Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Задължителна ваксинация срещу грип, но запомнете!!!

Производителите на ваксини осигуриха препоръчаните от СЗО ваксинални коктейли. Ваксиналната съставка A(H1N1) гарантира за­щита на 55% от децата, 80% от възрастните и на 61% от лицата в напреднала възраст, съставката A(H3N2) – съответно на 95% и 90%, а съставката В – на 71-76%. Ваксините са от типа инактивирани, с протективен ефект за период от около една година.

При децата се налага реваксинация след около един месец. Защитният ефект се изразява в пъл­на липса на клиничните прояви на грипа или по-лекото му и по-кратковременно протичане.

Наред с това СЗО препоръчва за семейна профи­лактика и профилактика в колективи на учреж­дения, предприятия, учебни заведения и др. химиопрофилактика с химиотерапевтици от две групи съединения, различаващи се по своята химическа структура и механизъм на противовирусно действие:

  • медикаменти, атакуващи протеин М2 на гри­пен вирус А;
  • инхибитори на ензима невраминидаза на грипни вируси А и В. Касае се за провеждане на т.нар. екстрена профилактика – прием на противогрипни химиопрепарати през инкубацион­ния период на заболяването, т.е. при контактни с болен от грип. Следва да се изтъкне римантадин – високоефективен инхибитор на репликацията на грипен вирус А и особено на варианта А(НЗ- N2), причинител на над 90% от заболяванията от епидемичен грип след 1968 г. Профилактичната му доза е дневно 1-2 таблетки от 50 мг при лица над 7-години.

Римантадин е препоръчван от СЗО основен химиопрепарат за лечение на грип, т.е. при болни с проявена клиника: мълниеносно (внезапно) на­чало, съответстващо на френската дума „gripper“ (сграбчвам) – с висока температура (разтрисане), силно главоболие и болки в мускулите, послед­вано от кратък „светъл“ период и последваща (на 2-ия ден) проява на доминираща симптома­тика от пораженията в дихателния тракт. Колко­то по-рано стартира терапията с римантадин (по схемата 1 -ви ден: 3×2 табл.; 2-ри ден: 2×2; 3-ти ден: 2×2; 4-ти ден: 2×1; 5-ти ден: 2×1), толкова по-бързо се прекъсва тежко протичащият ход на инфекцията в бронхиалното дърво и се предот­вратяват усложненията, дължащи се главно на т. нар. оксидативен стрес, водещ до увреждане на малките съдове (артериоли и капиляри), като се гарантира изграждането на стабилен имунитет срещу реинфекция.

Химиопрофилактиката и терапията на заболява­нето от грип задължително следва да се назна­чава от личния лекар. Самолечението, особено с антибиотици и др. препарати, е грешка, поня­кога с непредвидими последици. Антибиотици­те са без какъвто и да е ефект върху вирусното размножаване.

Чл.-кор. проф. д-р Ангел С. Гълъбов, дмн вирусолог, експерт на СЗО

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *