Билков крем за шипове с айважива – Alkanna tinctoria L

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Айважива, Alkanna tinctoria, Винче или паче гнездо – всички тези имена се отнасят за едно изключително красиво цвете, от чиито корени се прави крем за шипове

айважива
По-възрастните може би си спомнят, че Айважива растеше навсякъде по поляните. Днес тя е застрашена от изчезване и е записана в книгата на изчезващите видове в България.

Айважива ползи за здравето и за какво се използва

Заради корена, Айважива е многофункционална билка, която се използва в кулинарията и в Аюрведа. Известен е също и като естествен хранителен оцветител. С него може да се оцветяват и прежди, както и платове. Коренът също така действа за отстраняване на свободните радикали и радва дамите с ефекти против стареене. Като се стрие, се получават малки, пурпурни корички, които или се смилат на прах, или се ползват цели. Има също така антибактериални, противовъзпалителни, антиоксидантни и заздравяващи свойства. Ето защо се използва при различни заболявания като кожни болести, рани, диария, стомашни язви, безсъние, треска и главоболие. Всъщност, Alkanna tinctoria е ценен билков ресурс заради силното болкоуспокояващо действие, което има нейния корен.

В Индия се използва при готвене на ястия като Роган Джош (Rogan josh, изписва се също и roghan josh или roghan ghosht) и Пиле тандури. В козметиката пурпурния корен е част от състава на балсами за устни, червила, сенки за очи и боя за коса.

Химически състав и хранителна стойност на Айважива

Основната химическа съставка, която ни интересува, е алканин – отговорен за тъмночервения пигмент на корена. Алканинът принадлежи към клас съединения, известни като нафтохинони, за които е доказано, че притежават антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Коренът на Айважива съдържа и други съединения, включително бета-ситостерол, флавоноиди и танини.

Хранителна стойност

Коренът не се консумира често като храна и по този начин няма значителна хранителна стойност. Въпреки това, той е бил използван в традиционната медицина заради потенциалните си ползи за здравето. Смята се, че действа не по-лошо от който и да е аналгетик, заради което се използва за облекчаване на болка и възпаление в различни части на тялото. Може също да има свойства за заздравяване на рани и понякога се използва локално за насърчаване заздравяването на порязвания и натъртвания.

Айважива обща здравна информация

Може да се използва за лечение на разширени вени, неактивни язви, рани от залежаване и сърбящи обриви.

Коренът на Айважива е най-доброто средство за кашлица и бронхит, както и за лечение на кожни лезии и диария.

Всяка част от растението, не само корена, но и цветовете, както и листата, действа успокоително и отхрачващо.

В Индия, както и в Европа, е изключително популярен билковият чай Алканет, който се използва за лечение на проблеми като депресия. Освен това се пие за насърчаване на изпотяването и за премахване на хроничната треска. Чаят се продава под формата на пакетчета и се приготвя по стандартния начин, по който се приготвят и повечето билкови чайове.

Леките настойки с корена омекотяват и успокояват раздразнената кожа. Хората също така използват този билков чай ​​и като мощен диуретик, както и като успокоително и „пречистващо кръвта“ средство.

Екстракт от корена е част от състава на едно от най-предпочитаните хомеопатични лекарства за язва на стомаха и дванадесетопръстника.

При фрактури, язви и ревматизъм може да се използват варените корени на растението Айважива

В комбинация с растително масло се прилагат за лечение на рани и изгаряния. Действа като антисептик при кожни заболявания като екзема, сърбеж и краста.

Лекува рани в комбинация с Ferula assafoetida и Nigella Sativa

Асафетида е вид смола, незаменима подправка в аюрведичната и индийската кухня, където лука и чесънът не са на почит. Тя успешно комбинира и двата аромата. Nigella Sativa е черен кимион. А когато прахът от корена се смеси със зехтин и лаврова смола, се използва за лечение на кръвни съсиреци в краката. Най-често се маже върху видимите, засегнати области.

Помага при главоболие, шипове, навяхване

Тъй като има противовъзпалителни свойства, може да регулира кръвообращението на тялото, като по този начин намалява риска от главоболие / мигрена. За да облекчи болката във врата, раменете и кръста айважива се ползва под формата на мехлем.

Поддържа здравето на сърцето

В Индия използват вода, в която е бил накиснат корен на айважива. Може да се свари, а може и без термична обработка. Обичайно се пие, след като се прецеди, но вътрешната употреба на корена трябва да се наблюдава и да се препоръча от лекар в България. Има разлика в прахообразните форми, които се продават в Азия и в Европа. Азиатските, и в частност индийските, почти винаги се предлагат комбинирано. Например, смлян корен от айважива и ашваганда. Ето защо у нас корена се употребява само и изключително външно.

За вътрешна употреба най-добре е да се използват хранителни добавки с екстракт от Alkanna tinctoria L.

Използва се при болки от шипове, за мазана на шипове

спонди гард

За премахване на дискомфорта, който възниква при появата на шипове, се използват и така наречените охлаждащи средства. Те облекчават мускулната умора, намаляват болката и възпалението, ускоряват метаболитните процеси в съединителната тъкан и подобряват съня.

Коренът на айважива се оказа много ефективна при лечението на шипове. Има успокояващо действие. Много добре действа в комбинация с други съставки. Може да се използва като се добавя щипка прах от корена на растението към масажен крем или към най-обикновен вазелин.

Има и готови мазила при шипове, които съдържат айважива, както и други съставки. Спонди Гард е един от най-популярните и често препоръчван при шипове, възпалени и прищипани нерви, артрит, навяхване и други. ТУК може да прочетете още информация за Спонди Гард

 

Може да лекува треска

Тъй като има естествен охлаждащ ефект, коренът на Алкана може да намали топлината на тялото, според Аюрведа. Освен това стимулира изпотяването, което контролира процеса на оздравяване при грип. В Индия най-често използват тази рецепта: Взема се щипка от смлените корени на растението, сварява се добре в чиста вода (не повече от 5-6 минути да ври). Филтрира се и се взимат по 4-5 чаени лъжички от този билков чай, 2-3 пъти на ден.

Може да премахва белези

Коренът на айважива е една от най-добрите билки, които могат да предпазят кожата от всякакви инфекции и да я възстановят след възпалението. Тъй като има противовъзпалително и охлаждащо свойство, може да помогне при белези от изгаряне. Действа ефективно като слънцезащитен крем и средство за отстраняване на слънчеви изгаряния. Заради това влиза в състава на някои маски и почистващи продукти за лице.

Помага при безсъние

Масленият екстракт може да намали риска от проблеми със съня като безсъние и хронична тревожност. Специалистите по аюрведа съветват преди лягане да нанасяте няколко капки масло от корен на айважива върху главата и носа за по-добър и спокоен сън. Правете го често и с течение на времето ще успявате много по-лесно да заспивате. Естествено, маслото се разнася с лек масаж.

Ползи за кожата

Хубаво е, когато успяваме да предпазим важните органи на тялото, особено кожата, тъй като коренът на айважива има антивирусни и антибактериални свойства. Добър протектор за тяло е. Знаем колко е опасно кожата да бъде засегната от агресивните фактори на околната среда. А тя гъмжи от вещества, които могат да причинят проблеми, най-малките от които са като стареене или бръчки. Използването на масло или консумацията на прах от корена на айважива може да помогне за поддържане здравето и красота на вашата кожа.

Коренът лекува и кожни гъбички. Неговото противогъбично свойство може да помогне при всякакви гъбични заболявания, свързани с кожата, като краста, трихофития и екзема. Може да се използва пастата от корена за лечение на рани, разширени вени, рани от залежаване, сърбящи обриви и абсцеси.

Овча лой и айважива

Една от най-популярните рецепти от народната медицина е овча лой с айважива. Приготвяла се е навсякъде, където цветето е растяло. Поне така е било едно време.

Как се приготвя овча лой с айважива?

В метален съд с 250 грама овча лой или свинска мас се слагат 50 г ситно нарязани сухи корени и се варят на тих огън 15 минути. След като изстине така приготвения мехлем, или паста, се маже в областите, в който има болка.

За косата и ноктите

Коренът може да се ползва и като естествено средство за боядисване на коса. Нужно е само да се направи малко по-силна отвара, с която редовно да се полива косата, след измиване. Прилагането на масло от корена на айважива може да предотврати косопада, както и да увеличи растежа на косата.

Кокосово масло се смесва с малко масло от айважива. С така полученото мазило се мажат ноктите, както и ръцете, ако са напукани. Това ще предотврати бъдеща болезненост и инфекция.

Лечение на херпес

Коренът на Alkanna tinctoria може да се използва и за лечение на херпес, който е имунно и кожно заболяване. Обикновено херпесът се причинява от вирус, така че за да излекувате болестта, ви е необходим антивирусен ефект, който може да се извлече с максимум от корена на айважива.

Рецепти с айважива

За здрава, красива и блестяща коса

• Нужно е да имате синапено масло и малко корен.
• Слага се толкова корен, че маслото да добие лек розов цвят.
• Количеството масло зависи от дължината на косата.
• Загрейте синапено маслото.
• Сложете корените в масло.
• Оставете маслото да загрее още съвсем малко.
• Отстранете корените и оставете маслото да се охлади.

Начин на приложение:

• Нанесете готовото масло върху косата.
• Масажирайте обилно корените.
• Оставете да действа 30 до 50 минути.
• Измийте косата.

ЗАПОМНЕТЕ! Корен на айважива не се приема вътрешно, освен ако не е под формата на хранителна добавка или пакетче чай. Ако искате да го приемате вътрешно, консултацията с лекар е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!

Дозировката се основава на много фактори като възраст на човека, здравословно състояние, състояние на тялото и т.н. Въпреки това, няма надеждни данни за определяне на подходяща доза. Трябва да имате предвид, че изцяло натуралните билки не винаги са безопасни и дозата е от съществено значение.

Противопоказания и странични ефекти

Коренът на айважива може да доведе до тежка чернодробна недостатъчност, цироза, пневмония, белодробна хипертония или сърдечна недостатъчност. При консумация на пиролизидинови алкалоиди може да възникне синдром на синусоидална обструкция. Това е доста сериозно чернодробно усложнение, тъй като пиролизидиновите алкалоиди са канцерогенни. Свързват се с появата на хепатоцелуларен и плоскоклетъчен карцином, както и чернодробни ангиосаркоми.

Алергични реакции

Коренът на иначе красивото синьо цвете, което народът нарича „паче гнездо“ може да причини алергични реакции при някои хора, особено такива, които са чувствителни към растенията от семейство Boraginaceae (от същото семейство е незабравката, например). Симптомите на алергична реакция могат да включват сърбеж, подуване, обрив и затруднено дишане.

Контактен дерматит

Коренът на айважива съдържа съединения, които могат да раздразнят кожата и да причинят контактен дерматит при някои хора. Симптомите на контактен дерматит могат да включват зачервяване, сърбеж и образуване на мехури.

Храносмилателно разстройство

Коренът може да причини храносмилателни разстройства при някои хора, особено ако се консумира в големи количества. Симптомите на храносмилателно разстройство могат да включват гадене, повръщане и диария.

Токсичност

Коренът на Alkanna може да причини сериозни чернодробни и белодробни проблеми, поради алкалоидните компоненти на пиролизидина (една от активните съставки на айважива).

Източник: ww.journeyfoods.io

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *