Тези 6 неща влошават вагиналното здраве

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Знаете ли, че храната също е определящ фактор за доброто вагинално здраве?

Въпреки, че някой жени предпочитат да не говорят по темата, важното е да се поддържат определени навици, за да се предотврати развитието на различни болести.

Тази зона е защитена от бактериална флора, която е отговорна за създаването на бариера срещу микроорганизми, причиняващи инфекции.

Също така естрогенната активност определя вагиналното здраве. Тази група хормони смазва вагината и осигурява еластичност.

В допълнение, всички вътрешни или външни фактори, които го променят, могат да предизвикат неприятни симптоми, които могат да повлияят на сексуалния живот, самочувствието и плодовитостта на жената.

Ето защо, за да избегнете всякакви усложнения, най-добре е да знаете нещата, които могат да увредят вагиналното здраве.

Използване на душове

Много жени смятат използването на душа за здравословна практика, която елиминира остатъците от цикъл и други течности, които могат да причинят неприятна миризма.

Истината е, че въпреки че обливането някога се смяташе за полезно, то не предпазва от инфекция и може да причини контрапродуктивни ефекти в интимните части на жената.

Тези душове предизвикват дисбаланс в бактериалната флора, която защитава вагината и може да промени киселинността на гениталния тракт.

Пубисна епилация

Пубисната епилация е спорна тема. Въпреки че мнозина го смятат за безвреден навик, продължаващото му практикуване може да причини симптоми, които увреждат вагиналното здраве.

 

Косата предпазва кожата от триене, протриване и някои микроорганизми, които могат да причинят инфекции.

Когато жените се отърват от него, космените фоликули са склонни да набъбват и могат да запушат, улеснявайки появата на врастнали косми и наранявания.

Носене на прашки

Прашките са много популярни сред жените. Те са секси и могат да бъдат доста удобни.

Проблемът е, че много прашки са направени от материали, които задържат влагата, което увеличава дисбаланса в естественото pH на вагината.

Този тип бельо улеснява транспортирането на бактерии от ректалната област към влагалището, така че може да предизвика различни видове вагинални и уринарни инфекции.

Когато са прекалено стегнати, те могат да причинят малки разкъсвания и дразнене на деликатната кожа на външните части на влагалището.

Яденето на храни със силни миризми

Много храни могат да променят pH на вагиналните течности. Това причинява силни миризми, които се възприемат по-лесно.

Въпреки че някои са част от редовната диета, важно е да ограничите приема им, за да не се налага да се справяте с този досаден симптом, който кара жените да се чувстват несигурни.

Чесън, аспержи и къри са някои от съставките, които трябва да консумирате умерено, за да избегнете промени във вагиналната миризма.

Прием на захар

Прекомерният прием на захар променя pH на тялото. На свой ред това причинява дисбаланс в бактериалната флора, която предпазва вагината.

Натрупването на това вещество в тялото променя лигавиците на интимните части на жената и създава среда, благоприятна за размножаване на бактерии и дрожди.

 

Когато нивото на кръвната захар се повиши, нараства и рискът от инфекции като вагинална кандидоза.

Тази съставка влияе върху състава на секрета и увеличава сърбежа и миризмата в областта.

Прием на лекарства

Дългосрочната употреба на някои лекарства може да причини хаос в дейността на здравите бактерии, които защитават вагиналната област.

Например, това се отнася за антибиотиците, които се използват за убиване на патогенни бактерии, но също така убиват и увреждат добрите бактерии, известни като лактобацили.

Приемът на антибиотици може да причини повишен растеж на дрожди, което причинява вагинална кандидоза.

Също така други лекарства като антихистамини могат да повлияят на естественото смазване на зоната и да причинят прекомерна сухота.

Как да разбера дали имам вагинална инфекция?

Симптомите на вагиналните инфекции варират в зависимост от микроорганизма, който ги причинява. Има обаче определени симптоми, които ви предупреждават, че нещо не е наред:

  • Жълто, зелено или сиво вагинално течение
  • Сърбеж или дразнене на външната част на влагалището
  • Силна или лоша миризма
  • Плътно вагинално течение
  • Болезнен полов акт или уриниране

Източници: https://steptohealth.com/https://www.verywellhealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *