Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откъснете си лечебен грозд от… арония

Трудно е да повярваме, че до началото на XX век дръвчето арония се е от­глеждало изключително за украса на градини и парко­ве. Да, наистина, белите цветове и тъмнозелените плътни листа са много кра­сиви. А на есен, на фона на оранжево-червените листа черните гроздове изглеждат като украшение. Но точно в тях се крие лечебната сила на аронията.

Витаминозна кухня В плодовете се съдържат витамини С, В2, каротин, токоферол, никотинова и фолиева киселини, флавоноиди. По съ­държание на аскорбинова киселина аронията превъзхожда много растения, а по количеството на витамин Р заема първо място сред всички зеленчуци и плодове. Достатъчно е да хапнете само Юг пресни плодове от арония, за да за­доволите денонощната потребност на организма от витамин Р. Плодчетата съ­държат и значително количество йод /само растението фейхоа превъзхожда аро­нията по този показа­тел/, както и важни мик­роелементи като ман­ган, мед, магнезий, жел­язо.

От хипертония до склероза Плодчетата и сокът се използват за лечение и, което е особено важно, за профилактика на хипертонията и ате­росклерозата. Те действат отлично и при гастрити с понижена киселинност, при някои съдови заболявания. За да си приготвите сок, плодчетата се сортират, изчистват, измиват. Добавете малко во­да /100 г на 1 кг плодове/ и загрейте до 60 градуса. Дръжте на тази температура, като бъркате, 20-30 мин. После смачкай­те плодовете с дървено хаванче или пуснете през месомелачка. За да получите само сок, изстискайте кашичката през марля. Впрочем, напоследък се продава и готов сок от арония в бутилки.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *