Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Първият в страната апарат за анализ на състава на бъбречните камъни вече е в лаборатория „ЛИНА”

Лабораторията разполага с първия в България апарат за анализиране на състава на бъбречните камъни. Той ще помага за лечението на заболяването и превенция на повторната му поява

апарат за анализ на състава на бъбречните камъни

 

Придобиването на такава апаратура е много важно както за лекарите, така и за пациентите. Камъните в бъбреците са едно от най-често срещаните урологични заболявания. Причините за него са множество, включително : метаболитни, генетични, хранителни, прием на медикаменти и други.

Всеизвестен факт е, че заболяването често се появява отново. Затова разбирането на причините за него е от ключово значение за предотвратяване на повторната му поява. А това може да се разбере чрез определяне на състава на бъбречните камъни. Точно за това се използва този апарат. Знанието за точния състав позволява да се предприеме най-подходящото лечение и превенция за повтаряне на заболяването.

 

За да се намали риска от рецидив, е нужно да се знае състава на бъбречния конкремент

 

Данните сочат, че около 10% от пациентите имат рецидив 1 година след лечението, след 5 години процента нараства на 50, а след 20 години повече от 75% от излекуваните заболяват отново.

Д-р Пламена Харланова, специалист по клинична лаборатория обяснява, че стремежът им е да повишат качеството на всеки анализ с помощта на инфрачервена спектроскопия с преобразуване на Фурие. Апаратът, който лабораторията е закупила е на японската фирма “Shimadzu”.

 

Какво е предимството на новия апарат пред старите методи за изследване на състава на бъбречните камъни?

 

Досега този анализ се правеше по много трудна процедува, която включва редица химични реакции. Отчитането на резултати по стария метод понякога е затруднено, защото пробите често са в малки количества, което възпрепятства получаването на категорично заключение.

Новият метод използва принципа на инфрачервената спектроскопия, при който през прах от бъбречен камък  преминава инфрачервен лъч. Молекулите в праха поглъщат част от лъчението, което дава характерна интерферограма, която чрез математически преобразувания се превръща в спектър, който е уникален за всяко съединение.

За постигането на резултат с апарата е нужно много по-малко количество проба. Чрез този метод се получава безпрецедентна точност за състава на камъка и процентните съотношения на съединенията в него.

Източници: https://www.credoweb.bg; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *