ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо понякога докторите бъркат инфекциозната мононуклелоза с грип?

През тази зима прекарах грип. Повиши ми се темпе­ратурата, запуши ми се носът, цялото тяло ме болеше. Лекувах се, но температурата не спадна цели две седмици. Лекарите помислиха, че става дума за възпаление на белите дробове, а накрая се оказа, че всъщност болестта ми е инфекциозна мононуклеоза. Защо не можаха да я открият навреме? Какви са разликите между грипа и другите инфекциозни болести?

Зорка Сьбчева – по електронната поща

За острите респираторни ви­русни инфекции, особено за грипа, е характерно много остро начало: няколко часа човек се чувства не­разположен, след това бьрзо-бързо се покачва температурата му и го сваля на легло.

За разлика от грипа, инфекци­озната мононуклеоза се проявява постепенно. Температурата се по­вишава бавно, но държи човека цели 10 до 14 дни. Освен това в началото болният усеща само симптомите на интоксикацията. И чак след това се присъединяват признаците, засяга­щи горните дихателни пътища.

ХАРАКТЕРНИТЕ БОЛКИ ПРИ ТАЗИ БОЛЕСТ

Човекът трудно преглъща, гърлото е силно зачервено, сливиците – гнойни. Лицето се подува, гласът се променя.

Ако обаче в началото на заболява­нето не са открити характерните различия от другите инфекции, по-на­татък също се появяват симптоми, които могат да наведат на мисълта за инфекциозна мононуклеоза – непри­ятни усещания в корема, неразбира­емо „разтегляне“ на болестта във времето. И най-вече: повишаването на температурата и влошаването на състоянието се случват вълнообраз­но и продължават цял месец.

От инфекциозна мононуклеоза може да се заболее в детска въз­раст, но може и на 40 години. При по-възрастните се среща много по-рядко. Трябва да знаете, че тази болест е известна и като „Болес­тта на целувката“. Ясно защо: човек може да се зарази на романтична среща чрез целуване.

КАКВО ДА ВЗЕМАМ – ПАРАЦЕТАМОЛ ИЛИ АНТИБИОТИЦИ

Дори и най-обикновен кръвен ана­лиз може да подскаже наличието именно на инфекциозна мононуклеоза, а не на друга остра респираторна вирусна инфекция. За целта е нужно да попаднете на опитен лекар. Само той ще види в кръвната ви намазка т.нар. атипични мононуклеари. Друг признак е голямото количество лимфоцити и моноцити. И накрая се добавя най-точната полимеразна верижна реак­ция. Само специалисти лекуват това заболяване, а лечението му може да продължи месец и повече.

ВПРОЧЕМ!

Ето какво трябва да се има предвид при подозрение за инфекциозна мононуклеоза. Дори и да не се потвърди това заболяване, но се появят съмнения, бъдете много внимател­ни с лекарствата. По никакъв начин не приемай­те парацетамол и антибиотици от групата на пеницилините. Парацетамолът задълбочава увреждането на черния дроб, а пеницилиновите антибиотици предизвикват алергия. Ако ваши­ят лекар е решил да ви предпише антибиотик против дълго повишената температура, непре­менно се консултирайте със специалист.

 

Какво представлява инфекциозната мононуклелоза?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *