Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какъв е начинът за заразяване с птичи грип, какви са симптомите му и методите за лечение?

Заразяването на човека става при тесен контакт с инфектирана и мърт­ва домашна или дива птица. Болните диви и домашни птици имат необи­чайно поведение – въртят главата и изкривяват шията си. Не реагират на външните дразнители и са в потисна­то състояние. Отбелязват се цианоза, подпухване и зачервяване на гребена, както и затруднено дишане.

В редица случаи е възможно заразя­ване на човека при употреба на месо и яйца от болни птици без необходимата термична обработка.

Опасни са изпражненията на пти­ците, които попадат в растенията, въздуха, водата. Ако човек пие или се къпе в такава вода, може да се зарази, а също и по въздушно-капков път, чрез прах или мръсни ръце. Не забравяйте, че при минусови температури вирусът на птичия грип се съхранява, но ако се нагрее до температура плюс 70 граду­са, умира за няколко минути.

ЗАПОМНЕТЕ СИМПТОМИТЕ НА ЗАБОЛНВАНЕТО ПРИ ЧОВЕКА!

От заразяването до първите при­знаци на заболяването Може да минат от няколко часа до 5 дни. Болестта започва остро – с треска, повишена температура – до 38 градуса и повече, мускулни болки и главоболие, болки в гърлото.

Възможни са диария и многократно повръщане. Състоянието се влошава бързо. Само след 2-3 дни се появява влажна кашлица, често примесена с кръв, а също и задух. След това може да възникне затруднено дишане. Въз­можно е да се увредят черният дроб, бъбреците и мозъкът.

При появяване на първите признаци на заболяването е необходимо веднага да се обърнете към лекар за установя­ване на диагнозата и назначаване на адекватно и своевременно лечение. Не забравяйте, че закъснялото лече­ние неизбежно води до развитие на усложнения.

ВНИМАНИЕ!

    • През първите дни се приемат противовирусни препарати като гамаинтерферон, ремантадин и др.
    • Световната здравна организация препо­ръчва тамифлу.
    • Противопоказани за лечение на птичия грип са препаратите, съдържащи салицилова киселина.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *