Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Д-р Стефан Иванов: 1200 българки всяка година са с тумор на матката!

За предрека и рака на маточната шийка ще разговаряме с проф. д-р Стефан Иванов – дмн, на Катедрата по акушерство и гинеко­логия към Медицинския университет – Варна. Той е научен сътрудник I степен към Клиниката по онко-гинекология – Со­фия. Има стотици публикации, доклади, постери и над 40 участия в научни конгреси и форуми у нас и в чужбина. Проф. Иванов е съавтор на учебника „Диагностика, про­следяване и лечение на болните със злокачествени новообразувания. Той е член на Българското дружество по акушерство и гинекология, както и на Българското онкологично дружество. Член е на Европей­ската асоциация за изследване на рака, на Европейското общество по гинекологична онкология на Европейската асоциация за изследване и лечение на рака, а също така – на Мултинационалната асоциация по палиативни грижи и на Международното гинекологично раково общество.

Преди два месеца проф. Иванов даде интервю за в. „Доктор“ относно предраковите заболявания и инвазивния карцином, което предизвика голям интерес. Преди да пристъпим към темата по същество, ще публикуваме писмо от нашата читателка Елена Методиева от Русе. Провокирана от същото това интервю, тя сподели с нас своята история.

Проф. Иванов, защо причислявате това заболяване към социалнозначимите? Толкова ли са зле нещата?

– Защото според Националния раков регистър на България годишно от този вид рак заболява! около 1200 жени. И поради това, че напоследък заболяването „подмладява“, явява се в по-ранна възраст и от своя страна поражда редица социални проблеми и лични трагедии. Особено при загуба на близък човек – майка, сестра, съпруга и други близки. Ракът на шийката на матката е на второ място след рака на маточното тяло (ендометриален карцинрм). Въпреки че засега е на второ място, броят заболели жени, особено в по- напреднал стадий, е голям.

От какво се причинява този коварен рак?

– Предраковите заболявания и ракът на маточната шийка се причиняват от HPV вирусите, т.е..човешките папиломни вируси. Може би не знаете, но те са над 90 вида. Най-чести обаче са тип 16 и тип 18. Те най-често причиняват т.нар. клетъчни карциноми. Докато аденокарциномцте например се причиняват главно от тил 45 и други видове вируси. Причинителите на предрака и рака на маточната шийка – същите тези два типа – 16 и 18, бяха открити от проф. Хералд Хаусен.

А аз с удоволствие мога да кажа, че миналата година той лично ми гостува във Варненския медицински университет й по покана и на университета,, и по лична моя покана. Смята се, че две-трети, т.е. 75 % от случаите на рак- ‘на шийката на матката се причиняват: от папиломавирусната-йнфекция, която се предава по полов път. Останалите 25-30% са по други причини – разкъсвания на маточната шийка след раждане; хламидийна инфекция; откриват се и два онкопротеина, като не се изключва и вероятност за генетична предразположеност.

Обяснете по-ясно и достъпно за предраковите изменения, това май е по- важно от гледна точка на профилактиката? И – как се лекуват?

– Предраковите изменения се наричат дисплазии на маточната шийка. Те са три вида: за първи вид дисплазия говорим тогава, когато е засегната една трета от дебелината на епителния слой – той по принцип е дебел един милиметър; вторият вид при него епителният слой е засегнат от половината до две трети от дебелината му. И ПРИ ТРЕТИЯ ТИП ДИСПЛАЗИЯ, за съжаление, който се нарича още карцином, целият епителен слой е засегнат от ракови клетки. Лечението при първия вид дисплазия е противовъзпалително, плюс Туширане и обгаряне на маточната шийка с електрокоагулатор, лазертерапия, криотерапия или спонтанно обратно развитие. При този вид може да се направи и т.нар. конизация на маточната шийка. Такава процедура се прилага и при втори и трети вид дисплазия. Тя се състои в изрязване на парченце под формата на конус и възстановяване на маточната шийка.

Конизацията на маточната шийка представлява диагностична и терапевтична процедура. Диагностична, защото виждаме дали има дълбока инфилтрация на маточната шийка и дали е нужно премахване на матката с тръбите, яйчниците и-лимфните възли, терапевтична, защото в болшинството от случаите жените остават само с този вид лечение под колпоскопски и цитологичен контрол.

Сега да ми разкажете за скрининга, модерен израз, но явно много необходим и важен.

– Основният скринингов метод е цитологичният метод, въведен от Джордж Папаниколау. Съществуват пет цитологични групи. Първа група – за жени, които не са водили полов живот й за такива, които не са раждали. Втора група – жени, водили полов животи раждали. Трета група е най-важната, защото именно в тази група сигнализирани жени се откриват предраковите лезии. Четвърта група – когато се откриват клетки, много наподобяващи раковите, и пета група – ракови клетки. Освен цитологичния, се използва и колпоскопският скринингов метод, въведен от Ханс Ниселман в Германия. Това представлява оглед на маточната шийка и влагалището с оптичен уред – колпоскоп. И накрая – основният доказателен тест е вземането на парченце от т.нар. суспектна жлеза, т.е. по-познато като биопсия. И трите метода – колпоскопски, цитологичен и биопсия,вървят ръка за ръка заедно.

Тези скринингови методи как ще помогнат конкретно? Посочете и основните лечебни методи на рака на маточната шийка.

– Въвеждането на масовия цитологичен скрининг ще спаси много човешки животи в България – като открива рано и лекува предраковите лезии и не позволява те да се развият до истински раков процес. При ИЗБОР НА ЛЕЧЕБЕН МЕТОД основно се залага на лъчетерапевтичния. Хирургичният, т.е. радикална хистеректомия, се прилага до 40-50-годишна възраст и до втори стадий на рака на маточната шийка. При по-напреднали ракови процеси е възможно извършването на т.нар. екзентеративни операции – отстраняване на част от пикочен мехур, дебело черво и други засегнати органи.

– Накрая да ви помоля за няколко изречения за Ваксините и за нуждата от тях при този вид рак.

– Има създадени два типа ваксини: квадривалентна – срещу тип 6, 11, 16, 18. Ще напомня, че тип 16 и 18 са: онкогенните вируси, а типовете 6 и 11 – херпес-вирусните инфекции и папиломите. И другата ваксина – бивалентна срещу тип 16 и тип 18 вируси. У нас, благодарение на правителството и лично на министъра на здравеопазването, както и на онкогинекологичната колегия се опитваме да въведем масовия цитологичен скрининг. Аз се постарах да въведа за първи път във Варна новия цитологичен скринингов метод – тясно базирана цитология за ранно откриване на рака и предрака на маточната шийка. Започваме да работим сега, през 2012-та. По тази методика съм работил за пъдеи път през 2003 г. в Сиджл, Австралия. Ефективността откриване на предрака и рака на шийката на матката се увеличава с 25-30%. Изпълнен съм с оптимизъм и с научния потенциал на онкогинекогичната колегия ще се въведе бързо цитологичният метод, а да може рано да се откриват и навреме да се лекуват тези коварни заболявания.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Проф. Д-р Стефан Иванов: 1200 българки всяка година са с тумор на матката!

  1. катя_всц каза:

    Искам да изкажа моята благодарност и горещо до препоръчам проф. Стефан Иванов. Завежда Катедра по Акушеро-гинекология към Медицински Университет Варна. Работи не само във Варна, а и в София. Оперира ме преди 7 месеца и ми спаси живота. Изключително сложна операция от тумор на матката, засегнати бяха и други органи в коремната кухина. Няколко месеца след отстраняването на раковите образования се чувствам добре. Още не мога да повярвам на късмета, да попадна на проф. Стефан Иванов. Изключително ангажиран и сърдечен лекар. Успокоява, вдъхва доверие и се грижи за пациентите. А невероятните му умения на хирург са неоспорими- доказателството съм самата аз и факта, че съм жива.
    Благодарна съм му от цялото си сърце и винаги ще мисля за него е много топлота и признателност.
    Истинско щастие е да имаме във Варна такъв онкогинеколог, с опита, ерудицията и професионализма на проф. Иванов.
    Благодаря Ви, докторе и всичко най-добро!
    Можете да го намерите тук.

    http://www.stephan-ivanov-gynaecology.com/

    Сигурна съм, че ще Ви помогне.

  2. анонимен каза:

    Професор СТЕФАН ИВАНОВ доказан онкогинеколог у нас и в чужбина,лекар с голям професионализъм,подход и хуманно отношение към пациентите си.Оперирана съм успешно,за което благодаря сърдечно!Такива качестве- ни лекари заслужават нашата подкрепа!Желая последващи
    успехи в не леката ВИ и благородна професия!

  3. profil каза:

    ПОХВАЛА ЗА ПРОФЕСОР СТЕФАН ИВАНОВ!ЛЕКАР С ТОЛКОВА ГО
    ЛЯМ ОПИТ,ЗНАНИЯ,ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ИНОВАТИВНОСТ В МЕДИ
    ЦИНАТА.ТАКИВА ЛЕКАРИ,КАТО НЕГО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДКРЕПЯТ
    ДОСТИГНАЛИ ПОСЛЕДНОТО СТЪПАЛО НА КАРИЕРАТА СИ! ЖЕЛАЯ
    ВИ БЪДЕЩИ ПРОФЕСИОНАЛНИ УСПЕХИ ДОКТОРЕ! НЕКА И ДРУГИ
    ВИ ПОСЛЕДВАТ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *