Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Стефка Христова: Продължава тенденцията деца да раждат деца!

През последните пет години раждаемостта в България е близка до средната за европейските страни. С по-ниска раждаемост са Германия, Латвия, Унгария, Италия, Австрия – под 10%. Най-високо равнище на раждаемост от страни има в Ирландия – 16,5%.Франция и Великобритания – 13%. Намалява относителният дял на ражданията от жени на възраст 20-29 години, сочат данните на Националния статистически институт. Увеличава се обаче броят на жените, които раждат на 30-39 години.

• Броят на жените във фертилна възраст намалява и се увеличава тоталният коефициент на плодовитост, което означава, че увеличеният брой раждания се дължи основно на отложени раждания и на раждания на второ и трето дете, уточняват експерти. Според анализа на психолози съвременната майка има повишени изисквания към средата, в която възпитава и отглежда децата си. Тя е активно търсеща услуги, продукти, и информация, свързани с репродукцията и отглеждането на поколението до най-дребния детайл. В колкото по-зряла възраст тя става майка, толкова по-изразена е тази тенденция. Проучване сред бъдещи и настоящи майки показва, че независимо от проблемите в здравната система у нас, 47% от тях са до­волни от медицинските грижи, които са им предоставени по време на бременността. 17% са категорични, че не са удовлетворени.

При избора на болница за раждане освен професиона­лизма на лекари и акушерки, според 52% от участничките в анкетата най-важно е доброто отношение на медицинския екип, което изпреварва критерий като материално-техническа база, за който са гласували 31 % от жените. На трето място сред най-важните фактори при избора на родилна клиника е възможността раждането да протече максимал­но естествено, без излишни медицински интервенции.

По тези въпроси днес разговаряме с д-р Стефка ХРИ­СТОВА, завеждащ АГ-отделение в МБАЛ – Хасково.

–     Д-р Христова, по-различно ли стоят нещата в Хасково, отколкото в страната?

–     При нас ражданията за миналата година са повече спрямо останалите АГ-отделения в страната, но от­читаме лек спад спрямо миналата година. Продължава и тенденцията от миналите години „деца да раждат деца“. При нас идват родилки на 12,13 и 14 години.

–     Има ли зависимост между децата, оставени в „Майчин дом” и възрастта на майките?

–     Не, не мога да открия такава зависимост. Младите майки, дори и на 12 и 13 години, с първо раждане взимат децата си и не ги оставят в дом. Повече са тези случаи, когато в семейството вече има 3-4 и повече деца – тогава майките от ромски про­изход оставят децата си в държавни институции.

–     От Здравното министерство смятат да предприемат мерки за затягане на контрола върху раждането чрез цезарово сечение (секцио). Как ще коментирате това?

–     В България секциото по желание не е разрешено законодателно. Все едно да искате по желание да ви опе­рират от апендикс. Причините за прилагане на секцио са абсолютни и относителни. Абсолютните причини задължават лекарите раждането да започне със секцио поради непосред­ствена опасност за живота на бебе­то или родилката. При относител­ните причини раждането започва по естествен начин, но поради възник­ване на някакви усложнения се взима решение за прилагане на секцио. Погрешно е схващането, че ако де­тето не е обърнато с главичката на­вън, трябва да се прави секцио. Дори и с крачетата напред бебето може да се роди по естествен начин. При цезаровото сечение се прави разрез по дължина на корема, в долната част и плодът се изважда. Недостатъците на този метод са опасностите от инфекции, остава белег след опера­цията, родилката се възстановява много по-бавно.

–     Как е положението в Хасково?

–     В Хасково през миналата година със секцио са родени близо 23% от бебетата. В частните клиники този процент е много по-висок.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *