Как да избегнем пристъп на бъбречна колика

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Уролитиазата, която най-често засяга силния пол, е не само опасна, но и болезнена

бъбречна колика

Човек, претърпял пристъп на бъбречна колика, често изпитва болка, сравнима с тази, която се усеща по време на раждане. Как да се избегне това обяснява д-р Александър Пранович, уролог и онколог.

Д-р Александър Пранович

Какви са причините за образуването на камъни в бъбреците?

Образуването на уринарни камъни може да бъде наследствено или генетично по природа и да бъде причинено от генетична мутация, водеща до състояние като цистинурия. Наред с това, образуването на уринарни камъни може да бъде свързано с метаболитни нарушения, причинени от други заболявания и състояния, като хиперпаратироидизъм, подагра, дефицит или излишък на витамин D, хронична диария и синдром на малабсорбция, често наблюдавани при пациенти, претърпели бариатрична хирургия. В допълнение, камъните често се образуват поради аномалии в развитието на пикочните пътища, свързани с нарушено изтичане на урина от бъбреците.

Сред другите „ежедневни“ причини може да се подчертаят:

• Недостатъчна дневна диуреза, която може да се дължи на оскъден прием на вода през деня. Ако пиете малко вода (по-малко от 1,5-2 литра), това може да доведе до прекомерна концентрация на вещества в урината, от които се образуват камъни.

• Хранене. Затлъстяването, захарният диабет и метаболитният синдром са независими рискови фактори за образуване на камъни. В допълнение, прекомерната консумация на месни продукти и недостатъчната консумация на зеленчуци и плодове често водят до подкисляване на урината. Заради това се намалява и концентрацията на цитрат, един от основните инхибитори на образуването на камъни.

Прекомерната консумация на определени храни, съдържащи вещества, изграждащи пикочните камъни, може да доведе до повишено отделяне на тези вещества в урината и образуването на камъни. Ако диетата съдържа храни с високи дози оксалати (например спанак, тъмен шоколад) или пурини (например месо, пастет, риба), това може да причини образуването на камъни.

• Хиперкалциурията или високите нива на калций в урината е един от основните рискови фактори за образуване на камъни. Това състояние може да възникне при заболяване на паращитовидните жлези (хиперпаратироидизъм) или хипервитаминоза на витамин D. Една от най-честите причини за хиперкалциурия е прекомерната консумация на готварска сол.

• Хронична инфекция на пикочните пътища.

• Недостатъчна физическа активност. Заседналият начин на живот предизвиква метаболитни нарушения, което от своя страна води до натрупване на наднормено телесно тегло и развитие на метаболитен синдром.

Как да намалим риска от бъбречна колика (уролитиаза)

При развитието на уролитиаза, която все повече се открива не само при възрастните хора, но и при такива на средна възраст и дори при младите хора, наследствеността играе важна роля: всеки втори пациент в семейството е имал случаи на заболяването. Тези хора, както и онези с анатомични особености на развитието на бъбреците, трябва да се подлагат на ултразвук на пикочните пътища и общ тест на урината веднъж годишно. Но освен наблюдение от уролог са необходими и редица други мерки.

Провеждайте лечение на диабета и други ендокринни патологии под контрол

Лекувайте своевременно и правилно остри и хронични инфекции на пикочните пътища.

Пийте повече чиста вода (30 ml на 1 kg тегло) и намалете консумацията на алкохол, сладки газирани напитки (включително квас), кафе и силен чай. Всички тези напитки дехидратират, повишават киселинността на урината и влошават метаболитните процеси. Можете да разберете дали пиете достатъчно вода по цвета на урината – тя трябва да е светложълта и без мирис.

Отслабнете и повишете физическата активност

Ограничете някои храни. Спанак, маруля, целина, магданоз, ревен и домати могат да увеличат риска от оксалатни камъни. При прекомерна консумация на месо често се появяват уратни камъни, а при изобилие от млечни продукти се появяват фосфатни камъни. Бъбречна колика рядко може да се появи при човек, който спазва поне елементарен здравословен живот.

Размерът няма значение

Опасността не зависи от размера на камъка, тъй като дори малкото камъче може да доведе до сериозни проблеми. Но, големия камък е твърде вероятно никога да не помръдне. При такива камъни пациентите са по-склонни да развият артериална хипертония.

Продължителното наличие на камъни може да доведе до гнойно възпаление на бъбреците, хроничен пиелонефрит и бъбречна недостатъчност и следователно до доживотна зависимост от диализа. Ултразвукът ще помогне само за идентифициране на камъни в бъбреците. И за да не пропуснете нито един камък, трябва да направите компютърна томография на бъбреците и уретерите. Това изследване ще помогне да се определи размерът и местоположението на камъка и дори да се разкрие неговият състав.

Толерирането е опасно

Мъжете са научени от детството да издържат на болка и несгоди. Но бъбречната колика не е случаят, когато трябва да покажете сдържаност и постоянство. Болестта е не само болезнена, но и опасна. Ако медицинската помощ не пристигне навреме, пациентът може да се сблъска с обструктивен пиелонефрит и дори загуба на бъбрек. В някои случаи камъкът, попаднал в пикочните пътища, преминава сам по време на бъбречна колика. Но ако температурата се повиши до 37,7 ° C или по-висока и болкоуспокояващите не помагат, трябва да се обадите на Бърза помощ и да отидете в болницата, където камъкът ще бъде отстранен хирургически, включително с помощта на минимално инвазивни технологии.

УРОГАРД С УНИКАЛЕН ЕФЕКТ 2 В 1 ПРИ БОЛНИ БЪБРЕЦИ И ЦИСТИТИ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *