ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Станали сме хора, защото по-малко дъвчем

Антропологът Даниъл Либармен от Харвардския университет в Масачузетс изгради нова теория за превръщането на маймуната в човек. Ученият твърди, че това е станало в резултат на генна мутация, при която един от видовете шимпанзета е загубил гена, който определя големината на долната челюст и свързаните с нея мускули за дъвчене. Появили се маймуни с по-малки челюсти, които дъвчели по-слабо, но затова пък намаляването на челюстта и дъвкателните мускули освободило място за уголемяване на черепа и мозъка.
По-малката долна челюст принудила мутанта – шимпанзе да търси повече животинска храна, понеже растителната изисква много дъвчене, а е по-малко калорична. Понеже животинска храна не се намира много по дърветата, мутантът постепенно започнал да прекарва повече време на земята. По-големият мозък обаче дал голямо преимущество на мутанта, той станал по-съобразителен и по-пригоден за живот от
събратята си маймуни.

Из „Здр. в. за пенсионера“

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *