Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Варицелата е опасна за бременните жени

Варицелата е вирусна инфекция известна още като варицела зостер. Първичната инфекция с варицела може да доведе до сериозно заболяване и дори до смърт, ако с нея е заразена бременна жена. Симптомите на варицелата са: лека треска и сърбящ обрив от червени петна, които образува коричка и отзвучават след около 12 дни.

Варицелата е силно заразна и се разпространява от респираторни капки и близък контакт. Инкубационият период е от 10 до 20 дни.  Повече от 90 на сто от бременните жени показват антитела срещу варицела зостер, което означава, че са имали инфекция в детска възраст, понякога дори и без да са го знаели. Само в такъв случай те могат да бъдат устойчиви на по-натъшни инфекции. Въпреки това е добре да се знае, че имунитетът срещу варицела може да намалее и той да се повтори при много хора. Така, че ако жената е боледувала като дете това не означава, че няма пак да боледува. Усложненията от варицела по време на бременност много рядко може да бъде фатално. Ако варицелата се е появила в началото на бременността има много малък риск от варицела вроден синдром, който да включва проблеми с очите, недоразвити крайници и мозъчно увреждане.

Около 2% от жените получават варицела преди 20 седмица от бременността и 1 на сто преди 13 седмица. Ако инфекцията се появи след 20 седмица от бременността не може да доведе до синдром на вродена варицела, но може да се предаде на бебето и това да доведе до тежки симптоми още в първите няколко дни от живота му.

Ако смятате, че може да сте се заразили с варицела то тогава е най-добре да посетите своя лекар. Той ще ви направи кръвен тест и ако нямате свои собствени антитела ще ви инжектира имуноглобулин за да може чрез него да се опита да предотврати понататъшното развитие на заболяването. Това инжектиране на антитела трябва да стане най-малко до 96 часа след заразяването за да има ефект. Ако вече сте се заразили то тогава може да ви бъдат предложени лекарства като ацикловир за да се намали тежестта на симптомите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *