Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Няма вълна от менингит в България!

  • Това заяви пред репортер на в. „Доктор” д-р Ангел Кунчев – началник на отдел „Противоепидемичен” в МЗ. Обикновено менингококовите щамове, типични за нашата страна, се появяват през ранната пролет.

„Разбира се, има единични случаи из страната, но не може да се говори за вълна, нито за сериозни огнища – обясни д-р Кунчев. По-опасни са менингококовият и пневмококовият менингит. Трябва да правите разлика при тази болест, за­щото става дума за различни причинители. Обикновено този тип менингити, тези типични за България щамове се проявяват в ранна пролет. Да, те са доста тежки, понякога медицината е безсилна, но дай Боже, да се раз­минем, въпреки че всяка година имаме по 3-4 такива случая. Аз пак ще повторя, че тежестта на болестта до голяма степен зави­си от причинителя, но по-важно е състоянието на имунитета. А вирусите са тези, които могат да подкопаят имунитета. И да, грипът също може да завърши с такова усложнение като менингит, но само ако протича много тежко“.

Д-р Кунчев направи разяснение и относно ваксинирането. „И тук трябва да се уточни, ваксините са различни, пак в зависимост от причинителя. У нас е въведена задължителната 5-валентна вак­сина, която е насочена и против причинителя на менингококите – хемофилус инфлуенце, така се нарича“.

Веднага търсете спешна помощ при съмнение за менингит, ако са на лице:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *