Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво казва цветът на урината за здравословното състояние?

Промяна на цвета на урината може да сигнализира за сериозни заболявания

цвета на урината

Тази течност е тема, за която не говорим открито. Но е факт, че цветът й говори много за хранителни навици и общото здравословно състояние. Може да не показвате симптоми или признаци на заболяване, но урината да го разкрие.

Д-р Аман Гупта, допълнителен директор на отдел урология в една от големите болници в Ню Делхи ще ви запознае с това, което трябва да знаете относно този въпрос.

„Цветът на урината може да бъде маркер за основно бъбречно заболяване и влошено общо здравословно състояние”, казва експертът.

 

Ето за какво сигнализират най-честите промени в цвета на урината:

 

При хора в добро здравословно състояние  тя трябва да има жълтеникъв или кехлибарен цвят.

  • Червен цвят – Никога не трябва да се пренебрегва, тъй като може да е първият признак на скрит рак на пикочния мехур или бъбреците, казва д-р Гупта. Други причини могат да бъдат камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища.
  • Розов или оранжев цвят – Може да се дължи на някои хранителни продукти като цвекло или оцветители в хранта или лекарствата.
  • Бистра урина – Тя е индикатор за прекомерна хидратация, което означава, че пиете твърде много вода.
  • Потъмняване – То е признак за дехидратация или инфекция на пикочните пътища.
  • Тъмнокафяв цвят – Може да се дължи на някои лекарства или чернодробно заболяване.
  • Синьо и зелено – Тези цветове не се наблюдават често. Случват се при някои рядко срещани видове индекции или след определени операции на пикочната система.

 

Кога се изисква консултация с лекар или спешно посещение на болница?

 

„При червен цвят на урината е задължително да посетите лекар”, категоричен е д-р Гупта. Често това е признак на кръв в отделената течност. Други причини могат да са камъни в бъбреците, лекарства, инфекция или операция. Експертът казва, че това никога не трябва да се пренебрегра, колкото и незначителен да е червения отенък.

Често това е първия признак на рак на пикочния мехур, бъбреците или простата. Всяка жена, която е в менопаузва, трябва да се изследва веднага, ако забележи червеникав цвят в урината си. Той може да сигнализира и за рак на маточната шийка.

Д-р Аман Гупта
Д-р Аман Гупта е допълнителен директор в отделението по урология във Fortis Flt, болница лейтенант Ражан Дхали

 

Съвети за поддържане на добро здраве на пикочната система:

 

1. Пийте достатъчно течности

Потъмняването на урината означава, че трябва да пиете повече вода. Много бистрата урина означава, че трябва да пиете по-малко течности.

2. Хранете се здравословно

Подбирането на здравословна храна е изключително важно за поддържането на добро здраве. Храната може да повлияе на всички органи и системи в тялото.

3.Обръщайте внимание на урината си

Създайте си навика винаги да поглеждате цвета на урината си, преди да пуснете водата. Откриването на отклонения от нормалното и изследване на причината може да ви спаси от много по-сериозни усложнения.

4. Задължително се прегледайте, ако урината ви е червеникава

„Не мислете, че това е нещо безобидно”, предупреждава д-р Гупта. Това е кръв, освен ако не се докаже противното и трябва да се предприемат всички възможни мерки за намиране на причината.

5. Ако забележите мътна или пенеста урина, се консултирайте с лекар

Това може да е признак на основно бъбречно заболяване или състояние на пикочния мехур. Прекомерният прием на вода може да маскира проблема, но трябва да се направят изследвания за установяване на причината.

Източници: https://www.msn.com; https://www.healthshots.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *