Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 начина да навредите на себе си, ако сте прекалено добри

От ранна възраст ни учат: бъдете добри, отнасяйте се с хората така, както бихте искали да се отнасят с вас

добри

Да, трябва да сме добри, но това има и обратна страна, свързана с психическото и физическо здраве.

И така, до какво точно може да доведе старанието да бъдете прекалено добри?

1. Хората се възползват от вас

Ако винаги се отнасяте добре с хората, само въпрос на време е някой да реши да се възползва от добротата ви и да ви причини финансови, психологически или физически щети. Ще бъде лесно да ви заблуди, тъй като един добър човек дори не може да си представи, че някой може да му навреди.

2. Смятат ви за слаб човек

Добрите хора рядко отказват на молбите на другите хора. Поради това могат да ги мислят за слаби. И наистина, трябва да сте или силен човек, или голям непукист, за да не отвърнете на молбата за помощ. И ако вие, като добър човек, не знаете как да кажете „Не!“, тогава това може да се възприеме като признак на слабост.

3. Имате нереалистични очаквания

Добрите хора вярват, че другите са точно като тях. Това обаче не е вярно. Само защото се отнасяте добре с всички, не означава, че трябва да ви отвръщат със същото. Време е да промените очакванията си.

4. Хората не вярват, че сте толкова добри

Ако сте наистина добър човек, може да откриете, че някои хора просто не вярват в това. Разбира се, те може да са най-циничните хора на планетата, но в свят, в който е лесно да навредим на другите, да ги игнорираме и унижим, е много трудно да се повярва, че някой не би искал да следва този дневен ред. Хората може да си помислят, че сте добри с другите, защото имате скрити мотиви.

5. Другите ще ви търсят само когато имат нужда от нещо

Отношенията трябва да се изграждат равнопоставено. Желателно е и двете страни да положат еднакви усилия, за да се изгради ако не хармонична, то поне спокойна връзка. Ако сте прекалено мил човек, може да се окажете в ситуация, в която приятелите ви да си спомнят за вас само когато имат нужда от нещо, което друг трудно би се съгласил да свърши.

6. Привличате хора в нужда

По правило прекалено милите хора се отнасят по един и същ начин към всеки срещнат. Това означава, че всъщност нямате граници, когато става въпрос да държите далеч от живота си хора, които не отговарят на вашата представа за приятелство. Това оставя вратата широко отворена за всеки, и вашият добър характер ще привлече нуждаещи, от които трудно ще се отървете.

7. Може да сте депресирани

Твърде добрите хора са склонни да поставят нуждите на другите на първо място. Когато основната ви цел стане да помагате на другите и да пренебрегвате собствените си нужди, може неусетно да стигнете до заключението, че каквото и да правите, положението ви все остава същото. Малко след това идва ниската самооценка и депресията като следствие от това, че вместо да гледате себе си, вие сте се фиксирали да угаждате на другите.

8. Може да се пристрастите към наркотици или алкохол

Започнете ли да мислите, че имате ниска самооценка, ще искате да запълните тази празнота с нещо – например наркотици, алкохол, преяждане и т.н. Когато не цените себе си, търсите начин да се почувствате по-добре.

9. Спирате да бъдете добри към себе си

Много е лесно да забравиш за себе си, когато си твърде добър с другите хора. Ако не контролирате това, можете да изпаднете в дълбока депресия. Когато прекарвате цялото си време в даване, това може да ви отвлече от собствените ви нужди и да доведе до проблеми, вариращи от безразличие до преяждане.

10. Други хора ще започнат да решават вместо вас как да живеете

Ако правите всичко, за да угодите на другите и пренебрегвате онова, което е важно и необходимо за вас, е възможно в крайна сметка да живеете съвсем различен живот. Като не признавате собствените си чувства , надежди, избори и желания, позволявате на другите да определят живота ви.

Няма нищо лошо в това да искате да се отнасяте добре с хората, но не го правете за сметка на себе си.

Източник: www.psychologytoday.com

пауър ню хеър лосион power new hair
ПАУЪР НЮ ХЕЪР ЛОСИОН – Спира косопада и стимулира появата на нова коса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *