Гледайте комедии – сърцето укрепва и живота става по-дълъг: 5+ полезни свойства на смеха

На често смеещите се хора сърцето е по-здраво и мозъка им е по-млад. В смеха се крие и тайната за доброто физическо и емоционално здраве

смеха

Според много изследвания хората, които обичат смеха и често го практикуват, имат по-малък риск от смърт и усложнения от сърдечно-съдови заболявания, отколкото онези, които се смеят по-малко от веднъж дневно.

И това не е единственото полезно свойство на смеха

Смехът влияе директно на различни мозъчни процеси. Например, доказано е, че гледането на комедии повишава прага на болката и следователно намалява интензивността на болката. По време на смях се произвеждат хормони (серотонин, ендорфин, допамин, окситоцин), които намаляват силата на болката, създават усещане за благополучие и предизвикват чувство на радост.

Имуностимулатор

Смехът стимулира растежа на клетките на имунната система, които произвеждат антитела, което намалява податливостта към инфекциозни заболявания. Освен това увеличава производството на антитела в слюнката и в кръвоносните съдове, като по този начин предотвратява злините, които могат да направят попадналите в тялото бактерии, вируси и паразити.

Активира паметта

Смехът ви помага да запомните по-добре информацията. „Лимбичната система, която отговаря за емоционалната реакция на смеха, е в тясна връзка с хипокампуса, областта на мозъка, където се образува паметта. Затова емоционално наситената информация се запомня по-добре“, обяснява професор Олга Ткачева, гериатър.

Професор Олга Ткачева

Насърчава здравето по същия начин като аеробните упражнения

При смях се активира дишането и се засилва кръвообращението във всички органи. Така че смехът може да се използва като част от общоукрепващи упражнения, например при пациенти, на които им е трудно да извършват редовна физическа активност. Смехът укрепва вашия аеробен (сърдечен и белодробен) капацитет, като увеличава консумацията на кислород. Това от своя страна увеличава притока на кръв и сърдечната честота. На практика цялото тяло може да се възползва от няколко шеги!

Може ли смехът да лекува болести?

Разбира се, че всеки е чувал израза „смехът е най-доброто лекарство“, но замисляли ли сте се дали това е вярно? Може ли достатъчно смях , да речем, да излекува болест? Може би този въпрос някога да е предизвикал смях от вашия лекар, но в наши дни лекарите насърчават пациентите да увеличат дневната доза смях, за да извлекат определени ползи за здравето. Психолозите, изучаващи науката за щастието, вярват, че практикуването на определени положителни поведения като смях може да донесе удоволствие, ангажираност и по-голяма мотивация за оздравяване.

Смехът помага и при кожни заболявания, освен горе изброените ползи. Хората, страдащи от екзема, отбелязаха подобрение на състоянието си след постоянно гледане на забавни филми. Когато пациентите с алергия се смеят редовно, се твърди, че това също подпомага подобряване на състоянието им.

Смях и лечение на рак

Някои хора в медицинските среди са скептични по отношение на лечебната сила на смеха, но това се променя. Всъщност, много лекари днес са започнали да използват смехотерапията, за да допълнят традиционното лечение на заболявания като рак.

Как смехът може да помогне при рак? Науката за щастието дава обяснение. Някои центрове за лечение на рак включват сесии с терапевтичен хумор в плана за лечение на пациентите, за да увеличат положителните чувства, които поддържат лечебния процес. Добре е, ако болните от рак могат да намерят нещо, на което да се посмеят искрено. Но, често смехотерапията използва принуден или симулиран смях, и това също работи.

Лечение на болка със смях

В книгата „Анатомия на една болест“ журналистът и автор Норман Казънс описва как 10-минутни интервали на интензивен смях са му помогнали да получи два часа необезпокояван сън – въпреки болезненото заболяване на гръбначния стълб, което преди това му е пречело да заспи. Въпреки това, смехът като алтернативно лечение на болката не е нова идея.

Всъщност, хората в Азия и Южна Америка са възхвалявали ползите от смеха преди много векове. Още през 13 век лекарите са използвали смеха като средство за разсейване, за да облекчат болката по време на операция. Дори в Притчите Соломонови, библейска книга, която датира отпреди повече от 2000 години, се споменава няколко пъти за терапевтичната сила на смеха.

Педиатричните болници също използват терапевтични форми на забавление като клоунотерапия, за да помогнат на децата да понасят болката, гаденето и безпокойството, свързани с химиотерапията и лъчелечението. Филмът от 1998 г. „Пач Адамс“ се основава на история от реалния живот на лекар, който използва хумор, за да лекува пациенти, докато е все още в медицинското училище.

Пач Адамс и колегите му от института Gesundheit във Вирджиния използват комбинация от клоунада, пеене и танци, за да лекуват пациенти чрез забавление, заедно с назначената им от онколозите терапия.

Още положителни ползи за психичното здраве

Йога на смеха е сравнително нов, но ефективен лечебен инструмент. През март 1995 г. д-р Батан Катария води петима ученици по време на първия клас по йога на смеха в Мумбай, Индия. Днес хората в повече от 50 страни практикуват йога на смеха, за да облекчат временно болката от хронични болкови състояния като артрит и фибромиалгия. Йога на смеха включва техниките за медитация, разтягане и релаксация, открити в йога, и ги комбинира с дихателни упражнения и игрив смях.

Науката за щастието

Тези, които изучават науката за щастието, казват, че щастието е нещо, което всеки човек контролира. Преднамерените действия на доброта, благодарност и смях, например, ни ангажират и носят удоволствие и смисъл на живота ни.

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
Смайлин – бързо прогонва лошите мисли и връща усмивката

Източник: science.howstuffworks.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *