Задължителна ваксинация срещу грип, но запомнете!!!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Производителите на ваксини осигуриха препоръчаните от СЗО ваксинални коктейли. Ваксиналната съставка A(H1N1) гарантира за­щита на 55% от децата, 80% от възрастните и на 61% от лицата в напреднала възраст, съставката A(H3N2) – съответно на 95% и 90%, а съставката В – на 71-76%. Ваксините са от типа инактивирани, с протективен ефект за период от около една година.

При децата се налага реваксинация след около един месец. Защитният ефект се изразява в пъл­на липса на клиничните прояви на грипа или по-лекото му и по-кратковременно протичане.

Наред с това СЗО препоръчва за семейна профи­лактика и профилактика в колективи на учреж­дения, предприятия, учебни заведения и др. химиопрофилактика с химиотерапевтици от две групи съединения, различаващи се по своята химическа структура и механизъм на противовирусно действие:

  • медикаменти, атакуващи протеин М2 на гри­пен вирус А;
  • инхибитори на ензима невраминидаза на грипни вируси А и В. Касае се за провеждане на т.нар. екстрена профилактика – прием на противогрипни химиопрепарати през инкубацион­ния период на заболяването, т.е. при контактни с болен от грип. Следва да се изтъкне римантадин – високоефективен инхибитор на репликацията на грипен вирус А и особено на варианта А(НЗ- N2), причинител на над 90% от заболяванията от епидемичен грип след 1968 г. Профилактичната му доза е дневно 1-2 таблетки от 50 мг при лица над 7-години.

Римантадин е препоръчван от СЗО основен химиопрепарат за лечение на грип, т.е. при болни с проявена клиника: мълниеносно (внезапно) на­чало, съответстващо на френската дума „gripper“ (сграбчвам) – с висока температура (разтрисане), силно главоболие и болки в мускулите, послед­вано от кратък „светъл“ период и последваща (на 2-ия ден) проява на доминираща симптома­тика от пораженията в дихателния тракт. Колко­то по-рано стартира терапията с римантадин (по схемата 1 -ви ден: 3×2 табл.; 2-ри ден: 2×2; 3-ти ден: 2×2; 4-ти ден: 2×1; 5-ти ден: 2×1), толкова по-бързо се прекъсва тежко протичащият ход на инфекцията в бронхиалното дърво и се предот­вратяват усложненията, дължащи се главно на т. нар. оксидативен стрес, водещ до увреждане на малките съдове (артериоли и капиляри), като се гарантира изграждането на стабилен имунитет срещу реинфекция.

Химиопрофилактиката и терапията на заболява­нето от грип задължително следва да се назна­чава от личния лекар. Самолечението, особено с антибиотици и др. препарати, е грешка, поня­кога с непредвидими последици. Антибиотици­те са без какъвто и да е ефект върху вирусното размножаване.

Чл.-кор. проф. д-р Ангел С. Гълъбов, дмн вирусолог, експерт на СЗО

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *