Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява зъбната плака и защо е опасна?

Зъбната плака не просто загрозява и най-красивата усмивка, но може да предизвика и множество труднолечими проблеми

зъбната плака

Зъбната плака се открива в устата на всеки човек. Това е така, тъй като телата ни могат да осигурят среда за плаката и бактериите, които я причиняват. Когато не предприемаме подходящите стъпки, за да избегнем наличието на среда, в която да се образува плака, това може да бъде провал и да ни причини сериозни неприятности.

И така, какво точно е зъбната плака и как може да ни навреди?

Недобрата хигиена на устната кухина не води до нищо хубаво, без да включваме в това лошия дъх. Според статистиката при възрастни на възраст 35-44 години около 14 зъба са засегнати от кариес. А половината на възраст над 65 години почти нямат собствени зъби в устата си. Един от проблемите, които водят до това е зъбната плака. Всички са я виждали, но какво представлява тя и как може да ни навреди? На тези и други въпроси отговаря д-р Иля Антонов, зъболекар.

„Плаката е мек, лепкав биофилм, съставен от бактерии, техните отпадъчни продукти, слюнка, хранителни частици и унищожени клетки на оралната тъкан. Най-често такъв филм се появява там, където е лесно да се закрепи. Зъбната плака е една от основните причини за образуването на кариес“, казва зъболекарят Антонов.

Защо се появява зъбната плака?

Както отбелязва Иля Антонов, образуването на плака е продължителен процес. В същото време той се провокира от няколко фактора.

Първият е съставът на слюнката. Тя от своя страна зависи от работата на стомашно-чревния тракт. Слюнката съдържа приблизително 99% вода, а останалото са ензими, необходими за разграждането на храната и нейната обработка. Съдържа и лизозим, който има бактерицидни свойства, а също така действа и като локален защитник на имунитета. В допълнение, слюнката съдържа муцин, който е необходим за образуването на хранителна „буца“, която е удобна за преглъщане. Молекулите, разделени в слюнката, достигат до всички вкусови рецептори и без тях няма да усещаме вкус. Слюнката също така трябва да е алкална. Ако се консумират много сладки храни, тогава средата ще стане кисела, а това спомага за образуването на кариес.

Д-р Иля Антонов

Вторият фактор, според зъболекаря Иля Антонов е диетата, по-специално продукти, които се отличават с наличието на органични и неорганични багрила в състава. Тук, подчертава стоматологът Антонов, става дума за кафе, чай, вино и други. Към тях трябва да се включат и цигарите.

„Скоростта на образуване на плака е силно повлияна от хигиената на устната кухина, както и от интензивността, с която се консумират храни, в които има оцветители“, казва Иля Антонов.

Видове плака

Биологичният филм, който познаваме като плака, се среща в три разновидности.

Мека плака

Меката плака се образува през деня и нощта, и именно нея почистваме, когато си мием зъбите сутрин и вечер. Интензивността на образуването на тази плака зависи пряко от работата на стомашно-чревния тракт. Също така, нейното образуване се влияе и от някои заболявания, като диабет. На фона на проблеми с храносмилането или с производството на инсулин, съставът на слюнката се сгъстява и става по-наситен с химически елементи.

Твърда плака – възниква в резултат на прекомерна консумация на сол и продукти, които я съдържат

Покрива вътрешната повърхност на зъбите както на долната, така и на горната челюст. Ще бъде невъзможно да се справите сами с този вид плака, която не се маха и при редовно миене на зъбите. Тя изисква само професионално почистване от зъболекар с помощта на ултразвукова машина. Колко бързо се натрупва такава плака зависи от това колко често човек яде сол.

Плака, която се появява заради чест прием на оцветяващи продукти

По правило говорим за образуването на тъмнокафяв филм. Покрива всички повърхности на зъбите, като особено страдат онези, разположени от вътрешната страна. Колко бързо се образува зависи от това колко често човек пие кафе или вино, пуши цигари и колко добре си мие зъбите. И отново – такава плака може да бъде премахната само в кабинета на зъболекаря.

До какво води образуването на зъбна плака?

Плаката не трябва да се пренебрегва, отбелязва зъболекарят. Ако не я премахнете – например не миете зъбите си два пъти на ден и не посещавате лекар поне веднъж годишно за професионална хигиена, процесът на образуване на кариес ще започне. Пародонциумът (тъканите около зъба) и циркулярният лигамент на зъба също ще се възпалят.

„Самият зъбен емайл има гладка и твърда повърхност, към която бактериите не могат да се прикрепят. Ако върху него има плака, значи повърхността е станала пореста и е доста лесно за бактериите да се закрепят в нея.

След това те се развиват в колонии от патогени. Започват да се хранят с микроелементи от слюнката и хранителни остатъци. Такива бактерии са опасни, защото оставят продукти от жизнената си дейност, които са токсични за тялото. Тези „отпадъци“ са силно киселинни, в резултат на което плаката, която вече е импрегнирана с този състав, химически разрушава повърхността на емайла. Той става порест, в него се развиват бактерии, които разрушават самия зъб“, казва Иля Антонов.

Проблемни симптоми

Плаката води до факта, че зъбът променя цвета си, блясъкът на емайла изчезва и става груб на допир. Има и лош дъх. Най-често това е леко вискозна маса – бяла или жълта, която се разнася на тънък слой по цялата повърхност на зъба. Предпочитаните места, на които се натрупва, са цервикалната област на короната, пространството между зъбите, по ръба на венците, около пломби, корони и мостове.

Когато плаката придобие зеленикав оттенък, това показва и наличието на гъбична инфекция.

Ако плаката не се отстрани, тя се минерализира, тоест се втвърдява, превръщайки се в зъбен камък. Той не само ще промени самия зъб и тъканите около него. Зъбният камък може да причини по-дълбоко увреждане и загуба на зъби поради възпаление.

Възпалението в крайна сметка се развива в гингивит, който се развива в това, което се нарича „пародонтоза“.

Ефектите на зъбната плака върху останалата част от тялото

Възпалението на венците е симптом на инфекция. Както всички инфекции, тя може да се разпространи в други части на тялото и да засегне цялостното здраве на човека по следните начини:

1. Възпалението на венците предизвиква хроничен имунен отговор

Тялото не трябва да бъде в постоянно състояние на тревога. Ако то винаги се бори с някаква инфекция, ще се износва и ще става по-слабо колкото по-дълго продължава това.

2. Напреднало заболяване на венците принуждава тялото да се справя с по-голямо бактериално натоварване

Бактериите, които някога са били ограничени в устата, сега навлизат в кръвния поток и продължават да причиняват възпаление в цялото тяло. Известно е, че хроничното възпаление е основен фактор за сърдечни заболявания и ревматоиден артрит.

3. Проучване демонстрира връзка между заболяването на венците и диабета.

В изследването, проведено в университета в Копенхаген, е установено, че заболяването на венците повишава нивото на кръвната захар на гладно при пациенти без диабет. Нивото на кръвната захар остава постоянно високо и субектите започват да имат преддиабетно състояние.

Проучването показа, че заболяването на венците може да предизвика преддиабет и да направи вече диагностицирания диабет много по-труден за контролиране.

4. Хората със заболяване на венците са изложени на по-голям риск от развитие на деменция.

Дискомфортът (меко казано) от напреднало заболяване на венците се свързва с проблеми с паметта.

Има проучване, което изследва ефекта на заболяването на венците върху паметта. Бяха тествани две групи участници. Едната група имаше заболяване на венците, а другата не. Това беше единствената разлика между двете групи.

Не е изненадващо, че участниците със заболяване на венците се представиха по-зле в теста за памет от здравите участници.

Как може да се предотврати появата на зъбна плака?

Зъбната плака винаги ще я има. Онова, което се изисква от нас е да ограничаваме съществуването ѝ от сутрин до вечер.

Всеки стоматолог ще каже, че добрата грижа за зъбите и венците е ключова за намаляване на плаката, а оттам и за визитите при него.

Затова трябва:

Конец за зъби ежедневно: Почиствайте веднъж на ден с конец за зъби, за да се отървете от храната и плаката, залепнала между зъбите. Проучванията показват, че почистването с конец преди миене на зъбите премахва повече плака.

Четкайте два пъти на ден: Мийте зъбите в продължение на две минути с четка за зъби с мек косъм и паста за зъби с флуор. Четкайте поне два пъти на ден и за предпочитане след всяко хранене.

Дъвчете дъвка без захар: Ако не можете да миете зъбите скоро след ядене или пиене, дъвчете дъвка без захар.

Изберете здравословни храни: Намалете сладките, нишестените храни и напитки. Вместо това предпочитайте питателни храни и закуски като обикновено кисело мляко, сирене, сурови зеленчуци или плодове.

Не пренебрегвайте посещенията при зъболекаря: Правете зъболекарски прегледи поне два пъти годишно.

Използвайте вода за уста: Изплаквайте с антисептична вода за уста поне веднъж на ден.

Здрава уста, здраво тяло

Грижата за устата подобрява благосъстоянието на цялото тяло. Пренебрегване на оралното здраве е първата стъпка към влошаване на общото състояние.

Източник: my.clevelandclinic.org, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *