша гласа на мама, а ритъмът на песничките действа успо­коително и приспивно.
 • Полюлей бебчо нежно – на ръце или в люлка.
 • Разходете се с кола. Движението на колата често действа много успокояващо на бебенцата.

 • Води дневник, в който за­писвай кога бебето започва да плаче, колко плаче обик­новено и какво го успокоява. Това ще ти помогне по-лесно да установиш кое му действа добре. Коликите обикновено се проявяват по едно и също време на деня (по-често сле­добед и вечер) и имат отно­сително еднаква продължи­телност.
 • Обърни бебето по коремче върху скута си или върху леглото и нежно масажирай гръбчето му.
 • Масажирай с леки движения по посо­ка на часовниковата стрелка коремчето в областта около пъпчето. Особено полезен е масажът 20-30 минути преди хранене.
 • Ако кърмиш, по­съветвай се с ле­каря кои храни е добре да ограничиш времен­но. Намали консумацията на шоколад, млечни продукти, кофеин, яйца, фъстъци, цитру­си, пикантни храни и такива, богати на фибри и влакнини.
 • Избягвай резки и шумни движения, които могат да из­плашат бебето.
 • Старай се да го храниш в притъмнена тиха стая – на много бебета им липсват ую­тът, топлината и спокойстви­ето на майчината утроба.
 • Ако си изтощена, остави малкото да поплаче 10 минут­ки и пробвай да го успокоиш отново!
 • Когато кърмиш, прави го така, че главичката, ръката и крачето на мъника да са в една линия, а коремчето му леко да докосва тялото ти.
 • Оригвай бебето редовно след хранене и го дръж из­правено няколко минути след това.
 • Смята се, че някои лекар­ства, съдържащи симетикон, помагат при колики. Винаги се консултирай с лекар, преди да използваш медикаменти!
 • Ако храниш мъника с мля­ко за кърмачета, поговори с лекаря си дали не е добре да преминете към друг вид.
 • Опитвай да намалиш възду­ха, който бебето поглъща през бутилката, докато пие мляко, водичка или чай.
 • Сподели с други родители и помоли за съвет – техният опит може да ти е от полза.
 • Гушкай бебчето си колко­то се може повече – все още няма опасност да го разгле­зиш, а то има голяма нужда от твоята близост и физически контакт.
 • Увий бебчето добре в пеленка или одеялце.
 • Когато бебето заплаче, про­вери дали е гладно, изморено, изплашено, дали му е топло или студено, или нещо друго го боли – провери например за обрив или подсичане.
 • Болката и дискомфортът в стомаха на мъничето могат да се облекчат с помощта на Шуслерова сол № 7 магне­зиев фосфат, по 2-3 таблетки дневно.
 • Някои билки помагат зна­чително при колики. Същест­вуват много рецепти за чай против колики, но тъй като не всички са с доказана ефи­касност, обсъди ги първо с педиатъра.

3 съвета за теб, мамо…

1. Неутешимият плач на малкото е много тежък емоционален момент за родителите – говори за това и не се чувствай виновна, че не винаги успяваш да му помогнеш.

2. Помоли някого да те отмени в грижите за мъничето – отдъхни за няколко часа. Това ще те зареди с нови сили.

3. Колкото и да ти е трудно в този тежък период, старай се да запазиш спокойствие – твоето умно бебе усеща, когато си стресирана или изнервена. Въоръжи се с много търпение и обич и съвсем скоро ще можеш отново да се наслаждаваш на своята щастлива и усмихната рожба!

сп. „Моето дете”

 

 

Как да спрем коликите при бебето

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Оценете статията
Оценка 2.5 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.