ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Инфарктът често е основната причина за аневризма на аортата

Как да усетим началото на аневризма на аортата, кои са първите признаци на това заболяване?

Стефан Стефанов, Пазарджик

Диагнозата аневри­зма на аортата се ус­тановява при около 50 хиляди души на година след провеждане на съ­ответните изследвания. В ранен стадий, така както и при аневризма в главния мозък, и тук тя много често не се про­явява по никакъв начин. Обаче при аневризма на гръдната част от аор­тата могат да възник­нат болки в областта на сърцето, задух и… хриплив глас. В по-късен стадии се появяват стя­гащи болки в гърдите или корема (в зависи­мост от разположени­ето на аневризмата). Заради спукването 6 аортата възниква силна болка на съответното място и състоянието на болния се влошава много бързо, направо стреми­телно. Бързо се развива слабост, болният поб­леднява и губи съзнание. Често спукването на аортата се съпровожда с големи кръвоизливи, несъвместими с живота. Най-често аневризма на аортата възниква у мъжете, страдащи от атеросклероза. Но има и други причини – арте­риална хипертензия, къс­ни стадии на сифилис, травми на кръвоносните съдове, инфекции и бро­дени дефекти на съдо­вите стени. При мъжете такова състояние се развива 4 пъти по-често, отколкото при жените.

АНЕВРИЗМА НА СЪРЦЕТО Е ТОРБЕСТО ИЗПЪКВАНЕ НА СЪРДЕЧНАТА СТЕНА

Основната причина за образуване на такава аневризма е пре­каран инфаркт на миокарда – 5 до 20 на сто от прежи­велите инфаркт развиват аневри­зма на сърцето. В този случай в за­сегнатия участък от сърдечния мус­кул се образува белег от раната, нещо като срастване. Мястото там изтъня­ва и започва да набъбва при всяко съкращаване на сърдечните каме­ри. Ако изпъкването в миокарда започне още през първите дни след инфаркта, тогава го­ворим за развитие на остра аневризма. От аневризма на сърцето мъжете страдат много по-често – 5 до 7 пъти по-често, отколкото жените.

В повечето случаи това състояние изисква оперативно лечение.

ЗАПОМНЕТЕ!

Обикновено аневризмата не се проявява по никакъв начин и се открива случайно или при пълни изследвания по повод на други заболявания. Или, не дай си Боже, когато вече се спука. Затова е необходимо често да се подлагате на профилактични прегледи (това, което мъжете не обичат да правят). Поне веднъж годишно се преглеждайте, така ще можете да избегнете това коварно състоя­ние.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *