Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кой трябва да следи в интернет пространството за нарушения с трафик на органи?

  • Никой не следи в интернет обявите с подоб­но съдържание, признаха от Главната дирекция за борба с организираната престъпност.
  • Оказва се, че нито администраторите на сайто­вете, нито ГДБОП могат да забранят тези незаконни: публикации.

Не сме само ние…

През 2009 г. италианското издание „Репу­блика“ тръгва по следите на черната търговия в интернет с човешки органи. Последният стадий от интернет търговията е продажбата на хора, цели или на части. Обяви за продажба на органи се публикуват в „Спешни или специални обяви“, пише италианският всекидневник. Сред тях има и такива за бъбреци, черен дроб, костен мозък… Този вид обяви се появяват именно когато кризата влиза в своята критична фаза. Те са толкова много, че дори се налага да бъде създаден специален раздел за тях, коментира авторът на статията. Сякаш влизате в малък кръг на ада, в който са „но­вите отчаяни“ – представители на средната класа, поставени на колене, които вече не могат да изплащат ипотеката си.

Италианци на средна възраст, мъже и жени, които никога не са бедствали, сега са в безизходица.

Ето как звучи една-такава италианска обява:

„Италианец, на 45 години, бивш предприемач. Бизнесът ми започна да куца и преди две години загубих всичко. За да спася семейството си (съпруга и две деца) от нищетата и отчаянието, предлагам своя бъбрек и костен мозък. Кръвната ми група е В, резус фактор положителен. Начална цена 300 000 евро.

Неприятно ми е, че се налага да прося пари. Никога не съм им придавал голямо значение. През целия си живот съм пома­гал на хората. Ако някой откликне на молбата ми, ще му бъда благодарен цял живот“.

Към обявите често има прикрепени данни от личната карта, здравна книжка, резултати от изследвания и всички уверения, че човекът води здравословен начин на живот.

ВПРОЧЕМ!

Носят се слухове, че операциите по трансплантациите се извършват в частни клиники в Румъния и Бълга­рия. Бизнесът на бъдещето е незаконната търговия с органи. Достатъчни са само една клиника, един-двама лекари и един донор, от който могат да се вземат ор­гани“, споделя пред изданието разкаял се участник в трафика на органи.

Интересното е, че от органите имат нужда хора с възмож­ности, които са готови да платят огромни суми, само и само да могат да живеят. На това се надяват и „новите отчаяни“, готови да продадат част от черния си дроб, за да намерят изход от си­туацията, завършва „Република“ Лова е за кандидатите за живи донори. А спомняте ли скандалите през изминалите години за търговията с трупни органи? Не? Ще ви припомня някои факти, появили се в общата мъгла.

През март 2008 г. полицията арестува директора на Център „Съдебна медицина“ към Александровска болница доц. д-р Станислав Христов.

Доц. Христов беше задържан за нарушаване на правилата за експлантация и предоставяне на човешки органи и тъкани за трансплантиране. По данни, изнесени в пресата от източник в прокуратурата, той е направил 98 незаконни експлантации на кости и сухожилия от 2004 до 2008 г. Тези данни бяха безспорно доказани от материалите, с които разполага държавното обвине­ние, а други около 500 подобни случая все още трябваше да се изясняват от разследващите. От прокуратурата тогава разкриха, че схемата е била за износ на експлантираните кости и сухожи­лия към САЩ и е минавала през тъканната банка у нас.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *