Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сухотата в устата причинява инфекции

Моля специалистите да ми обяснят до какви проблеми може да доведе сухо­тата в устата и има ли ефективно лечение на това заболяване?

Евгени Матев – Стара Загора

Слюнката овлажнява u почист­ва устата. С нея започва процесът на разграждане на поетата храна. Слюнката предпазва отинфекции, като контролира вредните микро­организми, попаднали в устната кухина. Когато не отделяме дос­татъчно слюнка, изпитваме дискомфорт. Какви са симптомите на ксеростомията:

  • лепкаво усещане в устата, сухота;
  • бързо ожадняване;
  • възпаление в ус­тата;
  • сухи, раздразнени или цепнати ъгълчета на устните, пресъхна­ли устни;
  • сухо гърло;
  • чувство на парене в устната кухина, особе­но на езика;
  • сух, червен, груб език;
  • трудно говорене, дрезгав глас, дъвчене и преглъщане;
  • невъзможност за опреде­ляне на вкуса;
  • възпалено гърло, сух носен секрет;
  • влошено дишане.

ДО КАКВИ ПРОБЛЕМИ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ СУХАТА УСТА?

Освен че посочените симпто­ми могат да причинят дискомфорт, те провокират развитие на гингивит, рушене на зъбите,

ИНФЕКЦИИ!

инфекции в устната кухина като млечница (гъбички в устата). При ксеростомия е невъзможно носе­нето на зъбни протези.

ОТ КАКВО СЕ ПРИЧИНЯВА БОЛЕСТТА?

Възможно е сухата уста да се дължи на приемани медикаменти, независимо дали те са назначени от лекар или от предлаганите без рецепта. В тази група попадат ле­карствата, които се приемат при алергия, астма, настинка, гадене, диария, високо кръвно налягане, запек, акне, затлъстяване, депре­сия, психични заболявания, болест на Паркинсон, епилепсия, както и седативи и мускулни релаксанти, обезболяващи.

Ксеростомията може да е симптом на анемия, диабет, рев- матоиден артрит, хипертензия, болест на Алцхаймер, Паркин­сон, инсулт, синдром на Сьорген, СПИН, паротит (заушка).

Най-разпространените причи­ни са следствие от дехидратация, при състояния на повишена телес­на температура, силно изпотява­не, диария, повръщане.

Тютюнопушенето или дъвче­нето на тютюн влошава състо­янието на ксеростомията, има намаляващ отделянето на слюнка ефект. Дишането през устата. изсушава лигавицата й.

При прием на медикаменти, които вероятно водят до изсу­шаване на лигавицата на устата, е необходима консулта­ция с лекар. Възможно е дозата да бъде кориги­рана или лекарството сменено. В случай че влажността на устата не се възстанови при предприетите мерки, е възможно да се изпи­ше медикамент, който стимулира отделянето на слюнка.

 

ВНИМАНИЕ!

Получава се като страничен ефект при химио- и лъчетерапия по глава­та, на шията или по цялото тяло срещу раково заболяване, при което се увреждат слюнчените жлези. Сухата уста може да се дьлжи на увреждане на нерв в областта на главата и шията при травма или хирургична операция. Появява се при кръвозагуба. Оплакването е характерно след отстраняване на слюнчени жлези.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *