БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Какво казва цветът на урината за здравословното състояние?

Промяна на цвета на урината може да сигнализира за сериозни заболявания

цвета на урината

Тази течност е тема, за която не говорим открито. Но е факт, че цветът й говори много за хранителни навици и общото здравословно състояние. Може да не показвате симптоми или признаци на заболяване, но урината да го разкрие.

Д-р Аман Гупта, допълнителен директор на отдел урология в една от големите болници в Ню Делхи ще ви запознае с това, което трябва да знаете относно този въпрос.

„Цветът на урината може да бъде маркер за основно бъбречно заболяване и влошено общо здравословно състояние”, казва експертът.

 

Ето за какво сигнализират най-честите промени в цвета на урината:

 

При хора в добро здравословно състояние  тя трябва да има жълтеникъв или кехлибарен цвят.

  • Червен цвят – Никога не трябва да се пренебрегва, тъй като може да е първият признак на скрит рак на пикочния мехур или бъбреците, казва д-р Гупта. Други причини могат да бъдат камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища.
  • Розов или оранжев цвят – Може да се дължи на някои хранителни продукти като цвекло или оцветители в хранта или лекарствата.
  • Бистра урина – Тя е индикатор за прекомерна хидратация, което означава, че пиете твърде много вода.
  • Потъмняване – То е признак за дехидратация или инфекция на пикочните пътища.
  • Тъмнокафяв цвят – Може да се дължи на някои лекарства или чернодробно заболяване.
  • Синьо и зелено – Тези цветове не се наблюдават често. Случват се при някои рядко срещани видове индекции или след определени операции на пикочната система.

 

Кога се изисква консултация с лекар или спешно посещение на болница?

 

„При червен цвят на урината е задължително да посетите лекар”, категоричен е д-р Гупта. Често това е признак на кръв в отделената течност. Други причини могат да са камъни в бъбреците, лекарства, инфекция или операция. Експертът казва, че това никога не трябва да се пренебрегра, колкото и незначителен да е червения отенък.

Често това е първия признак на рак на пикочния мехур, бъбреците или простата. Всяка жена, която е в менопаузва, трябва да се изследва веднага, ако забележи червеникав цвят в урината си. Той може да сигнализира и за рак на маточната шийка.

Д-р Аман Гупта
Д-р Аман Гупта е допълнителен директор в отделението по урология във Fortis Flt, болница лейтенант Ражан Дхали

 

Съвети за поддържане на добро здраве на пикочната система:

 

1. Пийте достатъчно течности

Потъмняването на урината означава, че трябва да пиете повече вода. Много бистрата урина означава, че трябва да пиете по-малко течности.

2. Хранете се здравословно

Подбирането на здравословна храна е изключително важно за поддържането на добро здраве. Храната може да повлияе на всички органи и системи в тялото.

3.Обръщайте внимание на урината си

Създайте си навика винаги да поглеждате цвета на урината си, преди да пуснете водата. Откриването на отклонения от нормалното и изследване на причината може да ви спаси от много по-сериозни усложнения.

4. Задължително се прегледайте, ако урината ви е червеникава

„Не мислете, че това е нещо безобидно”, предупреждава д-р Гупта. Това е кръв, освен ако не се докаже противното и трябва да се предприемат всички възможни мерки за намиране на причината.

5. Ако забележите мътна или пенеста урина, се консултирайте с лекар

Това може да е признак на основно бъбречно заболяване или състояние на пикочния мехур. Прекомерният прием на вода може да маскира проблема, но трябва да се направят изследвания за установяване на причината.

Източници: https://www.msn.com; https://www.healthshots.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *