8 признака, че е време възрастния да се подложи на когнитивен тест

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Тези признаци говорят, че е време човек да се подложи на тест за когнитивните функции, защото може да страда от деменция или болест на Алцхаймер

тестване на когнитивните функции
Важно е да се оцени дали има спад в когнитивните функции навреме, за да се вземат правилните мерки

Експертите казват, че може да е трудно да се разграничи когнитивният спад от нормалното забавяне на мисълта, дължащо се на стареенето. Невролозите и психолозите обаче могат да помогнат да се определи това чрез лични оценки въз основа на въпроси и лабораторни тестове.

„Може да не е нищо, може да е лечимо състояние, като инфекция, или може да са ранни признаци на деменция или болест на Алцхаймер“, казва Джейсън Крелман, д-р, невропсихолог в медицинския център на Колумбийския университет Ървинг в Ню Йорк.

Състояния като инфекция на пикочните пътища или мини инсулт също могат да доведат до увреждане на паметта или объркване при възрастни хора, но правилното лечение често може да разреши тези когнитивни проблеми.

Крелман казва, че е важно да говорите с лекар, ако се притеснявате за когнитивните функции на любим човек.

 

Какви са признаците на когнитивно увреждане?

 

Загубата на памет, която нарушава ежедневния живот, може да бъде симптом на деменция или болестта на Алцхаймер.

Някои промени в паметта могат да бъдат нормална част от процеса на стареене, но когато промените започнат да пречат на ежедневния живот или драстично се отклоняват от нормалното поведение на човека, е най-добре да се направи оценка на когнитивните способности.

 

Това са 8-те предупредителни признака за болестта на Алцхаймер или деменция, които изискват консултация с лекар, според Асоциацията на Алцхаймер:

 

1. Краткосрочна загуба на памет: Това може да включва забравяне на наскоро научена информация като важни дати или събития, задаване на едни и същи въпроси отново и отново.

2. Предизвикателства при планирането или решаването на проблеми: Това може да се прояви в неспособност за следване на позната рецепта или трудности при проследяване на месечните сметки.

3. Трудност при изпълнение на редовни ежедневни задачи: Често срещаните проблеми включват незапомняне на пътя към вкъщи, неспособност за организиране на списък с хранителни стоки или забравяне на правилата на любима игра.

4. Объркване относно времето и мястото: Хората, живеещи с болестта на Алцхаймер или деменция, могат да загубят представа за дати, сезони и течение на времето. Понякога може да забравят къде са или как са стигнали до там.

5. Проблем с разбирането на визуални образи и пространствени съотношения: Някои хора могат да изпитат промени в зрението, което може да доведе до затруднения с равновесието или проблеми с четенето. Те също могат да имат проблеми с преценката на разстоянието и определянето на цвета или контраста, причинявайки проблеми с шофирането.

6. Проблеми с думите по време на говорене или писане: Това може да включва проблеми със следването или присъединяването към разговор, спиране по средата на разговор и липса на идея как да бъде продължен. Може също да има проблеми с речника и с назоваването на познат предмет.

7. Намалена или лоша преценка: Хората, живеещи с деменция, могат да изпитат промени в преценката или вземането на решения. Например, те могат да използват лоша преценка, когато се занимават с пари или да обръщат по-малко внимание на поддържането на чистота.

8. Промени в настроението или личността: Симптомите могат да включват объркване, подозрителност, депресия, страх или тревожност. Някой може също да стане раздразнителен, ако ежедневието му е сериозно нарушено от когнитивните проблеми.

д-р Джейсън Крелман, невропсихолог в медицинския център на Колумбийския университет Ървинг в Ню Йорк
д-р Джейсън Крелман, невропсихолог в медицинския център на Колумбийския университет Ървинг в Ню Йорк

 

Какво включва когнитивното тестване и защо е важно?

 

„Когато става въпрос за тестване за когнитивен спад, много хора започват, като се свържат със своя личен лекар относно проблемите си с паметта или мисленето, а личните лекари често сами наблюдават диагностичния процес”, казва Крелман.

„Вашият лекар ще оцени цялостното Ви здраве и ще идентифицира всички състояния, които биха могли да повлияят на това колко добре работи мозъкът Ви. Когато говорите с личния си лекар относно когнитивни проблеми, попитайте го доколко е запознат с диагностицирането на деменция и дали трябва да Ви насочи към специалист”, съветва още докторът.

Специалист невролог може да оцени проблемите с паметта и мисленето и да диагностицира деменция. Някои хора с неясни симптоми, включително тези под 65-годишна възраст, може да изискват оценка от двама или повече специалисти, за да им бъде поставена диагноза.

Експертите казват, че няма нито един тест, който може да определи дали човек има Алцхаймер или деменция. Лекарите използват физически оценки, диагностични инструменти и медицинска история, за да направят оценка. Това може да включва:

Преглед на физическото състояние и наличието на заболявания.

Неврологичен преглед. Това включва тестване на рефлекси, движение на очите, реч, усещане, координация и мускулен тонус. Може да включва или да не включва образна диагностика на мозъка.

Когнитивни, функционални и поведенчески тестове за оценка на паметта и способностите за решаване на проблеми

Кръвни тестове и/или тестове за гръбначно-мозъчна течност. Тези изследвания могат да открият необичайни струпвания на амилоид и тау протеини, които могат да бъдат ранни индикатори за болестта на Алцхаймер

Сега повече от всякога ранното откриване и диагностициране на болестта на Алцхаймер и други деменции е критично важно. Вече има одобрени лечения, насочени към ранните етапи на болестта на Алцхаймер, и други са в процес на разработка. Ранната и точна диагноза ще помогне да се определи допустимостта за настоящи и бъдещи лечения.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://pixabay.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *