ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Счупване на стъпалото се получава при претоварване на крака

Аз съм запален планинар. След един от последните преходи, когато искахме да използваме хубавото време получих болка в дясното стъпало. Бях много изненадан, когато рентгеновата снимка показа счупване на една от костите. Искам да попитам може ли без да съм си удрял или навяхвал крака да ми се счупи костта? Това не е ли признак на някакво по-сериозно заболяване?

Михаил Нончев, Пловдив

Уважаеми г-н Нончев, при вас най-вероятно се касае за така наречената “походна фрактура”, известна още като “счупване от усилие”, “счупване на преумарата”, болестта на Дойчлендер и др. Това заболяване се харектеризира със счупване на втората /много рядко на третата или петата/ метатарзална /преходна/ кост. Тя настъпва при минимални усилия, след дълъг поход или стоене в право положение. Затова в близкото минало се срещаше често при войниците. Като причина за това увреждане се считат напречното  плоско стъпало, остеопорозата, нарушената трофика на костите, хроничните възпаления и често повтарящите се микротравми. Тази фрактура обикновено настъпва спонтанно, незабелязано и може да премине с оскъдна симптоматика.

Най-често след продължително ходене или стоене прав стъпалото се подува по гърба, без да е особено болезнено и хората не му обръщат внимание. По-късно болките се усилват и походката се затруднява.

В началото рентгеновата снимка не винаги дава категорични данни за счупване. При много внимателен оглед се открива нежна фрактура на ивицата фисура на костта, която започва да си личи по-късно.

Ето защо в ранния стадии травматологът разчита най-вече на клиничните признаци и при локализирана болка в метатарзиалната кост и подутина настъпили след продължителни походи се мисли затова заболяване.

Лечението се състои в имобилизация /обездвижване/ на стъпалото за 3-4 седмици. След това се провождат рехобилитационни и физиотерапевтични процедури за укрепване на мускулатурата на ходилото. Обременяването на стъпалото става постепенно като се препоръчва носенето на ортопедични подложки.

Д-р Божидар Бегов е хирург-ортопед, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.:  0887/580-820.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *