Изненада! Консумацията на много захар е ключовата причина за високо кръвно налягане! 10 съвета на д-р Меркола

Ако имате високо кръвно налягане, определени хранителни стратегии ще играят решаваща роля за контролирането му

Ако сте с прехипертония обикновено можете да спрете нейното прогресиране и да възстановите нормалното кръвно налягане просто като промените диетата си. Ново проучване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition & Dietetics, показва колко полезно може да бъде, например, консумирането на любимите на всички боровинки.

Всекидневното хапване на боровинки може да спомогне за понижаване на кръвното налягане

Проучването включва жени в постменопауза, които са особено склонни да развият хипертония и артериална скованост. А това значително увеличава риска от сърдечни заболявания.

Жени с прехипертония или хипертония получават лиофилизирани боровинки на прах, еквивалентни на една чаша пресни боровинки или плацебо на прах всеки ден в продължение на осем седмици. В края на проучването систоличното кръвно налягане (горното число) намалява с 5%, а диастолното кръвно налягане (долното число) намалява с повече от 6% в групата, ядяща боровинки. Няма значителни промени в плацебо групата.

Освен това групата, която е яла боровинки има също и значително повишени нива на азотен оксид (NA).

Азотният оксид помага на кръвоносните съдове да поддържат своята еластичност и ги разширява, което води до понижаване на кръвното налягане.

 

Боровинките и ягодите са полезни за здравето на сърцето, когато се дозират ПРАВИЛНО

Боровинките и подобните горски плодове са много здравословни, но само в умерени количества. Плодовете са с високо съдържание на фибри и полезни за сърцето антиоксиданти, а нивата на захар в плодовете са относително ниски. Изследвания показват, че рискът от инфаркт при жени, които консумират повече от три порции боровинки (или ягоди) на седмица, е с 32% по-нисък.

Полезни за, защото съдържат флавоноиди, естествени пигменти, наричани още антоцианини, които служат като антиоксиданти. Те придават на плодовете характерните червени и лилави нюанси. Известно е, че антоцианините благоприятстват ендотелната обвивка на кръвоносната система и дори могат да предотвратят артериални блокажи и да помогнат за поддържане на нормално кръвно налягане. Хапването на естествени горски плодове може да има ползи за здравето, но е важно да запомните да ядете умерено, особено ако имате високо кръвно налягане, тъй като горските плодове съдържат захар.

Приемлива доза е една чаша пресни боровинки на ден (около 7 грама фруктоза). Въпреки това, ако консумирате други източници на захар, нивата на кръвната ви захар може да се повишат значително и да влошат проблема ви с кръвното налягане. Основната опасност в случая не са естествените, органични горски плодове, а добавената захар/фруктоза, която американците консумират в опасно големи количества всеки ден.

Преработени храни като сода, плодов сок и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза вероятно допринасят много повече за ежедневния ви прием на фруктоза, отколкото шепа горски плодове.

Как захарта влияе върху високото кръвно налягане?

Фруктозата повишава нивата на пикочната киселина, което повишава кръвното налягане чрез блокиране на азотния оксид в кръвоносните съдове. (Пикочната киселина е страничен продукт от метаболизма на фруктозата). Освен това високото кръвно налягане често се свързва със свръхпроизводството на инсулин и лептин в организма в отговор на приетите преработени храни и храни, богати на въглехидрати.

Повишените нива на инсулин и лептин в кръвта водят до повишено кръвно налягане. В крайна сметка може да станете нечувствителни към инсулин и/или лептин. Според д-р Роуздейл инсулинът помага за съхраняването на магнезия. Но ако инсулиновите рецептори са отслабени и клетките станат резистентни към инсулина, тялото не е в състояние да съхранява магнезий и го отделя с урината.

А магнезият, съхраняван в клетките, отпуска мускулите. Ако нивата на магнезий са твърде ниски, кръвоносните съдове няма да могат да се отпуснат напълно, което води до повишено кръвно налягане. Всички тези проблеми (инсулин, лептин и пикочна киселина) могат да бъдат решени чрез елиминиране на захарта/фруктозата от диетата.

Като типична препоръка предлагам да поддържате дневния си прием на фруктоза до 25 грама, включително фруктоза от горски плодове и плодове. Ако имате високо кръвно налягане (или инсулинова резистентност, диабет, сърдечни заболявания или други хронични заболявания), най-добре е да ограничите приема на фруктоза до 15 грама или по-малко, докато състоянието ви се нормализира напълно.

Лекарствата за кръвно налягане могат да съкратят живота ви

Високото кръвно налягане може наистина да бъде фатално. Но трябва да помислите внимателно, преди да използвате лекарства за лечение, особено ако кръвното ви налягане е умерено високо. В повечето случаи не са необходими лекарства за лечение на хипертония. В някои случаи лекарствата може не само да не удължат, но и да съкратят живота ви.

В проучване пациенти с диабет са получили едно или повече лекарства за кръвно налягане (комбинации от блокери на калциевите канали, бета-блокери, ACE инхибитори и диуретици) в комбинация за постигане на систолично кръвно налягане под 130 mm Hg. Това са стандартни препоръки за хипертония при диабетиците. Изследователите установяват, че по-стриктният контрол на кръвното налягане на пациентите не е свързан с по-добри резултати.

Неконтролираната група се представя най-лошо, което не е изненадващо. Но рискът от смърт в групата, където систоличното кръвно налягане се поддържа на 130-140, е малко по-нисък, отколкото в групата, където систоличното кръвно налягане се поддържаше на препоръчаното ниво под 130 mm Hg.

Предишни изследвания също показват, че строгият контрол на кръвното налягане може да доведе до твърде ниско кръвно налягане и да увеличи риска от сърдечно-съдови усложнения. Има голяма разлика между постигането на здравословно кръвно налягане чрез правилно хранене, упражнения и управление на стреса и между принуждаването на тялото да постигне желания резултат чрез медикаменти.

            Д-р Меркола

Препоръките на д-р Меркола за предотвратяване на хипертонията

Избягвайте преработените храни (поради високото им съдържание на захар/фруктоза), зърнените храни, трансмазнините и други окислени мазнини и преработената сол. Вместо това направете естествените, органични храни основа на вашата диета. Заменете преработените храни и други източници на нерастителни въглехидрати със здравословни мазнини.

Източниците на здравословни мазнини включват:

масло от сурово авокадо, органично мляко от животни, хранени с трева. А също сурови млечни продукти, жълтъци от домашни яйца. Кокосови орехи и кокосово масло, органични масла от ядки, които не се влияят от топлина. Сурови ядки, като пекани и макадамия, които са с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на здравословни мазнини. Птиче месо от хранени с трева пилета.

Не само диетата играе роля за поддържането на нормално кръвно налягане. Цялостната тренировъчна програма може също да нормализира кръвното налягане и здравето на сърцето на много нива (като подобряване на инсулиновата чувствителност).

За най-добри резултати горещо препоръчвам да включите високоинтензивни интервални упражнения във вашата тренировъчна програма. Също така препоръчвам да включите силови тренировки. Работата на определени мускулни групи увеличава притока на кръв към тях. А добрият приток на кръв ще подобри инсулиновата чувствителност.

Ако искате да постигнете още по-добри резултати, правете упражнения боси навън през слънчевите дни

Първо, ще получите така необходимата слънчева светлина, която помага за производството на здравословен за сърцето витамин D. Второ, излагането на слънце в ясен ден също ще помогне за поддържането на точен биочасовник на тялото, което насърчава добрия сън. Недостатъчният сън е друг често пренебрегван фактор, който може да причини резистентна хипертония.

 

В същото време ходенето бос ще ви помогне да се заземите. Експериментите показват, че ходенето бос навън, наричано още „заземяване“, подобрява вискозитета и циркулацията на кръвта, което помага за нормализиране на кръвното налягане.

Не забравяйте, че в повечето случаи високото кръвно налягане е състояние, което често може да бъде коригирано чрез връщане към по-естествен начин на живот.

По-долу са дадени допълнителни съвети по този въпрос.

  1. Не закусвайте

Проучване установи, че краткотрайното гладуване помага в борбата със затлъстяването и диабет тип 2, които са рискови фактори за високо кръвно налягане. Тялото е най-чувствително към инсулин и лептин след кратък период на гладуване. Има много режими на гладуване, но най-простият е график на хранене, в който ограничавате приема на храна до определено време всеки ден.

  1. Оптимизирайте нивата на витамин D

Артериалната скованост (атеросклерозата) е основен фактор за високо кръвно налягане. Докато кръвта излиза от сърцето, клетките в стената на аортата, наречени барорецептори, усещат налягането и сигнализират на нервната система да увеличи или намали налягането. Колкото по-твърди са артериите, толкова по-малко чувствителни стават барорецепторите и тяхната ефективност при изпращане на подходящи сигнали. От своя страна дефицитът на витамин D е свързан с артериална скованост. Ето защо оптимизирането на нивото на този витамин е толкова важно.

  1. Научете се да се справяте със стреса

Връзката между стреса и хипертонията е добре установена.

Потиснатите негативни емоции като страх, гняв и тъга могат значително да ограничат способността ви да се справяте с неизбежния ежедневен стрес в живота. Стресовите събития сами по себе си не са вредни. Способността ви да се справяте с тях играе роля. Препоръчвам ви да се запознаете с Техниката за емоционална свобода (EFT), която ще ви помогне да трансформирате потиснатите негативни емоции и да облекчите стреса.

  1. Нормализиране на съотношението Омега 6:3

Повечето американци получават твърде много омега-6 в диетата си и твърде малко омега-3.

Ако имате инсулинова резистентност, консумацията на омега-3 мазнини ще помогне за възстановяване на чувствителността на инсулиновите рецептори. Омега-6 мазнините се намират в царевичното, соевото и слънчогледовото масло, както и в маслата от рапица и шафран. Ако консумирате големи количества от изброените масла, трябва да ги премахнете от диетата си или да ограничите количеството, което консумирате. Най-безопасният източник на омега-3 е рибата. Ако обаче това е твърде трудно или скъпо за вас, рибата може да бъде заменена с масло от морски крил, което е 48 пъти по-ефективно от рибеното масло.

       Оптимизирайте чревната си флора

В сравнение с приема на плацебо, хората с високо кръвно налягане, които приемат пробиотици, намаляват систоличното си кръвно налягане (най-високото число) с 3,56 mmHg.

и диастолично кръвно налягане (долно число) при 2,38 mmHg. Най-добрият начин да оптимизирате чревната си флора е да избягвате захарта и преработените храни. Както и чрез прием на естествено ферментирали храни, които могат да съдържат до 100 пъти повече бактерии, отколкото се съдържат в опаковка пробиотици с висока ефективност. Използването на ферментирали заквасени продукти ще увеличи съдържанието на важни хранителни вещества като витамин K2.

  1. Поддържайте оптимално съотношение на натрия към калия

Щом се окаже висок дисбалансът между тях това може да доведе до хипертония.

Можете да постигнете оптималното съотношение като избягвате преработените храни, които са наситени с големи количества сол. А съдържат незначителни количества калий и други основни хранителни вещества. Вместо това яжте естествени, непреработени храни. За предпочитане органични и отгледани близо до мястото, където живеете, за оптимално хранително съдържание. Храненето по този начин естествено ще осигури на тялото ви повече калий спрямо натрия.

  1. Избягвайте кофеина

Връзката между консумацията на кафе и високото кръвно налягане все още не е напълно изяснена. Но има достатъчно доказателства, които предполагат, че кафето и други кофеинови напитки и храни могат да влошат хипертонията.

     Витамини С и Е

Изследванията показват, че витамините С и Е могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Ако ядете цели храни, вероятно вече получавате достатъчно от тези хранителни вещества. Ако имате нужда от добавка, приемайте витамин Е само в естествена форма (не синтетична).

Моля, прочетете внимателно етикета, преди да купувате. Формата на естествения витамин Е винаги започва с „d-“ (d-алфа токоферол, d-бета токоферол и др.) Формата на синтетичния витамин Е започва с „dl-„.

  1. Екстракт от маслинови листа

В проучване от 2008 г. дневната добавка от 1000 mg екстракт от маслинови листа в продължение на осем седмици води до значително намаляване на кръвното налягане и („лошия“) LDL холестерол при хора с гранична хипертония. Ако търсите да добавите маслинови листа като естествена добавка към здравословна диета, опитайте се да намерите пресни екстракти от маслинови листа, които ще ви осигурят максимална ефективност. Като алтернатива можете сами да си направите чай от листата на маслиновото дърво.

За да направите това, поставете препълнена чаена лъжичка сушени маслинови листа в топка за запарване или торбичка за билкова инфузия. Поставете съдържанието в два литра вряща вода и накиснете за 3 до 10 минути. Чаят е готов, когато цветът му стане средно кехлибарен.

  1. Полезни съвети

Повишаването на нивата на азотен оксид в кръвта може да отвори стеснени кръвоносни съдове и да понижи кръвното налягане.Начините за повишаване на нивата включват вземане на топла вана, дишане през едната ноздра (затворете другата ноздра и устата). А също и като ядете горчив пъпеш, богат на аминокиселини и витамин С.

Автор: Д-р Джоузеф Меркола, econet

Магнитните гривни нормализират високото кръвно налягане, разширяват кръвоносните съдове

Дамска магнитна гривна
Дамска магнитна гривна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *