Проф. Ива Христова: Кърлеж се вади през първите 3 часа

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Тогава рискът от заразяване е минимален, каза по БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

кърлеж

Пролетта започна с летни температури, заради което има бум на ухапванията от кърлежи.

„Тази година заради затоплянето кърлежите се активизираха по-рано. Има много случаи на ухапани от кърлеж, както и на лаймска болест. 10% от ухапванията водят до заразяване“, обясни проф. Христова от националния ефир. Според нея ухапването от кърлеж често крие риск от алергична реакция.

И докато възрастните могат да видят и усетят ухапването от кърлеж не така стоят нещата при децата.

Проф. Ива Христова

Не всички родители знаят какво да правят, ако детето им е ухапано от кърлеж. В същото време, жителите на селата или провинциалните градове, както и хората, които живеят в града са почти еднакво изложени на риск от такова ухапване. Можете да срещнете това неприятно насекомо както в гората, така и в най-близкия до дома ви парк. Любимите местообитания на кърлежите са паднали листа, трева и ниски храсти. Често кръвопийците влизат в къщата върху животинска козина, върху дрехи или букет цветя, донесени от гората. Вероятността от ухапване от кърлеж е най-висока през пролетта и лятото, както и в началото на есента.

Въпреки малкия си размер, кърлежът представлява сериозна опасност както за възрастни, така и за деца, тъй като може да бъде носител на редица инфекциозни заболявания.

Как да избегнем ухапване от кърлеж?

Тези, които редовно посещават паркове, градини и гори, трудно могат да избегнат близките срещи с кърлежите. Въпреки това можете да се опитате да защитите себе си и детето, и да сведете до минимум риска от ухапване, като следвате тези елементарни правила:

• Когато отивате на поход или пикник, изберете дрехи в светли цветове, възможно най-затворени, с дълги ръкави. Важно е да има колкото може най-малко открити зони по тялото. Ризата или тениската може да се пъхне в панталона, а крачолите – в чорапите. На главата трябва да има шапка.

• Използвайте репеленти според инструкциите.

• Опитайте се да не влизате в гъсталаци, придържайте се към пътеки, ако е възможно.

• Редовно (на всеки половин час) преглеждайте и отърсвайте дрехите.

• Използвайте превантивни средства за домашните любимци.

По правило кърлежът не се закрепва веднага, а в рамките на около 30-60 минути избира най-подходящото място по тялото. Ето защо е толкова важно да се извърши задълбочена проверка веднага след разходка в парка или гората, за да се уверите своевременно, че няма кърлежи по тялото на детето.

Особено внимание трябва да се обърне на всички онези места, където е по-трудно да се забележи паразитът:

• гънки на кожата;
• подмишници;
• скалп;
• вътрешната част на бедрата и др.

Най-ефективната мярка за защита срещу енцефалит, пренасян от кърлежите, за деца над една година и възрастни е ваксинацията. По правило се извършва през зимните месеци или ранна пролет преди началото на сезона на кърлежите.

Колко опасен е кърлежът?

Кърлежът е преносител на много инфекциозни заболявания, като тиф, туларемия, ерлихиоза, хеморагична треска и др. Най-често срещаните и опасни от тях са две: кърлежов енцефалит и кърлежова борелиоза (лаймска болест).

Кърлежовият енцефалит е вирусно заболяване, чиито характерни симптоми са висока температура, мускулна слабост, гадене и повръщане. С напредването на болестта тя засяга нервната система и може да доведе до развитие на менингит или миелит.

Борелиозата, пренасяна от кърлежи, също е придружена от треска, втрисане и характерен обрив. Може да засегне нервната система и опорно-двигателния апарат.

Симптоми на ухапване от кърлеж при дете

Самият момент на ухапване не е болезнен. Затова пострадалото дете най-често не го усеща, а кърлежът може да се храни с кръв дълго време. Често родителите откриват кърлеж, прикрепен към тялото на техния син или дъщеря няколко дни по-късно, когато насекомото вече значително се е увеличило по размер и причинява очевиден дискомфорт.

При ухапване от кърлеж симптомите при дете могат да бъдат същите, както ако кърлежът ухапе възрастен. Струва си да се отбележи, че в повечето случаи след ухапване от кърлеж не се появяват никакви симптоми. Понякога обаче мястото на ухапване се подува, появяват се сърбеж и зачервяване. Тези симптоми могат да показват както появата на алергична реакция, особено при деца, склонни към алергии, така и инфекциозно заболяване.

Ако детето е ухапано от кърлеж, трябва да се обърне специално внимание на появата на един или повече от следните симптоми:

• слабост;
• гадене;
• сънливост;
• загуба или намален апетит;
• повишаване на температурата до 39 градуса;
• болка в мускулите;
• увеличени лимфни възли.

Всички тези симптоми заедно и дори всеки от тях поотделно може да означава инфекция с кърлежов енцефалит или лаймска болест. Важно е да се знае, че симптомите на инфекция с тези опасни заболявания може да не се появят веднага след ухапването, а в рамките на 2-3 седмици. Ето защо през целия този период е необходимо да сте нащрек, да наблюдавате внимателно всички промени в благосъстоянието на детето и при най-малкото съмнение за инфекция да се консултирате с лекар.

Първа помощ след ухапване на кърлеж

И така, кърлежът ухапал детето. Какво да направите? Първо, не се паникьосвайте! Опитайте се да премахнете паразита възможно най-скоро. Препоръчително е незабавно да се свържете със спешното отделение или най-близката клиника, където детето ще получи професионална медицинска помощ и насекомото, ако има съмнение за инфекция, ще бъде взето за анализ.

Ако не можете да стигнете до медицинско заведение, можете да премахнете кърлежа у дома. Има два най-надеждни начина за премахване на кърлеж:

• Използване на заострени пинсети. С помощта на инструмент трябва внимателно да вземете насекомото и да го издърпате, като се уверите, че главата му не остава на мястото на ухапване.
• Използване на конец. Трябва да направите примка от конеца, да го затегнете близо до хоботчето на кръвопиеца възможно най-близо до кожата и внимателно да го издърпате нагоре, като избягвате резки движения.

Важно! Всички манипулации трябва да се извършват с ръкавици и след отстраняване на насекомото мястото на ухапване трябва да се измие обилно с топла вода и сапун и да се третира с антисептик.

Изваденият кърлеж трябва да се постави жив в малък стъклен съд, да се постави в него навлажнен памучен тампон или просто парче памук и да се занесе в лаборатория за изследване. Ако тестът е положителен, трябва да посетите педиатър или специалист по инфекциозни заболявания за наблюдение и лечение. Все пак трябва да се има предвид, че дори ако кърлежът е заразен, това не означава непременно, че засегнатият от ухапването също ще се зарази.


Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

 

След като кърлежът е изваден успешно, зачервената кожа може да се намаже с ДЕРМАТИЛ на Глобал Хелт. ДЕРМАТИЛ има облекчаващо действие при сърбежи, екземи, напукване, дерматити и раздразнения на кожата от различен вид.


Какво да не правите, ако дете е ухапано от кърлеж:

• Да чакате, докато насекомото падне само. Колкото по-дълго кърлежът е в човешкото тяло, толкова по-голяма е вероятността от инфекция. Ето защо е толкова важно да го забележите и отстраните възможно най-скоро.
• Да се опитвате да издърпате кърлежа с пръсти. С голяма степен на вероятност в този случай няма да е възможно да извадите цялото насекомо и част от него ще остане в раната.
• Стискането на кърлеж увеличава риска от навлизане на инфекциозни агенти в кръвта.
Да използвате растително масло, керосин, сапунен разтвор, алкохол и други течности за отстраняване на насекомото. Противно на общоприетото схващане, кърлежът може да съществува без въздух дълго време и намокрянето с тези течности няма да доведе до отделянето му от кожата.

Източник: kidshealth.orgoffnews.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *