Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уринарна инконтиненция при жените: Как да се реши този чувствителен проблем?

Уринарна инконтиненция при жените е почти тема табу в нашето общество. Не е обичайно да се обсъжда, дори и с приятели

уринарна инконтиненция

Когато се сблъска с подобен проблем, не всяка жена веднага търси помощ от лекар. Защо възниква уринарната инконтиненция? Може ли да се отървете от този деликатен проблем веднъж и завинаги? На тези и други въпроси отговаря урологът д-р Димитър Павлов, уролог.

Какво е уринарна инконтиненция (незадържане на урина) и защо се появява?

Инконтиненцията или изтичането е неволна загуба на урина, която не се контролира от силата на волята. В една или друга степен заболяването засяга приблизително половината от жените в репродуктивна възраст, а в по-възрастните възрастови групи – до 70% от жените. Възниква поради редица причини, често в комбинация. В повечето случаи инконтиненцията е свързана с разтягане на лигаментния апарат на таза на жената.

Д-р Димитър Павлов, уролог

Вярно ли е, че уринарна инконтиненция може да се появи както при млади момичета, така и при възрастни жени?

При жени в репродуктивна възраст най-често причината е травма на тазовото дъно по време на естествено раждане или операция на тазовите органи. При жени от по-старша възраст инконтиненцията може да се развие на фона на промените, свързани с менопаузата. С възрастта производството на естроген в тялото намалява, което води до намаляване еластичността на тъканите.

Какви видове уринарна инконтиненция има?

Има няколко вида инконтиненция:

1. Стресираща уринарна инконтиненция. Урината се освобождава неволно при кашляне, кихане, смях, физическа активност или стрес.

2. Спешна. Изтичане на урина след внезапно и силно желание за уриниране. Тя може да бъде толкова силна, че жената да няма време да направи нищо, за да предотврати изтичането на урината.

3. Смесен тип. Пациентката има симптоми както на първия, така и на втория тип инконтиненция.

Най-често в практиката се среща смесеният тип инконтиненция.

Как се лекува незадържането на урина?

В началните етапи се използват консервативни и физиотерапевтични методи: електромагнитна терапия, лазер, RF лифтинг. За подобряване на резултатите от процедурите лекарят може да предпише лекарства. За укрепване на мускулите на тазовото дъно се използват различни комплекси от физически упражнения.

Когато тазовите мускули не могат да изпълняват функциите си поради изразена промяна в положението на тазовите органи (пролапс), помага само операцията.

Изборът на тактика на лечение винаги зависи от причината за заболяването.

В началото се извършва комплексна диагностика на пикочно-половата система при всички пациенти с уринарна инконтиненция . Назначава се операция само при изразени анатомични промени.

Какви операции се правят днес на жени с уринарна инконтиненция?

Често срещан вариант за хирургично лечение на патологията е слинговата хирургия.

Слинговите операции решават проблема със стрес инконтиненцията на урина, но имат ограничения. Първо, те са ефективни само при пациенти със стресова уринарна инконтиненция. На второ място, интервенцията не се препоръчва за млади жени в детеродна възраст, тъй като може да причини дискомфорт, усещане за чуждо тяло и също така да ограничи сексуалната активност на пациента. На трето място, има специфични усложнения, свързани с наличието на чуждо тяло – ерозия, инфекция, хронична болка и др.

Какво да правим, ако незадържането на урина е съчетано с гинекологични проблеми?

В 60-70% от случаите незадържането на урина е придружено от генитален пролапс – пролапс на стените на влагалището, матката и съседните органи. Лечението на едно нещо – пролапс или уринарна инконтиненция – не е оптималната тактика, защото решава само част от проблема и изисква повторна намеса в бъдеще.

Типичният подход за решаване на проблема е две отделни хирургични операции. Всяка интервенция изисква отделна подготовка, анестезия и възстановяване.

Има и едноетапно лечение на уринарна инконтиненция и генитален пролапс. По време на една операция под анестезия се решават няколко проблема наведнъж. Уролог лекува инконтиненция на урина; гинеколог – премахва пролапса на матката и разтягането на мускулите на тазовото дъно, укрепва стените на влагалището.

Кому е противопоказано хирургичното лечение на незадържане на урина?

Не се прави операция на пациенти със сериозни патологии на сърдечно-съдовата и дихателната система, тъй като при тях общата анестезия е противопоказна. Друго ограничение е състоянието след лъчетерапия на рак на малкия таз. В този случай инконтиненцията е следствие от увреждане на тъканите и нервните структури, а не заради пролапс на органи.

Какво да направят жените, които имат този деликатен проблем?

Съществува мнение, че инконтиненцията на урина при жени след раждане и в напреднала възраст е норма и нищо не може да се направи по въпроса. Но това е грешка: уринарната инконтиненция е лечима и проблемът може да бъде решен на всяка възраст.

Жените не бива да се страхуват и трябва да отидат на лекар, да не премълчават неудобствата си. Винаги може да се обсъди проблема с гинеколог или директно да се потърси помощ от уролог. Основното нещо е да намерите „вашия“ специалист, на когото можете да се доверите. Заедно с него ще изготвите персонален план за лечение: удобен за вас и същевременно ефективен.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *