Болка от дясната страна: възможни причини

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Болка в дясната страна е много често срещано оплакване. Болезнените усещания в тази област могат да бъдат напълно различни – остри, дърпащи, пулсиращи или пробождащи

болка от дясната страна
Болка от дясната страна може да бъде причинена от много заболявания

Има и много причини, които могат да провокират появата на болка от дясната страна. Сред тях са хронични заболявания на храносмилателната система (болест на Крон), остри хирургични патологии (апендицит), както и хернии, злокачествени новообразувания и много други. При жените болката в дясната страна често се свързва с патологии на репродуктивната система.

Характерът на болката ще варира в зависимост от конкретното заболяване. Всяка болест има свой собствен набор от признаци, които могат да помогнат при предварителната диагноза. Основното нещо е да се интерпретират правилно.

Органи от дясната страна на корема

Ако визуално разделите корема на две вертикални половини, някои от органите ще бъдат разположени и от двете страни поради централното им положение:

• стомах (антрум и пилор);
• дуоденум (флексура);
• панкреас (глава и тяло);
• тънки черва;
• пикочен мехур;
• дебело черво;
• сляпо черво.

Следователно, когато се обследват патологичните промени, е доста трудно да се определи дали те са от дясната или лявата страна. Понякога източникът може да не се намира на мястото, където се усеща болката. Може да има усещане за излъчване, при което човек не може да определи конкретно място и говори за „болка по цялата повърхност на перитонеума“.

Някои заболявания имат специфична за тях локализация. Левият дял на черния дроб се намира в лявата половина на корема и може да причини болка в горната част на коремната кухина. В дясната област на корема (хипохондриум) има жлъчен мехур с канали, десния бъбрек и уретер, както и апендикс.

Причини, поради които има болка в дясната страна

Болезнеността от дясната страна, в областта на хипохондриума и извън него е универсална. Ето защо, на око, без специален преглед, е невъзможно да се каже точно какви са причините. Причините за болка в дясната страна могат да бъдат както паразитни, така и възпалителни, онкологични, травматични или други. Определянето на точното естество на дискомфорта е възможно само чрез компетентна и висококачествена диагностика.

И все пак, ако обобщим, причините за болка в дясната страна могат да бъдат заболявания на коремната стена, кръвоносните съдове или дясното подребрие.

Познаване структурата на органите ни позволява да определим характеристиките на синдрома на болката:

1. Паренхимните органи (черен дроб, бъбреци) имат плътна защитна капсула с голям брой нервни рецептори. Всяко нежелано въздействие, като нараняване, възпаление или подуване, причинява напрежение и предава сигнали за болка към мозъка.

2. Кухите органи (стомах, жлъчен мехур и уретер) имат рецептори, разположени главно в субмукозния слой. Това означава, че те реагират на състояния като мускулни спазми, навяхвания, язви или разкъсвания, но рядко причиняват болка с леко катарално възпаление.

Подобни нюанси се използват от лекарите при диагностицирането на патологични процеси. Характерът на болката, нейната локализация, продължителност и облъчване позволяват да се постави точна диагноза и да се предпише ефективно лечение.

Възможни причини за болка от дясната страна

болка от дясната страна органи

Ако имате болка от дясната страна на перитонеума, няма нужда да се паникьосвате, тъй като най-честата причина за такъв дискомфорт са физиологичните фактори. Болката може да е резултат от бързо или продължително ходене, бягане или прекомерна физическа активност. Възниква поради преразпределение на кръвния поток и натрупване на кръв в черния дроб. Дискомфортът може да започне както по време на тренировка, така и след нейното завършване.

Жлъчна дискинезия

При хиперкинетичния вариант на дискинезия на жлъчните пътища преобладаващото усещане е коликообразна болка в десния хипохондриум, която се появява 20-30 минути след хранене. Физическата активност и стресът могат да причинят болка. Заедно с коликообразна болка се появяват гадене и след това повръщане. Неприятните усещания спират сами или намаляват с употребата на спазмолитични лекарства. Между пристъпите общото здравословно състояние е добро и няма болка под дясното ребро.

Хипокинетичната дискинезия се характеризира с постоянна тъпа болка, усещане за тежест и пълнота в хипохондриума. При ядене на мазни храни болката се засилва. При палпиране на десния горен квадрант на корема пациентът може да почувства тъпа болка. При тази форма на дискинезия често се наблюдават храносмилателни разстройства. Пациентите се оплакват от горчивина в устата, оригване и загуба на апетит.

Хепатит

В черния дроб няма болкови нервни окончания. Дискомфортът в областта на десния хипохондриум е свързан с разширяване на органа и, като следствие, разтягане на капсулата. Характеристиките на това състояние включват:

1. Усещане за пълнота в областта на възпалението, придружено от тягостна, тъпа болка и усещане за тежест.

2. Болезнените усещания могат да бъдат предизвикани от ядене на пържени и мазни храни, които увеличават натоварването на хепатобилиарната система. В случай на вирусна инфекция, допълнителни признаци на заболяването са: обща слабост, болки в мускулите и ставите, както и ниска телесна температура (до +37,5 °C). В случай на остра вирусна инфекция се появява жълтеница поради повишаване нивото на билирубина. Освобождава се от увредените хепатоцити в системното кръвообращение, което води до появата на жълтеникав оттенък на кожата, склерата и лигавиците.

Болка от дясната страна заради чернодробни колики

Патологичното състояние се характеризира с остра или пароксизмална болка в десния горен квадрант на корема, под ребрата. Болката може да бъде интензивна и да се разпространи по цялата дясна страна на корема, включително рамото и гърба. При чернодробна колика се появяват допълнителни признаци на заболяването: гадене, повръщане, жълтеница, светли или обезцветени изпражнения, тъмна урина, треска и обща слабост.

Жлъчен перитонит

Перитонитът, причинен от проникването на жлъчката в коремната кухина, е сериозно възпалително заболяване. Това състояние се характеризира с бързо прогресиране на клиничните прояви. Пациентите често изпитват остра, силна болка в десния горен квадрант, повръщане, подуване на корема, ниско кръвно налягане и ускорен пулс. Признаците на интоксикация постепенно се увеличават. Общото състояние на пациента се влошава до степен на нарушено съзнание, което може да се изрази в ступор.

Цироза

Въз основа на статистически данни цирозата протича безсимптомно в 20% от случаите. Но най-често, още в началния стадий на заболяването, пациентите могат да почувстват тъпа и болезнена болка в десния хипохондриум. Тези болки обикновено се влошават след ядене на мазни храни и алкохолни напитки. Напълно поносимият характер на такава болка позволява на хората, страдащи от цироза, да ги игнорират в продължение на няколко месеца и дори години.

Във втория стадий на заболяването болката в областта на черния дроб бързо се засилва. Тя се разпространява от десния хипохондриум към гърба и шийните прешлени. Наред с болката в черния дроб се появява постоянно гадене и повръщане, развива се и асцит – състояние, при което се натрупва течност в корема поради нарушен лимфен дренаж.

В последния стадий на заболяването се появява силна остра болка в десния хипохондриум, когато черният дроб се увеличава значително по размер, чернодробните клетки умират и на тяхно място се образува съединителна тъкан. Болката в този случай се разпространява в цялата коремна кухина и може да бъде толкова силна, че да причини загуба на съзнание. Характерът на болката в черния дроб при цироза може да бъде различен.

Трябва да се отбележи, че обострянето на болката обикновено е свързано с прехода на болестта към нов, по-сериозен етап. Понякога обаче болката може временно да отшуми, което обикновено показва, че заболяването се лекува правилно.

Рак на черния дроб

Симптомите на рак на черния дроб обикновено изглеждат неспецифични, което често води до погрешна диагноза на това заболяване в областта на гастроентерологията, където се бърка със стомашно-чревни разстройства, холецистит, холангит, обостряне на хепатит и други заболявания.

В ранните стадии на заболяването пациентите могат да получат необяснима слабост, повишена умора, загуба на апетит и загуба на тегло, както и тежест или дискомфорт в десния хипохондриум и епигастриума. Характерни прояви са и храносмилателни разстройства, като гадене, повръщане, склонност към запек или диария. Появата на болка в областта на черния дроб е свързана с туморен растеж, разтягане на чернодробната мембрана и вторични възпалителни процеси. С развитието на заболяването черният дроб се увеличава по размер, придобива неравна повърхност и плътност, а понякога туморният възел може да се усети чрез палпация през предната коремна стена. Нарушеният поток на жлъчката при рак на черния дроб може да доведе до развитие на обструктивна жълтеница, сърбеж по кожата, обезцветяване на изпражненията и тъмна урина.

Болка от дясната страна, причинени от паразитни инвазии

При стронгилоидоза и други видове паразитни заболявания преобладават нарушенията във функционирането на червата и жлъчната система. Пациентите се оплакват от намален апетит, оригване, киселини, гадене, повръщане, болка в различни части на корема, разстройство на изхождането. Болката най-често се локализира в епигастралната област и в десния хипохондриум и понякога е дифузна. Характерът на болката е със спазми. Често има усещане за тежест в епигастричния регион. Диарията е основният симптом.

Чревните патологии, причинени от паразити изискват използването на лекарства за борба с определен вид паразитни червеи

В същото време се извършва корекция на токсичното увреждане на тялото. Ако червата са силно колонизирани от хелминти, детоксикацията е незаменима. Провежда се инфузионна терапия. В противен случай, при масивна смърт на паразити, могат да се развият симптоми на обща интоксикация на тялото. Включително такива със значим характер. Възможни са тежки алергични реакции.

В допълнение, лекарствата за борба с хелминтните инвазии обикновено са тежки и предизвикват много странични ефекти от различен тип.

Хемолитична анемия

В придобитата форма на заболяването в резултат на интоксикация с лекарства или други видове вещества се появява болка в дясната половина на корема и гадене, заедно с чувство на слабост, ускорен пулс, треска, жълтеница, периодично потъмняване на урината, болка в долната част на гърба, както и втрисане и треска.

Застойна сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което мускулите изпитват кислороден глад и в резултат на това настъпва замяна на кардиоцитите със съединителна тъкан. Обикновено възниква в резултат на други сърдечни патологии – остра коронарна недостатъчност, тахикардия, сърдечна исхемия.

Сърдечната недостатъчност се проявява с различни симптоми и въпреки че няма специфични признаци, някои общи симптоми могат да включват затруднено дишане, постоянна слабост и понякога гадене.

В допълнение, човек може да почувства дискомфорт и тъпа болка в десния хипохондриум. Тези симптоми са свързани със стагнация на кръвта във вените на черния дроб, което често се наблюдава при сърдечна недостатъчност.

При апендицит има болка от дясната страна

Основният симптом на апендицит е болката от дясната страна на корема. Обикновено дискомфортът се локализира близо до пъпа, след което се движи надолу и се засилва с развитието на възпалителния процес. Болката от апендицит може да се увеличи при кашлица, кихане, внезапни движения или промени в позицията на тялото по време на сън.

Въпреки че апендиксът се намира в долната дясна част на корема при повечето хора, той може да бъде разположен и на необичайни места. Такива са лявата страна на корема, дясната лумбална област или таза. Това означава, че болката може да се усеща и от различни страни на тялото.

Патологии на репродуктивната система

Болезнеността в дясната страна може да бъде свързана с различни фактори, включително менструални нередности, хормонален дисбаланс и наличие на патогенни микроорганизми. Понякога болката е нормална реакция на тялото към менструалния кръвен поток и се нарича алгоменорея. В такива случаи има повишен приток на кръв към тазовите органи.

Болката по време на менструация може да бъде свързана с възпалителни процеси, полово предавани инфекции и развитие на алгодисменорея (липса на менструация при жени в детеродна възраст). Болката се простира до областта на слабините и бедрата, придружена от замъглено зрение и замайване. Тези симптоми могат да се влошат по време на полов акт.

Развитието на болка е характерно и за някои гинекологични заболявания:

• ендометрит;
• кисти на яйчниците;
• апоплексия.

Патологии на дебелото черво

Болката от дясната страна се появява при заболявания на дебелото черво. Най-често патологичният процес има инфекциозен характер. Но не винаги. В някои ситуации възниква автоимунно увреждане на органи. Това възпаление се нарича болест на Крон. Разстройството може да засегне всяка област на храносмилателния тракт. По-специално, патологията причинява увреждане на дебелото черво от дясната страна.

Патологичното състояние е придружено от болка, отделяне на слуз и кръв заедно с изпражненията. Възможно е нарушаване на нормалното храносмилане. Почти всички пациенти с болест на Крон имат симптоми на анемия поради редовно кървене (макар и с незначителна интензивност), както и хиповитаминоза. Това е резултат от недостатъчно усвояване на хранителните вещества. Възможна диария, запек, редуващи се разстройства на изпражненията.

Лечението на болестта на Крон е работа на гастроентеролог

Терапията се извършва с помощта на хормонални лекарства. Дозировката и вида на лекарството се определят от специалист, както и общата продължителност на терапията на заболяването. Възстановяването обикновено е дълго, тъй като болестта на Крон се характеризира с упорит хроничен ход. В тежки случаи са показани лекарства за потискане на прекомерната имунна функция – цитостатици.

Болести на гръбначния стълб

болка от дясната страна гръбначен стълб

Болка в дясната страна отзад, излъчваща се към гърба или стомаха, се наблюдава при патологии на гръбначния стълб. Това е излъчващ дискомфорт, който няма нищо общо с органите на храносмилателния тракт. Сред заболяванията, които могат да причинят дискомфорт са:

• остеохондроза на гръдния или лумбалния гръбнак;
• херниални лезии, междупрешленни хернии (както протрузия, така и екструзия);
• спондилоартроза.

Болезнените усещания обикновено са ясно свързани с физическата активност. Дискомфортът възниква или се засилва при механична активност, носене на товари или повдигане на тежки предмети. Гърбът може да боли постоянно. Това е типично за патологични процеси, при които се наблюдава увреждане на нервната тъкан и корените на гръбначния мозък.

В допълнение към болката, има сензорни нарушения в краката, усещане за изтръпване и лумбаго. Има и ограничения в подвижността и обхвата на движение на гръбначния стълб.

Диагностиката и лечението са работа на лекар ортопед и травматолог

Също и невролог, неврохирург според ситуацията. Острите форми на възпаление изискват почивка в леглото. Възможно е допълнително ограничено движение. Използват се противовъзпалителни лекарства. Както и хормонални, така и нехормонални средства. Лекарствата от групата на хондропротекторите се използват активно за защита на гръбначния хрущял от по-нататъшно разрушаване. В екстремни случаи е възможна операция. Използват се и нелекарствени методи на лечение: тренировъчна терапия и физиотерапия. Масаж – в някои случаи, стига да няма противопоказания.

Бъбречни заболявания

Бъбречните заболявания са много чести. Те са една от най-честите причини за болка в дясната страна. В клиничната практика най-често се срещат следните заболявания:

• пиелонефрит, заради инфекциозен процес;
• гломерулонефрит, автоимунно възпаление;
• уролитиаза или нефролитиаза.

Възможни са и други нарушения. Например, тумори или анатомични дефекти на бъбречните структури. Урогенитални инфекции, които засягат не бъбреците, а други органи на пикочните пътища (пикочен мехур, уретери).

Периодичната болка в дясната страна в покой, преди да отидете до тоалетната и веднага след това е типичен симптом на нефрологична или урологична патология. Наблюдават се дизурични разстройства (чести позиви, увеличаване или намаляване на количеството на урината, отделяне на кръв, слуз и др.). Възможни са симптоми на обща интоксикация на организма. Лечението е работа на уролог или нефролог. Предписват се антибиотици, противовъзпалителни лекарства, хормони (в някои случаи) и спазмолитици. Също и диуретици.

Мезаденит

При остра форма на възпаление на мезентериалните лимфни възли има внезапна поява на болка, която има спазмен характер. Те се характеризират с усилване, когато човек промени позицията на тялото, резки движения или кашляне. В някои случаи синдромът на болката се разпространява по цялата област на корема и е много трудно за пациента да определи местоположението ѝ. Постепенно болката отшумява и става слабо болезнена или тъпа.

Допълнителните симптоми могат да включват:

• диария;
• сухота в устата и гадене;
• висока температура.

Аднексит

Обострянето на заболяването провокира появата на силна болка в долната част на корема от дясната страна. Тя може да се излъчва към перинеума и ануса. При хроничния ход на възпалителния процес болката се засилва. При жените по-силна става и по време на менструация.

Понякога има и други причини за болка в дясната страна

Например, заболявания на дихателната система, дихателните пътища на пациента. Или патологии на нервната тъкан, интеркостална невралгия. Какво, къде и как точно да се справим с болката е въпрос, на който лекарят трябва да отговори.

Класификация и видове болка в дясната страна

Болката в дясната страна се класифицира според нейното точно местоположение, характер и тежест.

В зависимост от локализацията болката може да бъде изолирана, излъчваща или дифузна, когато не може да се определи точното място на развитие на синдрома. В зависимост от естеството болката може да бъде като натиск, както да има и болки, които са режещи или стрелкащи. В зависимост от степента на изразеност – слаба, средна или тежка. Самият синдром на болката не дава представа за естеството на патологичния процес. Необходима е специална диагностика.

В зависимост от природата има няколко вида болка

Остра. Атаката настъпва неочаквано, а болезнените усещания са пробождащи или режещи. Такива усещания са типични за остри състояния: бъбречна или чернодробна колика, възпаление на дванадесетопръстника. Също така, острата болка може да бъде причинена от нараняване, остеохондроза или дразнене на нервните влакна.

Тъпа. Промяната в интензивността на усещанията става постепенно; тази форма на синдром на болка е характерна за хронични патологии на органи, разположени в дясната страна на коремната кухина.

Пробождаща. Синдром на болка от този характер обикновено показва чревен спазъм. Ако пронизващата болка се появява редовно, трябва да се консултирате с гастроентеролог.

Спазми. При този тип болка интензивността на синдрома на болката е различна. Обикновено придружава патологични процеси, протичащи в червата, жлъчния мехур и жлъчните пътища.

Рязка. Такава болка обикновено се появява при гастрит или язва и показва обостряне на възпалителния процес.

С натиск. Това е най-честият тип синдром на болка, напомнящ усещане за силна тежест. Обикновено това е симптом на хронични, продължителни процеси в органите на хепатобилиарната система и някои части на червата.

Какви заболявания причиняват болка в дясната страна?

• Апендицит;
• Болест на Крон;
• Киста на яйчника;
• Счупени ребра;
• Хроничен холецистит;
• Ендометриоза;
• Извънматочна бременност;
• Интеркостална невралгия;
• Уролитиаза;
• Остеохондроза;
• Ингвинална херния;
• Радикулит.

Към кои лекари да се обърна при болка в дясната страна?

 лечение

При остра и нарастваща болка се препоръчва консултация с хирург. Ако има постоянен дискомфорт, усещане за тежест или тъпа болка, прегледът може да започне с терапевт. Лекарят изписва направление за изследвания и лъчева диагностика, може също да се предпише и ултразвук. Личният лекар може да препоръча да се свържете със специалисти като гастроентеролог, хепатолог, кардиолог, гинеколог, травматолог, уролог, онкологичен хирург или специалист по инфекциозни заболявания. Други специалисти, които ще бъдат от полза при болка в дясната стана са невролог, нефролог и ендокринолог.

По време на приема лекарят събира информация за предишни заболявания, методи на лечение и приети лекарства. Той също така извършва общ преглед, палпирайки областта на десния хипохондриум, за да определи размера на черния дроб и да идентифицира или изключи признаци на проблеми с жлъчния мехур, мускулно напрежение в корема и перитонеално дразнене. Въз основа на получените резултати лекарят предписва допълнителни изследвания, за да потвърди или отхвърли подозираната диагноза.

Методи за диагностициране на болка в дясната страна

Диагностицирането на болката и нейните причини е работа на медицинските специалисти.

Примерен списък с методите за диагностициране включва:

• Кръвни анализи;
• Анализ на урината;
• Рентгенова снимка на корема;
• Гастроскопия на стомаха;
• Ехография на коремни органи;
• Рентгенография на гръдния кош;
• КТ на корема;
• Ултразвук на таза;
• Урография;
• ЯМР на коремната кухина и ретроперитонеума;
• Ултразвук на бъбреците;
• Колоноскопия;
• Капсулна ендоскопия.

По-подробно за диагностиката при болка от дясната страна

За да разберат причините за болка в дясната страна, лекарите използват съвременни диагностични методи. Те включват:

Снемане на анамнеза и външен преглед

Когато посещавате вашия лекар, е важно да говорите подробно за това, което ви притеснява. Опитайте се да отговорите на въпроси относно времето на болката, нейното естество и възможните провокиращи фактори.

Ултразвук (ултразвуково изследване)

Този метод позволява да се получи пълна информация за състоянието на вътрешните органи на човек. Ултразвукът може да се извършва без ограничения в честотата, тъй като няма вредно въздействие върху тялото. С помощта на ултразвук се оценява състоянието на панкреаса, далака, бъбреците и други органи, като се определя техният размер, структура и други важни параметри.

Лабораторни изследвания при болка от дясната страна

– Анализ на кръв и урина, в някои случаи – копрограма.

– КТ (компютърна томография) и ЯМР (магнитен резонанс).

Тези съвременни методи позволяват да се оцени състоянието на гръбначния стълб и вътрешните органи. Те са много информативни, тъй като лесно се определят лезиите, тяхната инервация и кръвоснабдяване.

Лечение при болка от дясната страна

лекарства

При болка с физиологична етиология можете сами да се справите с проблема, без помощта на лекар. Това обаче не важи за децата. Ако детето почувства болка в дясната страна, препоръчително е незабавно да се консултирате с лекар.

Острата болка не е сериозна аномалия, не показва наличието на заболяване и обикновено не представлява опасност за здравето, ако:

• болката е изолирана, бързо преминава и не се появява отново;

• дискомфорт се появява преди началото на менструацията;

• болка се появява след тежък обяд;

• болката ви притеснява по време на бягане или силова тренировка.

За да облекчите болката, можете да вземете аналгетици или спазмолитици, както и да се отпуснете и да си починете. Ако правилата за хранене са нарушени, се препоръчва да следвате диета с вода и чай в продължение на 6 часа и след това постепенно да въведете други храни в диетата. Мазните и пържени храни трябва да се избягват напълно.

Ако изпитвате пронизваща болка в дясната страна по време на физическа активност, препоръчително е да спрете, да се наведете напред и да поставите дясната си ръка върху хипохондриума, за да поддържате черния дроб. След това се препоръчва да си починете известно време.

При патологични състояния се използват:

• Медикаментозни терапии (противовъзпалителни и антибактериални лекарства).

• Хирургична процедура, която може да бъде диагностична (напр. биопсия), радикална или палиативна.

• Радиационен метод (при онкологични процеси).

• Химиотерапия.

• Хормонална терапия.

Трябва да се има предвид, че болезнените усещания се развиват на фона на голям брой патологии.

Целта на лечението при болка от дясната страна е да се елиминира първичният патологичен процес, причината за болката. Облекчаването на болката също е важно, но е второстепенно. Не трябва да пиете лекарства на своя глава. Само по лекарско предписание и в строго контролирани количества.

Усложнения

Болката в дясната страна е сигнал за неправилно функциониране на вътрешните органи, разположени от дясната страна на човешкото тяло. Пренебрегването на проблема и отказът от медицинска помощ в повечето случаи е изпълнено с развитие на сериозни усложнения, които могат да доведат до смърт. Например, усложненията на дивертикулита при липса на лечение включват гноен процес в коремната кухина, чревно кървене, чревна обструкция и развитие на злокачествени тумори.

Въпроси и отговори

Какъв вид патология е това, което причинява силна, продължителна болка отстрани под ребрата вдясно?

Този симптом най-често показва развитието на холецистит. Болката при тази патология е придружена от повръщане с жлъчка и горчивина в устата. Също така такъв синдром на болка може да възникне при панкреатит, чернодробен абсцес и редица други патологии, така че за изясняване на диагнозата трябва да се свържете с специалист.

Може ли дясната страна да боли поради междупрешленна херния?

Да, ако изпъкнал междупрешленен диск води до прищипване на нервно коренче вдясно. Епицентърът на болката обикновено се намира в гръбначния стълб, откъдето се излъчва в дясната страна.

Важно при болка от дясната страна!

Болката в дясната страна е доста сериозен симптом, който придружава животозастрашаващи заболявания. За да елиминирате риска от развитие на сериозни усложнения, ако болката в тази локализация се появи и продължи няколко часа, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Всички опити за самостоятелно облекчаване на болката в такива ситуации са изключително опасни. Чрез самолечение можете само да намалите дискомфорта, без да елиминирате основната причина, а също и неволно да причините непоправима вреда на други органи. За да запазите здравето си, а в някои случаи и живота си, ако почувствате болка в дясно, незабавно си уговорете среща със специалист, който да направи цялостна диагностика. Ако се открие опасно заболяване, само лекар ще може да предпише и проведе курс на лечение, подходящ за клиничния случай. В случай на остро състояние трябва да се обадите на Бърза помощ.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *