Опасност! Ако не се лекува гъбичната инфекция може да доведе до стерилитет

Гъбичните заболява­ния, или както лекарите ги наричат – вагинални­те микози, не се причис­ляват към болестите, предавани по полов път, за което имаше много горещи спорове в меди­цината.

По скоро става дума за особена форма на кож­но заболяване, което обикновено се ограничава Върху външните полови органи и което при опре­делени условия може да се лекува. Дразнителите са упоритите квасни гъ­бички, между които едни от най-известните са Candida Albicans. Квасни­те гъбички са над 200 подвида, но добрата новина е, че повечето от тях са безобидни. Чудесно, защото статистиката сочи, че при всеки трети мъж или жена могат да се открият такива гъбички – и то не само по генита­лиите. Предпочитаните от неприятните гъбички места за обитаване са устната кухина и сто­машно-чревният тракт, а при жените гъбичките могат да се пренесат във влагалището от… ануса. Но дори едно „нашест­вие“ на агресивните ви­дове не е задължително непременно да доведе до инфекция. Критично става едва тогава, ко­гато например имунната система на организма е отслабнала – гъбичките тутакси се възползват от тази уязвимост. Въз­можните последствия са възпаления в областта на влагалището, сърбе­жи, бяло или жълто те­чение без мирис, парене при уриниране.

ВНИМАНИЕ!

Твърде несправедливо би било да се твърди, че при­чинителят на вагинални гъбични инфекции задължи­телно е „внос“отвън. Защото гъбичките може просто да са си били налице при единия от партньорите при някои хора дори от самото им раждане. Заболяването се „развихря“ само тогава, когато опреде­лени фактори са „благопри­ятствали” за това.

Наред с гореспоме­натото отслабване на имунната система при­чини за активизиране на гъбичките могат да са и наличието на някои хронични заболявания, неправилното хранене, приемът на определе­ни лекарства или даже прекалената хигиена. С други думи, трябва да се знае, че гъбичните инфекции не е задължи­телно да са резултат от полов контакт, те могат да се предават от човек на човек и по други пътища. В този смисъл винаги е необхо­димо да се разговаря с партньора съвсем от­крито по този проблем – да се разговаря, а не да се обвинява в изневяра. Най-добре е разговорът да бъде с цел предпри­емането на определени мерки – на първо време да се потърси лекар на­пример.

Ако жената разпознае симптомите при проявя­ване на гинекологичните гъбични заболявания, то тя може да се лекува с вагинални таблетки, предписани й от нейния гинеколог. Лекарската помощ е особено задъл­жителна, когато се раз­болява повече от четири пъти в годината, когато жената е под 18 години или когато е бременна. Само микробиологично изследване може да иден­тифицира гениталните гъбички и да ги различи от други инфекции.

Тези гъбички не за­пушват тръбите и не водят до стерилитет. Гъбичките са много упо­рити и в най-добрия слу­чай се повлияват след 10 дни. Но често може лечението да продължи с месеци. Те могат да засегнат и момичета, които не водят полов живот, особено ако имат диабет, проблеми с иму­нитета или продължи­телно са се лекували с антибиотици. Лечението се провеж­да с двамата партньори едновременно, защото те взаимно си препреда­ват инфекцията.

Д-р Радка КИРЧЕВА, акушер-гинеколог

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Опасност! Ако не се лекува гъбичната инфекция може да доведе до стерилитет

  1. Pingback: Варицелата е опасна за бременните жени | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *