Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спанакът – истинско съкровище от хранителни вещества! За какво помага?

Този листен зеленчук е про­чут предимно с високото си съдържание на желязо, но това далеч не е най-важно­то му качество. Той предла­га много повече!

Спанакът е истинско съкровище от хранителни вещества, изключи­телно полезни за здравето. Може би дори все още не познаваме всичките му добродетели.

Освен желязо, магнезий, калций, витамин С и витамини от група В, както и много други фитохимични елементи, предпазващи от рак, спанакът съдър­жа под формата на хлорофил концен­трирана слънчева енергия и е богат на фолиева киселина и лутеин.

спанак
Полезният спанак

Фолиевата киселина участва в образуването на аминокиселини, които изграждат всички живи клетки, и в синтезата на ДНК. Освен това благоприятства регенерирането на черве­ните кръвни телца, зарастването на тъканите и доброто функциониране на имунната система, фолиевата киселина играе съществена роля в мета­болизма на мозъка и нервната систе­ма, особено на нервните трансмитери. Смята се, че тя предпазва от някои форми на рака. А недостигът от нея благоприятства появата на депресия.

Лутеинът влияе благоприятно на зрението, като предпазва от катаракта и макулна дегенерация. Освен това той има предпазващ ефект срещу рака на дебелото черво. Тъй като не се синтезира в организма, лутеинът трябва да се набавя с храненето.

Съдържанието на витамин С в спанака зависи от сезона и е най-високо през зимата. Под влияние на окисля­ването количеството му намалява — за 24 часа с 30%, а за 48 часа с цели 70%! Омърлушеният вид на листата говори за слабо съдържание на цен­ния витамин.

Внимание: нитрати!

За спанака и другите зеленчуци те са важни хранителни вещества, състо­ящи се от азот и кислород. Попаднали в човека с храната, водоразтвори­мите нитрати в значителна част се отделят непроменени чрез бъбреците. Но бактериите в храносмилателната система са способни да преобразу­ват част от тях в други съединения – нитрити. Те от своя страна могат да се свързват с белтъчни вещества, образувайки нитрозамини, за които се приема, че имат канцерогенен ефект. Парниковите зеленчуци са едни от основните източници на нитрати. Затова винаги трябва да се предпочи­тат градинските. Мийте продължително листата на спанака под течаща вода и ги консумирайте скоро след като сте го купили. Изхвърляйте първата вода от варе­нето. Дръжките и по-дебелите жилки трябва да се отстраняват. Продължителното нагряване на вече сготвеното ястие от спанак води до по-голяма вероятност от превръщане­то на нитратите в нитрити.

Любопитно

Американската лекарка Хейзъл Парселс (1889-1996) разказва как, когато била на 41 години, специ­алистите й предрекли фатален край поради заболяването й от тубер­кулоза. Тогава тя решила да промени начина си на хранене и започнала да консумира спанак под вся­какви форми. След 3 месеца състоянието й се подо­брило и тя почувствала прилив на енергия, а след още 6 била напълно изле­кувана. Самата лекарка отдала изцелението си на високото съдържание на фолиева киселина и витамини от група В в спанака. В последствие Хейзъл Парселс станала световно известна с основаните от нея цен­трове по здравословно хранене. Починала на 106-годишна възраст.

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *