Химикал (бисфенол А) в пластмасовите и металните опаковки увеличава риска от диабет тип 2

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Химикалът бисфенол А пречи на инсулиновото сигнализиране и може да допринесе за развитието на диабет тип 2

бисфенол А причинява диабе тип 2

Бисфенол А (BPA) е промишлен химикал, който се използва широко в производството на поликарбонатни пластмаси, които често се използват като опаковки за храни. BPA не е предназначен за ядене, но малки количества могат да замърсят храната и напитките, особено когато опаковъчният материал е загрят.

Тъй като BPA се намира в толкова голям брой хранителни продукти, повечето от нас консумират измерими нива на химикала.

 

Как бисфенол А вреди на ендокринната система?

 

BPA е ендокринно разрушаващ химикал (EDC). Тези химикали пречат на правилното функциониране на хормоните
Най-силният ендокринно разрушаващ ефект на BPA е склонността му да имитира естроген. Химикалът, който е структуран подобно на естрогена, се конкурира с естествения хормон, за да се свърже със специални рецептори в мастните клетки, провокирайки както възпаление, така и клетъчен растеж. Някои експерти се опасяват, че този ефект води до повишен риск от рак, наред с други дългосрочни здравословни проблеми.

Инсулинът е друг хормон, който се свързва със същите мастни клетки. Когато химикалът предизвиква дисфункция на тези клетки, той също така намалява способността на тялото да реагира на инсулин. Накратко, бисфенол А причинява инсулинова резистентност и висока кръвна захар, които са характерни причини за появата на диабет тип 2.

 

Бисфенол А (BPA) и инсулиновата чувствителност

 

Непубликувани данни, представени на конференцията на научните сесии на Американската диабетна асоциация през 2024 г., показват, че консумацията на този химикал предизвиква инсулинова резистентност директно и бързо.

„Въпреки че много предишни проучвания са открили връзка между нивата на BPA, инсулиновата чувствителност и диабет тип 2, това е първото рандомизирано контролирано проучване за изследване на непосредствените ефекти на химикала при хората”, казва Тод Хагобиан, професор по кинезиология в Калифорнийския политехнически щат Университет в Сан Луис Обиспо.

Тод Хагобиан, професор по кинезиология в Калифорнийския политехнически щат Университет в Сан Луис Обиспо
Тод Хагобиан, професор по кинезиология в Калифорнийския политехнически щат Университет в Сан Луис Обиспо

 

Как е проведено проучването? 

 

Проучването, което все още не е било рецензирано по време на конференцията, оценява консумацията на BPA при 40 здрави млади възрастни. Всеки ден тези доброволци ядат по една ванилова бисквитка. Половината от бисквитките бяха поръсени с максималното „безопасно“ количество BPA, както е определено от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. Доброволците иначе са се хранили балансирано в продължение на седем дни.

В началото и в края на едноседмичната сесия всички доброволци са се подложили на глюкозен клемп тест, сложна техника, която е златният стандарт за измерване на инсулиновата резистентност. Този тест измерва колко глюкоза е необходима, за да се поддържат стабилни нива на кръвната захар на здравословно ниво. Участниците, които са консумирали бисфенол А, са имали „около 9% намаление на периферната инсулинова чувствителност“, казва д-р Хагобиан.

Резултатът може да потвърди това, което много изследователи отдавна подозират. Много по-големи обсервационни проучвания по света са открили значителни корелации между нивата на BPA и маркерите за инсулинова резистентност или диабет тип 2:

• Жените с по-висока концентрация на BPA в урината имат по-висока кръвна захар на гладно и по-голяма инсулинова резистентност.

• Хората с повече бисфенол А в кръвта имат по-голяма инсулинова резистентност, повече възпалителни процеси и по-висока биологична възраст.

• Жените, които са погълнали повече от химикала, са по-склонни да развият диабет тип 2.

Периферната инсулинова резистентност, която се отнася особено до дисфункцията на инсулиновия сигнал в скелетните мускули, също е свързана с ускорено стареене и болестта на Алцхаймер.

 

Трябва ли и можем ли да намалим поглъщането на бисфенол А?

 

Дори ефектът на химикала върху метаболизма да е минимален, Хагобиан съветва да се избягва консумацията му. „Вероятно трябва да вземем това предвид, когато купуваме храна. Можем да намалим използването на консерви, да се опитаме да се отървем от пластмасите и да използваме неръждаема стомана или стъкло и да намалим този вреден фактор.”, казва още професорът

Той посочва консервираните храни като „най-големия риск от излагане на химикала“.

Хагобиан и семейството му вече са направили тези промени: „Отървахме се от цялата пластмаса в нашата къща и се опитахме да сведем до минимум количеството консервирана храна.“

Линк към изследването: https://diabetes.org/sites/default/files/2024-06/ADA2024BPAExposure6.20.24.pdf

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *