Онколог: Избягвам тези 5 неща, за да се предпазя от рак

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Онколог споделя какво избягва в ежедневието си, за да намали риска от различни видове рак

Реалността е, че за рака в много случаи експертите не могат да посочат една единствена причина за заболяването. В същото време има редица рискови фактори, които допринасят за развитието на рак и много от тях са предотвратими.

Д-р Уакас Тай, онколог в Stony Brook University Hospital в Ню Йорк, споделя какво избягва в ежедневието си, за да сведе собствения си риск от разболяване до минимум. Прочетете, за да разберете петте неща, които той казва, че „никога не прави като онколог“.

 

Ето какво избягва да прави д-р Тай, за да се предпази от рак:

 

1. Да пуши цигари

„Пушенето на тютюн, използването на каквито и да е тютюневи изделия и дори вейповете – всичко това е канцерогенно. Тютюневите продукти и самият тютюн имат канцерогенни свойства“, предупреждава той.

Според Американското онкологично дружество (ACS) тютюневият дим съдържа хиляди химикали, включително най-малко 70, за които е известно, че причиняват рак, които се наричат канцерогени.

„Освен това, горивният аспект на пушенето е изключително вреден и причинява натрупване на катран в белите дробове, което причинява тъканно увреждане на дробовете и може също да причини рак“, добавя Тай.

 

2. Да пие алкохол

Тай казва, че прави всичко възможно да избягва напълно алкохола. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ всъщност препоръчват да не пиете изобщо, ако искате да намалите риска от рак.

„Дори една чаша червено вино на вечеря е канцерогенно“, обяснява Тай.

 

3. Да яде определени видове месо

„Всички червени меса и деликатеси са канцерогенни“, казва Тай. „Аспектът на осоляване, сушене, пушене на тези меса създава много канцерогенни странични продукти, които са изключително токсични навсякъде от устата ви до хранопровода, дебелото черво и през ректума.“

Д-р Уакас Тай, онколог в Stony Brook University Hospital в Ню Йорк
Д-р Уакас Тай, онколог в Stony Brook University Hospital в Ню Йорк

 

4. Не пропуска да използва слънцезащитен крем

Редовното носене на слънцезащитни продукти е важно и за предотвратяване на рак.

„Всяка част от кожата, която е изложена на слънце, трябва да бъде покрита със слънцезащитен крем, особено ако ще шофирате дълго време до работа или пътувате“, казва той. „Трябва да покриете лицето, шията, задната част на врата и ръцете – всичко, което е изложено на слънце.“

„Трябва да нанасяте крем на всеки няколко часа, за да получите продължителна UV защита през целия ден“, добавя Тай.

 

5. Не се оставя да надебелява

Последният съвет на Тай включва предотвратяване на затлъстяването. „Ако сте с наднормено тегло, вие сте изложени на по-висок риск от рак“, обяснява той.

За да намалите риска, „трябва да правите поне по 150 минути упражнения на седмица“, съветва Тай.

Но ако вече сте с наднормено тегло, може да се наложи да говорите с вашия лекар и да обмислите други възможности, според онколога. „Независимо дали става въпрос за бариатрична хирургия или някои от по-новите лекарства като Ozempic или Mounjaro, трябва да отслабнете“, казва той. „Затлъстяването е известен рисков фактор за рак.“

 

B17 КОМПЛЕКС ФОРТЕ – 6 ползи за здравето в една капсула

 

Това е хранителна добавка, включваща 6 активни съставки – витамин B17, три билки и две лечебни гъби. Богатият комплекс от полезни вещества предпазва организма от оксидативен стрес, подпомага възстановяването след лъче или химиотерапия и подпомага борбата със злокачествените състояния.

Източник: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил при рак
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *