Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Към края на 2020 година са очаква урологична епидемия!

  • Още през 2018г. почти всеки втори жител над 20 години ще се сблъска най-малко с един от проблемите на пикочните пътища!

Такава прогноза правят учени то Университета в Северна Каролина в резултат на изследвания, както и на телефонна анкета, проведена  в 5 страни от света. Проектирайки резултатите за периода 2013-2018 а., учените пресметнали, че само след 6 години разпространеността на симптомите в пикочните пътища ще се увеличи с цели 47%, а броят на хората, които ще се сблъскат с поне един от тези симптоми, ще нарасне с 18%. Учените са убедени, че тази тенденция е резултат от ниска информираност на хората за профилактиката, диагностиката и лечението на такива състояния.

Редакцията на в. „Доктор“ се наема да информира своите читатели по тази тема, като се позоваваме на съветите и препоръките на нашите български специалисти.

НЕФРОЛОГИЯТА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ БЪБРЕЦИТЕ И ВСИЧКИ СВЪРЗАНИ С ТЯХ СИСТЕМИ

Затова не бива да я бъркате с урологията.

Това уточнение прави доц. д-р Боряна Делийска национален консултант по нефрология. „Уролози­те са дял от хирургията, която оперативно леку­ва проблемите, докато ние вършим това кон­сервативно“. Тя изяснява ключовите моменти, свързани с болестите на бъбреците, като под­чертава, че най-честите заболявания са камъните в бъбреците. „Болния, общо взето, го боли, той търси лекар, но голяма­та подлост на бъбреч­ната недостатъчност например е, че дълго време не боли – казва доц. Делийска. – Другите най-чести заболявания са възпаленията на бъбре­ка, тук болният също търси лекарска помощ. Той отива на доктор, когато има високо кръв­но, а при 30-40 на сто от пациентите високото кръвно е следствие от бъбречно заболяване, като не се лекува, неща­та стават по-сериозни“. Тя смята, че кардиолозите непременно тряб­ва да насочват своите болни с високо кръвно за изследване и на урината. И се надява да го правят, за да могат да ги насо­чат към нефролог, ако открият на този болен белтък в урината.

ВИСОКОТО КРЪВНО УВРЕЖДА БЪБРЕЦИТЕ, А ОТ СВОЯ СТРАНА БОЛНИТЕ БЪБРЕЦИ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ ВИСОКО КРЪВНО

Затова ако стра­дате от високо кръвно налягане, непременно изследвайте урината си, тъй като то много пъти не се усеща, но уврежда сърце, мозък и бъбреци, съветва специалистът. При един компетентен личен лекар стандарт­ното изследване на ури­на може да даде много

информация по отноше­ние на бъбрека – обяснява доц. Делийска. – Даже няма нужда да се правят и по-скъпите изследва­ния. Ако има някакви от­клонения, това е сигнал по-нататък да се търси диагностика. Някои за­болявания, при които няма никакви оплаквания и се хващат на ниво за диализа, те, слава Богу, са много редки“.

Доц. Делийска дава много интересни съве­ти относно храненето, като казва: „Бъбреците обичат умерения начин на живот. Аз винаги каз­вам на пациентите като ме питат какво могат да ядат, че и отрова могат да ядат, стига да е малко, нищо няма да ви стане. Защото и най- безобидният продукт, например някакъв плод, ако се натъпчете с три килограма от него, ще получите някакви отклонения“. Тя естествено спомена вредните неща – цигари, алкохол, стрес солта също, като набле­гна на това, че един хипертоник задължително трябва да спре солта, а здравият човек да не прекалява с нея. „Искам да обърна внимание и на това колко течности е нужно да се пият, защо­то бях прочела някъде, че по време на жегите трябва да се изпиват по 5 литра вода. Как така? Трябва да тежиш 200 кг, та да изпиеш толкова! Достатъчни са 1,5-2,5 литра“.

ВНИМАНИЕ!

  • Няма съвсем точна ста­тистика за това какъв про­цент от българите боледуват от бъбречни заболявания. Съществува ограничено проучване, което наистина показва, че всеки 4-ти българин страда от бъбречна бо­лест. Според специалистите обаче този висок процент не е презентативен за цялата българска популация и въпреки че има промяна в честотата на бъбречните заболявания, тя се дължи до голяма степен и на по- широките ни познания за бъбречните болести.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ БЪБРЕЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦАТА

Тази тревожна тен­денция съобщават от Университетската педиатрична болница в София. Тук е мястото да посочим, че там вече работи първият у нас кабинет за детска бъ­бречна биопсия. Преди да преминем по същество, ще споменем, че този кабинет се намира в Кли­никата по детска нефрология и диализа, която е единствена в страната за диагностициране и лечение на бъбречни за­болявания.

Имайте в предвид, че коварното при урологичните заболявания е, че има незабележими симптоми.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *