Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От 1 април: Лекарствата за сърдечни заболявания стават безплатни!

56 лекарства за сърдечно-съдови болести ще станат безплатни от следващия месец

безплатни лекарства за сърдечно-съдови заболявания
Източник на изображението: https://www.freepik.com/

НЗОК (Националната здравноосигурителна каса) и Министерството на финансите взеха решение голяма част от лекарствата за сърдечно-съдови заболявания да станат безплатни от 1 април. 56 лекарства за аритмия, високо кръвно и други ще се поемат изцял оот здравноосигурителната каса и ще се безплатни за нуждаещите се.

Над 600 000 хронично болни хора със сърдечни заболявания ще могат да се възползват. Те ще получават предписаните лекарства от аптеките и личните си лекари безплатно или с намалено доплащане.

Сърдечно съдовите заболявания са особено голям проблем в България. Те са сред основните причини за високата смъртност в страната. България е на първо място в ЕС по преждевременна смърт от сърдечно-съдови болести.  Всеки пети човек в страната страда от сърдечно-съдови проблеми или диабет.

„Досега тези пациенти плащаха най-високите цени за лекарства в Европа – 75% от стойността им”, каза премиерът акад. Денков.

Тази промяна ще има и социално въздействие. За българите, които имат ниски доходи, това са пари, които ще спестят и ще им дадат възможност да си закупят по-качествена храна. Предполага се, че в дългосрочен план тази мярка ще помогне и за справяне с демографската криза.

Взетото решение за включване на тези лекарства за хронични сърдечни проблеми е част от дългосрочна стратегия на здравноосигурителната каза за напълно реимбурсиране на медикаментите за хронични заболявания със социална значимост.

С въвеждането на тези мерки се очаква да има значително разширен достъп до терапия на тези заболявания и понижаване на случаите на отказ от лечение поради финансови затруднения.

Рисковите фактори за развитие на сърдечни заболявания включват: стрес, липса на движение, прекаляване с наситените мазнини, недостатъчната консумация на зеленчуци и плодове, прекаляването със солта, консумацията на алкохол и тютюнопушенето. Промяната в начина на живот в ранна възраст е от ключово значение за предпазването от сърдечни проблеми.

Източници: https://www.nhif.bg; https://bnr.bg; https://bntnews.bg/

ЧЕРЕН ЧЕСЪН – за нормално кръвно и нива на холестерола

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *