8 причини да използвате хранителна добавка с глицин

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Всеки има нужда от глицин. Това твърдение е трудно е да се оспори, тъй като в живота ни винаги има моменти, когато глицинът не се произвежда в достатъчно количество

глицин

Глицин е седативно, сънотворно и тонизиращо средство. На кого се препоръчва и как да се приема?

За какво помага хранителна добавка с глицин?

Препоръките за прием на глицин са с толкова широк спектър от заболявания, че се появяват съмнения относно ефективността на лекарството. Въпреки това, ако проучите базата от доказателства, можете да стигнете до неочаквани заключения. Какви? Ще научите от днешната статия.

Какво е глицин и показания за употреба

Глицинът е много популярно лекарство, което активира защитните процеси на инхибиране в ЦНС (централната нервна система). Подобрява умствената дейност и може да улесни заспиването.

Глицинът е известен и като аминооцетна киселина. Аминооцетната киселина се счита за една от 20-те аминокиселини, които се използват за синтеза на различни протеини.

Глицинът е метаболитен агент, който нормализира метаболитните процеси в човешкия мозък. В резултат на това се подобрява качеството на умствената дейност, паметта и концентрацията.

Най-често се предлага под формата на сублингвални таблетки с бял цвят в доза от 100 милиграма. Не е необходимо да го пиете с вода, достатъчно е просто да го поставите под езика и да го изсмучете. Глицинът е и една от активните съставки на хранителната добавка ПАНИКОЛ.

Как да приемате глицин преди или след хранене?

Възможно е да се пие и преди, и след хранене – това по никакъв начин не влияе на скоростта на абсорбция.

Показания за употреба на глицин:

• психоемоционално напрежение;
• агресивност и повишена възбудимост;
• проблеми със заспиването и качеството на съня;
• нарушения на умствения капацитет;
• чести и дълговременни стресови ситуации;
• комплексно лечение на исхемичен инсулт;
• девиантно (отклоняващо се от нормалното) поведение при децата.

Не се препоръчва да се приема глицин с клозапин, който е основното активно вещество в различни антипсихотични лекарства. Те се използват за лечение на шизофрения. Комбинираната употреба на глицин и антипсихотични лекарства намалява ефективността на последните.

Аминооцетната киселина практически няма противопоказания, с изключение на индивидуалната непоносимост. Има 8 полезни свойства, които малко хора знаят.

Защо е полезен глицинът: 8 важни предимства

Тъй като аминооцетната киселина е вещество, участващо в синтеза на протеини, самостоятелната ѝ употреба е полезна и не уврежда здравето.

А сега ще научите повече за ползите от глицина.

1. Помага за предотвратяване на стареенето

Глицинът е част от глутатиона, мощен антиоксидант, който предпазва клетките от окислителните процеси, причинени от свободните радикали, които са в основата на много заболявания.

Без достатъчно количество глицин в тялото се произвежда по-малко глутатион, което може да повлияе негативно на това как то се справя с окислителните процеси в клетките. По този начин стареенето ще настъпи по-бързо.

С възрастта нивото на глутатион намалява, заради което е много полезно за възрастните хора да използват аминооцетна киселина под формата на таблетки.

2. Укрепва мускулите

Глицинът също така участва в образуването на креатин, вещество, което дава енергия на мускулите. Затова много бодибилдъри пият специални добавки на базата на креатин за увеличаване на мускулната сила и маса.

По време на скорошни изследвания беше разкрито, че креатинът също така може да укрепи костите, да подобри функционирането на мозъка и да облекчи хода на болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

Креатинът се произвежда в достатъчно количество в здравото човешко тяло. Но, ако се приема глицин, производството му се увеличава и мускулите получават допълнителна енергия.

3. Повишава еластичността на кожата и укрепва костите, връзките и хрущялите

Голямо количество глицин се съдържа и в колагена. Колагенът се счита за най-разпространения протеин в човешкото тяло. Това е основният елемент, който се открива във фасцията, хрущялите, мускулните и ставни връзки, сухожилията и костите. Освен това колагенът е отговорен за здравината и еластичността на кожата. Когато количеството му в организма намалее, клетките, в които се намира, се свиват. Това води до появата на бръчки и отпуснатост на кожата, проблеми с костите, сухожилията и ставните връзки.

Биомеханичните резултати от различни проучвания показват, че сухожилията са по-устойчиви на натоварване и могат да бъдат предпазени от скъсване при диета, богата на глицин. В същото време глицинът индуцира синтеза на важните компоненти на сухожилията. Наличните данни показват, че може да бъде полезна добавка за хора с тендинит.

Следователно, ако пиете глицин под формата на таблетки, процесът на синтез на колаген няма да спре, но количеството му ще намалее.

4. Глицин за сън

Напоследък все повече хора изпитват проблеми с нощния сън. Заспиват дълго време, събуждат се посред нощ и се чувстват уморени и съсипани сутрин. Глицинът може да помогне да се отървете от тези проблеми.

Разглежданото вещество има успокояващ ефект върху нервната система, в резултат на което човек започва да чувства вътрешен баланс и престава да реагира негативно на различни дразнещи фактори. Ако изпиете една таблетка от 100 милиграма глицин 20 минути преди сън, процесът на заспиване ще бъде бърз, а качеството на съня ще бъде високо.

По време на експеримент, проведен с хора, страдащи от безсъние, беше установено, че приема на 3 грама глицин преди лягане намалява времето, необходимо за заспиване. Освен това се подобрява качеството на съня и не се появява сънливост през деня.

По този начин глицинът е безопасна алтернатива на хапчетата за сън.

5. Глицин при паник атаки – как помага?

Глицинът може да ви отърве от психо-емоционално вълнение, когато денят е бил натоварен, заради което ви е трудно да заспите. Той укротява чувството на безпокойство, което се усеща физически при паник атаки.
Полезен е и в моментите, в които чувствате такава слабост, която се усеща като бушуваща дистония.
Оправя и объркването в главата от многото нова информация, заради което се препоръчва на студенти и ученици по време на изпити. Така глицинът има комбиниран ефект – хем пази от паник атаки, хем подобрява интелектуалното представяне.

Глицинът е метаболитен регулатор, нормализира и активира защитните процеси на инхибиране в централната нервна система. Намалява психо-емоционалния стрес и повишава умствената работоспособност. Глицинът има глицин- и GABA-ергични, алфа1-адренергични блокиращи, антиоксидантни, антитоксични ефекти. Той регулира активността на глутаматните (NMDA) рецептори, поради което е в състояние да:

• намали психо-емоционалния стрес, агресивност и конфликтност, за да се повиши социалната адаптация;

• да подобри настроението;

• улеснява заспиването и нормализира съня;

• повишава умствената работоспособност;

• намалява вегетативно-съдовите нарушения (включително по време на менопаузата);

• намалява тежестта на мозъчните нарушения при исхемичен инсулт и травматично мозъчно увреждане.

6. Глицин при махмурлук

Твърде голямото количество алкохол има отрицателен ефект върху функционирането на различни човешки органи и системи. Това важи особено за черния дроб и централната нервна система, а също така води до появата на синдром на махмурлук.

В резултат на голям брой научни изследвания беше разкрито, че глицинът намалява вредното въздействие на алкохолните напитки върху черния дроб,. По този начин се предотвратява неговата интоксикация и възпаление. Освен това има превантивен ефект срещу хепатотоксичност и, заедно с аланина, показва специален способност за подобряване на алкохолния метаболизъм.

И още: намалява концентрацията на алкохол в кръвта, като стимулира алкохолния метаболизъм в кръвта, а не в черния дроб, което предотвратява развитието на цироза на черния дроб.

Освен това глицинът се използва за лечение на синдрома на махмурлук. След като човек изпие каквато и да е алкохолна напитка, тя навлиза в кръвта, транспортира се до черния дроб и там се превръща в ацеталдехид – отровно вещество, което засяга общото състояние на тялото. Когато глицинът взаимодейства с ацеталдехида, последният се превръща в ацетилглицин, който, напротив, е полезен за хората и участва в синтеза на хормони, ензими и протеини.

7. Помага за предотвратяване на различни заболявания на сърдечно-съдовата система

Приемът на глицин предотвратява запушването на кръвоносните съдове и стесняването на артериите, като по този начин намалява риска от атеросклероза. В допълнение, аминооцетната киселина се използва в комплексното лечение на исхемичен инсулт, тъй като подобрява кръвоснабдяването на мозъка.

Механизмът на действие на глицина също така е свързан с освобождаването на активното вещество азотен оксид, произвеждан в ставите. Той е отговорен за отпускането на гладката мускулатура на стените на съдовете, което води до увеличаване притока на кръв и понижаване на кръвното налягане. В резултат на това кръвта циркулира безпроблемно и се доставя до всички органи. Така рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява.

8. Глицин за паметта, подобряване на умствените способности и психо-емоционалното състояние

Глицинът е инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система и играе важна роля в обработката на двигателна и сензорна информация. Освен това дава сила на мозъчното кръвообращение. Всичко това допринася за подобряване на умствените способности, а също така може да повдигне и настроението.

Аминооцетната киселина нормализира и активира процесите на защитно инхибиране в централната нервна система, в резултат на което превъзбуденият човек се успокоява. Заради това Глицинът може да се приема при стресови ситуации.

За да има глицинът всички изброени по-горе ефекти, той трябва да се пие според инструкциите.

Как да приемате глицин: правила за употреба

Глицинът може да се приема както от деца, така и от възрастни. Таблетката трябва да се постави под езика и да се абсорбира. Стандартната доза е 100 милиграма.

Деца, които са подложени на психо-емоционален стрес и се нуждаят от подобряване на паметта, умствената дейност и концентрацията, трябва да пият глицин по 1 таблетка (100 милиграма) 2-3 пъти дневно в продължение на 14-30 дни.

При органични лезии на нервната система, придружени от нарушения на съня и състояние на повишена възбудимост, на деца под 3-годишна възраст се предписва глицин 50 милиграма (половин таблетка) 2-3 пъти на ден в продължение на 1-2 седмици. А деца на възраст над 3 години могат да го пият в стандартната доза.

Ако човек приема аминооцетна киселина за нормализиране на съня, той трябва да изпие 1 таблетка (100 милиграма) 20 минути преди лягане или точно преди нощна почивка.

При исхемичен инсулт глицинът трябва да се приема 1000 милиграма сублингвално през първите 3-6 часа и след това в продължение на 5 дни, след което дозата трябва да се намали.

Важно е да се отбележи, че глицинът се намира и в храни, богати на протеини:

• риба;
• месо;
• млечни продукти;
• бобови култури.

Следователно, винаги имате избор дали да пиете хапче или да ядете здравословна храна, която съдържа глицин.

Източник: biotiki.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *