ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бактериалната инфекция на кожата не трябва да се оставя на самотек

Моля да разкажете повече за забо­ляването пиодермия. Какви са при­чините и как трябва да се провежда лечението?

Соня Давидова – Смолян

Пиодермията е бактериална инфекция на кожата и най-често се предизвиква от стафилококи. Това е една от най-разпространените кожни болести, но тя често е про­ява или следствие от някакви други системни заболявания – например различни нарушения на имунната система, заболявания на стомаш­но-чревния тракт като ентерит, а също и хроничен тонзилит, синузит, отит, захарен диабет. Затова е важно не само да се повлияе на при­чинителя на гнойната инфекция, т.е. стафилококите, но и да се открият и лекуват заболяванията, които водят до отслабване на защитните сили на организма. Необходимо е да се | положат всички усилия за откриване на инфекциозното огнище, което е източник на постоянно обсипване на организма с гноеродни микроби. Освен по кожата инфекциозното огнище може да се окаже хроничен тонзилит, отит, синузит, а също и кариозни зъби, пародонтит, хро­ничен холецистит, пиелонефрит,

възпаление на вътрешните полови органи и други източници на инфек­ция. Те трябва да бъдат открити и лекувани. Но на всяка цена трябва да се лекуват и проявите по кожата. За целта се консултирайте и с хирург. Специалистите ще ви предложат необходимите средства за кожата – дерматологични мехлеми и прочее лекове за външно въздействие. Що се отнася до антибиотиците, тях ще ви ги предпише лекуващият лекар. Трябва да спазвате и диета, да наблягате на продукти с високо съдържание на витамини от групата В, на витамин С, на микроелементи­те мед, цинк, селен. Полезни ще ви бъдат и морските продукти, но на всяка цена изключете от менюто си подправките и продуктите, богати на лесноусвоими въглехидрати. Преди време в лечението на пиодермията се прилагаше ултравиолетовото облъчване на кръвта, тази процедура все още се практикува и наистина е ефективна. В крайна сметка, това са само общи препоръки, вие на всяка цена се консултирайте и се прегле­дайте при специалист.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *