7 признака, че ядете твърде много захар

Има признаци, които тялото ви изпраща, когато ядете твърде много захар и трябва да спрете. Разберете какви са те в тази статия

Има ли някакъв начин да разберете дали консумирате твърде много захар? Вярвате или не, отговорът е да.

Дори и да не го осъзнавате, тялото ви изпраща сигнали, че диетата ви не е здравословна за него. Много хора обаче не знаят, че телесните или психологическите проблеми, които изпитват, могат да се дължат на твърде много захар в тялото.

Ето защо днес бихме искали да ви представим 7 признака, че консумирате твърде много захар, за да ви помогнем да научите как да откриете този проблем.

Постоянен глад

Според проучване, публикувано в списание Hospital Nutrition, захарта предизвиква по-голямо усещане за ситост от въглехидратите.

Това засищане обаче е краткотрайно. Ето защо е много вероятно скоро след това отново да почувствате глад и да се върнете към закуската. Това, съчетано с липса на упражнения и лоша диета, може да доведе до наднормено тегло или затлъстяване.

Така че, ако се чувствате гладни през цялото време, въпреки че ядете, това може да се дължи на факта, че консумирате твърде много захар и никакви истински хранителни вещества.

Чувствате се уморени, защото консумирате твърде много захар

Вярно е, че като цяло напитките с глюкоза обикновено се предоставят точно за осигуряване на енергия и предотвратяване на умора и умора. Всъщност много спортни напитки съдържат захари.

Дългосрочните последици от твърде много захар обаче не са толкова ясни. Всъщност експеримент, проведен от изследователи от университета Кардиф Метрополитън, показа, че хората, които намаляват приема на рафинирани захари, подобряват нивата на умора и общото си настроение.

 

Въпреки че самото проучване отвори вратата за по-нататъшни изследвания по темата, то е много интересно и поучително. Така че, ако постоянно се чувствате уморени без видима причина, това може да е защото диетата ви е твърде богата на изкуствена захар.

Слаби зъби

Сигурни сме, че майка ви винаги ви е казвала, когато сте били малки, че ако ядете твърде много бонбони, зъбите ви ще се развалят.

Е, тя беше права.

Изследванията показват, че твърде много захар, съчетано с лоша зъбна хигиена, отслабва вашия емайл.

Как се случва това?

Е, първо, трябва да знаете, че устата ви е пълна с бактерии, някои добри и други лоши. Това, което прави захарта, е, че служи като храна за вредни бактерии, които в крайна сметка разяждат емайла ви и отслабват зъбите ви.

Това, ако не се провери, може да доведе до постоянни кариеси или зъби, които се чупят лесно, когато ядете нещо твърдо, например.

Стареене на кожата

Друг знак, че консумирате твърде много според проучване, публикувано в списанието Clinics in Dermatology, стареенето на кожата може да е друг знак, че консумирате твърде много захар.

Това е така, защото създава молекули, известни като AGES (усъвършенствани крайни продукти на гликиране), които увреждат колагена и еластина на кожата. В резултат кожата ви старее по-бързо.

Надебелеяване

Вероятно няма да се изненадате да прочетете това, но ако консумирате твърде много захар, е много вероятно да наддадете на тегло, особено ако не спортувате.

 

Всъщност вече видяхме, че създава временно усещане за ситост, което ви кара да ядете повече и следователно да наддавате на тегло. Също така ви казахме, че е свързано с наднорменото тегло и затлъстяването.

Проблеми с концентрацията

Ефектите от натрупването на захар в кръвта се усещат и в когнитивните способности и способността за концентрация.

Когато консумирате твърде много захар, обикновено се нуждаете от повече и повече. Това може да доведе до това, че мозъкът ви не функционира правилно, когато нивото на кръвната ви захар спадне, защото се нуждае от нея, за да осигури енергия за работа.

Така че може да има периоди, когато внезапно се чувствате сякаш умът ви е замъглен и не можете да се концентрирате. Всъщност няколко проучвания свързват прекомерната консумация на захар с определени когнитивни дисфункции.

Източници: https://steptohealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *