Колко алкохол може да пиете, ако страдате от високо кръвно?

Как пиенето на алкохол повишава кръвното и по колко могат да консумират хора, които вече имат хипертония?

пиене на алкохол и високо кръвно

Понякога е трудно да се избягват алкохолни напитки на събирания с близки, но прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от високо кръвно налягане.

Ако вече имате високо кръвно налягане, Вашият лекар може да Ви е посъветвал да пиете алкохол в умерени количества и да намалите общия прием на алкохол.

„Въпреки че не казваме на пациентите да се въздържат напълно от употребата на алкохол, ако имат високо кръвно налягане, ние все пак препоръчваме умерена или намалена консумация на алкохол“, казва Шадео Рамнаут, директор на извънболничната кардиология в New York-Presbyterian Queens.

Редовното пиене на прекалено много алкохол, надвишаващо 30 грама на ден, може значително да увеличи риска от развитие на високо кръвно налягане. Според скорошен анализ на Американската сърдечна асоциация (AHA), колкото повече алкохолни напитки пиете всеки ден, толкова по-високо е вашето систолично кръвно налягане.

AHA заявява, че дори хората, които пият една алкохолна напитка на ден, са застрашени от повишено кръвно.

 

Как алкохолът влияе на кръвното налягане?

 

Когато пиете алкохол, това може да доведе до повишаване на възбудимостта на симпатиковата нервна система. Когато симпатиковата нервна система е стимулирана или „активирана“ поради стрес или прием на алкохол, тя работи по-усилено от обикновено.

Когато тя се активира от алкохол, той може да увеличи сърдечната честота и да свие кръвоносните съдове. Продължителното активиране на тази част от нервната система може да допринесе за здравословни проблеми като високо кръвно налягане.

Рамнаут казва, че алкохолът може също да увреди или намали „барорецепторите в мозъка, които биха усетили кръвното налягане“. Тези барорецептори регулират кръвното, като откриват промените и сигнализират на тялото да се приспособи. Когато те се увредят от приема на алкохол, тялото може да не реагира толкова ефективно на промените в кръвното налягане, което води до постоянно високо кръвно налягане.

Алкохолът също така стимулира освобождаването на адреналин и поставя тялото в режим на борба или бягство, което също допринася за покачването на кръвното.

„Това сложно взаимодействие води до повишено кръвно и последваща хипертония“, казва Рамнаут. Въпреки това, „тъй като всеки има различна физиология, много хора могат да реагират на едно и също количество алкохол по различни начини“, добавя още той.

Шадео Рамнаут, директор на извънболничната кардиология в New York-Presbyterian Queens
Шадео Рамнаут, директор на извънболничната кардиология в New York-Presbyterian Queens

 

Колко алкохол е безопасно да консумирате, ако имате високо кръвно налягане?

 

Количеството алкохол за някой с високо кръвно налягане варира в зависимост от фактори като индивидуално здравословно състояние, възраст, тегло и други фактори. Но ако имате високо кръвно налягане, вероятно е във ваш интерес да сведете алкохола до минимум.

Като цяло експертите предполагат, че хората с високо кръвно налягане не трябва да превишават умерената консумация на алкохол, което е едно питие или по-малко на ден за жените и две напитки или по-малко на ден за мъжете.

Видът на алкохолът няма значение, а по-скоро честотата на консумацията. Няма значими данни, които да подкрепят пиенето на една алкохолна напитка пред друга. Общоприето е, че ефектът върху здравето зависи повече от количеството консумиран алкохол, а не от вида на алкохола.

В допълнение към намаляването на алкохола, можете да включите други промени в начина на живот, като редовни упражнения и управление на стреса, за да понижите кръвното си налягане.

Най-добрият начин за поддържане на добро здраве и понижаване на кръвното налягане е чрез поддържане на здравословно тегло, редовни упражнения и здравословна диета, която е с ниско съдържание на сол и се състои предимно от непреработени храни.

 

Ако страдате от проблеми с алкохола, взмете АЛКОГАРД

 

Алкогард е хранителна добавка, разработена от проф. д-р Петър Манолов – специалист в областта на клиничната медицина, фармакологията и фитотерапията. Комбинацията от 6 билки и витамин B6 в добавката намалява желанието за употреба на алкохол.

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – продукт №1 за хора, злоупотребяващи с алкохола!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *