Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проблеми със съня преди менструация – как ги избегнете?

Хормоналните промени преди началото на менструацията могат да създадат проблеми със съня

проблеми със съня

Чувствате ли се нещастни и изтощени дни наред преди менструацията Ви да започне всеки месец? Ново проучване предполага, че колебанията в съня и настроението може да са свързани с менструалния цикъл.

За целите на проучването учените са помолили 51 здрави жени на възраст от 18 до 35 години да носят устройства за проследяване на съня и да попълват ежедневни дневници, записващи техния сън и емоции в течение на два менструални цикъла.

В дните преди началото на менструацията им време, участничките са имали значително повече нощни събуждания и са прекарали по-малко време в леглото. Те също така съобщават за повишено чувство на гняв и по-малко положителни емоции като щастие, спокойствие и ентусиазъм, според резултатите от проучването, публикувано в Journal of Sleep Research.

„Мисля, че много жени ще кажат, че констатациите, свързани с настроението и съня, изобщо не са изненадващи”, казва водещият автор на изследването Джесика Меърс, клиничен психолог в Baylor College of Medicine в Хюстън. Д-р Меърс е специалист по медицина на съня.

 

Влошеният сън влошава и настроението

 

„Това, което е по-изненадващо, е връзката между съня и влошаващото се настроение по време на предменструалната фаза”, казва д-р Меърс. „Често чуваме как негативното настроение се влияе от съня и менструалните проблеми”, допълва още тя.

Въпреки че проучването не е предназначено да определи защо промените в съня или настроението могат да бъдат свързани с менструалния цикъл, е възможно бързото повишаване на репродуктивния хормон прогестерон да обясни някои от тези връзки. По-високите нива на прогестерон могат да доведат до леки увеличения на телесната температура, които могат да нарушат съня.

Джесика Меърс, клиничен психолог в Baylor College of Medicine в Хюстън и специалист по медицина на съня
Джесика Меърс, клиничен психолог в Baylor College of Medicine в Хюстън и специалист по медицина на съня

Как може да избегнете проблемите със съня и настроението преди менструация?

 

Резултатите от проучването потвърждават това, което много жени в репродуктивна възраст изпитват по време на менструалния си цикъл.

Има какво да се направи, за да се избегнат обичайните проблеми със съня и настроението в този период от месеца. Поддържането на добра хигиена на съня целия месец е от ключово значение. Хигиената на съня или рутините и поведението, които насърчават добрия сън, може да включват определяне на редовно време за събуждане и лягане всеки ден (дори през уикендите) и гарантиране, че времето в леглото е само за сън и секс.

Също така е важно да се намали кофеинът и да се избягва пиенето на кафе следобед. Ограничаването или избягването на алкохола също помага, особено по време на ПМС. Употребата на алкохол не само причинява смущения в съня, но също така има пряко въздействие върху естрогена, което може да изостри промените в хормоните по време на тази фаза.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *