Китайският лечител Му Ючун обяснява как пляскането помага на здравето

Пляскането е лесно упражнение, което китайците правят всеки ден

пляскането
Китайският лечител Му Ючун практикува лечебно пляскане в парка

 

„В Китай често можете да видите следната картина: баби и дядовци разпускат в парка като се пляскат по различни части на тялото – бедра, корем, бузи и ръце“, казва китайският лечител Му Ючун. Това не е някакъв мистичен ритуал, а обикновено упражнение. Пляскането, или потупването, се смята за здравословен навик сред китайците. Според Му Ючун в Китай бабите и дядовците правят поне 500 пляскания всяка сутрин. Каква е ползата от пляскането, ще разберете от тази статия.

Пляскането усилва лечението на тялото

Китайският лечител Му Ючун обръща голямо внимание на упражненията, които помагат за поддържане на здравето, удължаване на живота и подобряване на качеството му. Най-ефективното и просто упражнение е потупването и пляскането с умерена сила на тялото.

Според Му Ючун такива упражнения помагат не само да прочистите тялото от токсини, но и да активирате функционирането на целия организъм. Защото хранителните и биологично активните вещества се изтеглят към мястото, където човек се е плеснал. Освен това върху човешкото тяло има енергийни точки и по време на пляскане се работи върху тях.

Какво се случва по време на такова пляскане Му Ючун обяснява с пример

– Представете си, че сте на морето и сте седнали в близост до водата. Започвате да тупате с ръка сухия пясък. Ако ударяте известно време с длан по пясъка, рано или късно на повърхността ще се появи вода. Как се появява водата? Плясканията работят като помпа. Когато пляскаме с ръце, това също е помпа. Когато плеснем коляното, помпата също работи.

Как да правите упражнения с потупвания и пляскане?

Първото нещо, от което се нуждаете, за да направите лечебното пляскане е ритъм, който ще ви помогне да се насладите на упражнението. Приятна, спокойна музика е подходяща за зареждане. Не трябва да има остри звуци, тъй като те могат да предизвикат тревога. Трябва да сте вътрешно спокойни и отпуснати. В крайна сметка нашите нерви са отговорни за хормоните. А когато звучи приятна музика, хормоните се чувстват добре, казва китайският лечител.

Правейки това упражнение, всеки човек намира свой собствен ритъм. Му Ючун казва, че няма значение от коя част на тялото започвате. Можете да се потупвате навсякъде, но коленете са много важни в това упражнение. Затова Му Ючун започва да се потупва от тях. По време на потупване възниква приятно усещане. Коляното сякаш се разширява.

„Аз съм мързелив човек и това упражнение е добро за мен“, казва китайският майстор. „Но когато пляскам и потупвам с една ръка, започвам да се отегчавам. Затова винаги правя потупване с двете ръце. Не се прави едновременно, а последователно – първо с едната, после с другата ръка. Редувам ги, сменям ги, а понякога ръцете пляскат заедно.

Потупването, или пляскането, не трябва да се прави твърде силно

Дори леките потупвания активират оздравителните процеси в тялото ви, заради енергията, която се разпространява като звукова вълна, като вибрация.

Докато пляскате намерете, вслушайте се и следвайте своя ритъм

С течение на времето трябва да започнете да се чувствате така, сякаш включвате помпа или някакъв двигател в тялото си.

Ако дланите ви се уморят по време на процеса на пляскане, китайският лечител предлага да си направите кратка пауза. Докато почивате се препоръчва да поставите дланите една срещу друга и да ги разтриете. Това е като да си измиете ръцете без вода.

Като цяло Му Ючун препоръчва да правите 1000 потупвания всеки ден

Може да ги разделите на около 500. След това давате почивка на дланите и леко ги разтривате. После се правят още 500 пляскания.

Между другото, в Китай се добавят и различни утвърждения към това упражнение. При многократно повтаряне на определени фрази и твърдения емоционалният фон се подобрява и настъпват положителни промени в общото състояние на тялото. Му Ючун препоръчва използването на най-простите и кратки утвърждения. Например: „Здрав съм. Чувствам се добре. В добро настроение съм”.

За да бъде пляскането ефективно, е достатъчно да работите с няколко точки. Му Ючун препоръчва не забравяйте да потупате коленете, средата на долната част на крака и корема, цялата повърхност на краката, а също и да удряте длан в длан.

Между другото, китайците вярват, че ако човек се почувства уморен, трябва само да плесне с ръце и умората ще изчезне. Това има сравнително просто обяснение. Дланите и стъпалата са свързани с цялото тяло. И когато пляскаме с ръце, масажираме цялото тяло. Изпращаме вълни, които леко го масажират и постепенно го събуждат.

Източник: dzen.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *