Доц. д-р Ива Христова: Ухапването от кърлеж може да е смъртоносно!

Защо ухапването от кърлеж може да е смъртоносно за вас отговаря сега доц. д-р Ива Христова, която е доктор на медицинските науки, е, ръководител на лабораторията“ по „Кърлежоворно преносими инфекции, листерии и лептоспири“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София. Тя е на тази позиция от 1993 г. до днес. В този период се провеждат активни проучвания в областта на етиологията, епидемиологията и диагностиката на Лаймската болест, в която тя е и меаикът с най-много опит в България. Тази година доц. Христова придоби научната степен доктор на науките с ди­сертационен труд на тема „Проучвания върху етио­логичната диагностика и разпространението на предаваните с кърле­жи и сродни инфекции в България“ към отдел „Микробио­логия“ на НЦЗПБ. Ето какво разказа експертът за се­зонната опасност – кърлежите, и по­следствията от тяхното ухапва­не.

–          Доц. Христова, сезо­нът на кърлежите дойде. Какви са болестите, кои­то пренасят те?

–          Някои от болести­те са свързани с висока температура затова се наричат трески, както е при Марсилската треска, Ку-треската и хеморагичната треска. Те протичат с повишена температура, но всяка от тях има свои­те специфични симптоми. Всички имат около седмица Инкубационен период чрез ухапването си кърлежите могат да заразят и с Лаймска болест, която обикновено протича без повишена температура, но има и случаи, в които се наблюдава температура до 37,5 градуса. Бактериите, които причиняват болес­тта, са в кожата, където създават началното въз­паление. Ако не се лекува в този ранен етап, инфек­цията преминава в кръвта и достига до органите. По този начин уврежда трайно, като предизвиква хронични възпаления.

–          Коя от болестите, предавани от кърлежи, е най-сериозна и опасна?

–          Кримската-Конго хеморагична треска е най-сери­озна, защото смъртност­та при Нея е до 30%. От друга страна, това е много рядко заболяване, което не е повсеместно разпрос­транено u е специфично само за отделни области на страната, като Шу­менска, Великотърновска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Хасковска u Кърджалийска.

–          А подлежи ли на ле­куване?

–          Да, като

–          ИМА СПЕЦИФИЧНА ПРОФИЛАКТИКА С ГАМА- ГЛОБУЛИН, който неутрализира вируса в организма на човека. Но това е рядка болест. От друга страна, Лаймската болест и Марсилската треска са много по-чести.

–          При тях как проти­ча болестта и нейното лечение?

–          И двете се лекуват успешно, защото са бакте­риални, докато Кримската- Конго хеморагична треска е вирусно заболяване. При Лаймската болест се на­блюдава зачервяване на мястото на ухапването за десетина дни. Тази черве­нина постепенно нараства, като след около месец може да се скрие. Ако не се лекува през този период, в рамките на няколко сед­мици или месеци започват различни оплаквания от нервната система, от оп­орно-двигателния апарат, т.е. от ставите и по-рядко от очите и сърцето. При Марсилската треска има малко черно петно, подоб­но на пъпка, на мястото на ухапването, което е специфичен симптом. След това се образува дребен обрив като при шарка и се развива висока темпера­тура, а като последствие може да засегне белия дроб. Различен е ходът на про­тичане на болестта при двете – при Лаймската болест е подло, кротко, бавно и задълбочаващо се, докато при Марсилската треска е остро, с висока температура и след това по-лесно оздравяване без нататъшни усложнения.

–          Отчита ли се увели­чаване на броя на ухапва­нията от кърлежи през последните години?

–          През последните годи­ни се поддържа доста висо­ко ниво. Преди десетина го­дина по-малко се обръщаше внимание на ухапванията от кърлежи и съответно по-малко хората търсеха помощ от лекарите. Сега има повече информация по темата и хората са доста по-запознати, но няма съществена промяна в броя на ухапванията от кърлежи през последните 3-4 години.

–          Кога е пикът на кър­лежите?

–          Точно по това време е първият пик. Обикновено най-много са през месеци­те май и септември.

–          Обществените прос­транства в големите градове вече започнаха да се обработват против кърлежи. Това достатъч­на предпазна мярка ли е?

–          Това е достатъчно, но са необходими няколко обработки, които да се направят пролет и есен.

–          Как можем да се предпазим от ухапвания от кърлежи?

–          Първо като не навли­заме в места с гъста рас­тителност. Когато все пак това се наложи, човек трябва ОБЕЗАТЕЛНО ДА Е С ПАНТАЛОНИ С ДЪЛГИ КРАЧОЛИ и блуза с дълги ръкави, които да са стиснати на глезените и на китките с ластик, за да се предотвра­ти достъпът на кърлежите до кожата. Има и препа­рати, които се пръскат по тялото и обикновено предпазват около седмица от ухапване на кърлежи. Това обаче е само при по­ложение, че човек не си мие ръцете и не се къпе в този период, така че това не е особено добро решение на проблема. Има и препа­рати, с които се трети­рат тревните площи. Те е добре да се използват особено при вили и дворове, като преди обработването е необходимо да се подреже тревата, да се провери дали няма гниещи клонки и храсти. На кърлежите им е необходима влага, така че ако тревата се поддържа ниско окосена, почистена и добре осветена от слънце­то, ще им е много трудно да оцелеят.

–          Какво трябва да предприемем при ухапва­не от кърлеж?

–          Най-добре е хората да се обръщат за помощ към медицинските лица в спешните отделения или към общопрактикуващите лекари. Във всички случаи е най-добре кърлежът да бъде премахнат от специалист, за да може той да реагира, ако по време на отстраня­ването кърлежът се скъса и части от него останат под кожата. Все пак това е рана и трябва да се тре­тира като такава, за да не се образува възпаление на мястото на ухапването.

–          Как можем да разбе­рем, че ни е ухапал кърлеж, ако нямаме видимост на това място? Има ли някакви симптоми, които се проявяват?

–          Не, няма такива симп­томи. Самото ухапване не е болезнено, така че може и да не разберем, че имаме кърлеж, особено ако е под окосмената част на гла­вата. Ако не го видим, кър­лежът сам ще падне след време, след като се напие с кръв. Ако е по тялото, ще видим точка, подобна на дребна бенка, която от едната страна е прикре­пена към кожата, а от дру­гата е повдигната нагоре, защото кърлежът си заби­ва хобота, а коремчето му стърчи. Освен това, като се загледа човек, може да види и крачетата му.

–          Трябва ли след от­страняването на кърлежа да се прилагат специални мерки на мястото на ухапването?

–          Не, достатъчно е обик­новено почистване и дезин­фекция на мястото, както при всяка друга рана.

–          Колко време след ухапването може да се на­прави тест за болест?

–          Обикновено инфекции­те имат около седмица до десетина дни инкубационен период, след който може да се направи тест за болест. Съответно този период е по-кратък при по-тежките инфекции и при тях отне­ма около седмица, докато при Лаймската болест са необходими поне две сед­мици, за да се проведат тестове. Ако до тогава няма оплаквания, е по-добре да се изчакат около 20 дни преди тестването, за да е по-сигурен резултатът, тъй като тази болест се развива по-бавно в човеш­кото тяло.

 

Кърлежите са широко разпространени в цяла България. Малките паразити са много опасни, тъй като са носители на сериозни инфекции като Лаймска болест, Марсилска треска, Ку-треска, Кримска-Конго хеморагична треска, бабезиоза, ерлихиоза и други. Те се хранят с кръвта на гостоприемника и инфектират мястото на ухапването чрез токсините, които се отделят при прикрепването си към кожата. Ако инфекцията не се лекува навреме, ухапванията на кърлежите могат да нанесат сериозни поражения по човешкото тяло и органи, включително и смърт. Паразитите обитават предимно тревисто-храстовите и горски местности и предпочитат местата с високата влажност, но вече са се адаптирали и към градските условия, с което се увеличава и рискът от ухапване и заразяване.

 

Как да открием кърлежите?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Доц. д-р Ива Христова: Ухапването от кърлеж може да е смъртоносно!

  1. miroslav каза:

    zdraveite d-r gristova iskam da popitam namerih karlej na obuvkata i go obih no ne sam sigoren dali nqma po tqloto mi nqkade ne moga da vidq da imam nqkade no ot togava na sam mi e samo jega i mnogo me bolat stavite moje li da e zaplaha tova

  2. Venci каза:

    Zdraveite d-r Hristova iskam da popitam mojeli da se kape dete sled kato e uhapano ot karlesh po vreme na lechenie.Blagodarq vi predvaritelno!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *