Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Водната стихия уби 8 души и съсипа здравето на стотици в село Бисер

  • Сред оцелелите е и единствената жена в региона с присадено сърце Ваня Кинова!

Вълна, по-висока от 2,5 метра, заля село Бисер, Хасковска област. Само за няколко секунди животът на хората от това китно село на Славейковата Гергана се преобръща наопаки. Вълната е буквално опустошителна, връхлита и отнася със себе си хора, животни, къщи, мостове и дървета. Случи се небивало водно бедствие. В цялата Хасковска област бе обявено бедствено положение, след като прииждащите води скъсаха мостове, причиниха свлачища, наводниха къщи и дворове, затво­риха пътища. Животът на хората висеше на косъм. Повечето оцеляха, други обаче – не!

Майка, на която водата достигаше до брадичката, носеше  детето си вдигнато над главата, възраст­на жена стоеше пред рухналата къща и на­реждаше на умряло. 73-годишен мъж от село Лешниково, виждайки как се дави добитъкът му, получава инфаркт и умира на място.

Спасителните екипи обхождат къщите една по една и вадят от тях хора, изпаднали в шок. Линейките хвърчат, половината от спасените от водата са настане­ни в болници. За тях са осигурени топла храна и завивки.

Картината е поразителна – възрастни жени се кръстят и се молят на Бога дано да са живи близките им. Никой не знае другият къде е, търсят се, викат се по име. Сред загиналите и най-възрастният човек в селото – 90-годишният дядо Георги. Вълната го е връхлетя­ла, докато е спял и той дори не е разбрал какво му се случва.

Сред спасените е и първата жена с присадено сърце в България – Ваня Кинова. И нейни­ят дом е залят с вода, тя се е спасила като по чудо, успявайки да взе­ме в ръцете си скъпо­струващите лекарства за сърцето.

Много от хората, изплашени от случва­щото се, през целия ден останаха на покривите на къщите си. Слязоха едва когато видяха спа­сителните екипи.

Още след първите часове на трагедията в Бисер пристигнаха коли с доброволци от Черве­ния кръст. Те раздаваха пакети с храна и топли напитки на пострада­лите.

Няколко часа след трагедията в удавено­то село пристигнаха и държавните мъже. Премиерът пое анга­жимент да помогне на хората. На първо време някои от тях ще бъдат настанени в сградата на училището, други – в болниците из района.

Това, което прежи­вяват хората от удавеното село, няма да свърши днес или утре. С някои от тях ще трябва да работят психолози, на други ще се наложи по-продължително лечение.

На втория ден след трагедията обявиха имената на удавените. Осем са жертвите на водното бедствие. Данните бяха обявени официално от област­ната администрация. Оттам съобщиха и имената на загиналите. В харманлийското село Бисер загиналите са четирима. Това са Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Хри­стов и Ангел Стоянов. Имената на двамата съпрузи, които наме­риха смъртта си край Бориславци, са Георги и Недялка Бойчеви. За­гиналите в бедствието от село Иваново са Ли­ляна и Васко Делеви.

От няколко дни хо­рата се молят само за едно – когато се отте­гли водата, да няма и други трупове.

Дано Господ чуе мол­бата им!

Чуйте разказа на оцелелите:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *