Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо стомашната херния е опасна?

Едно от заболяванията, които могат сериозно да нарушат живота на човек и често се появяват тайно в началото, е стомашната херния

стомашната херния

Стомашната херния се нарича още и хиатална херния.

Често срещано, но неразбрано

Хиаталната (стомашна) херния е едно от най-неразбраните и злокачествени състояния в медицината. Пациентите с хиатална херния трябва да разберат какво представлява и какво може да се случи, ако я имат.

Анатомия

Диафрагмата е плосък мускул, който отделя белите дробове от корема. Когато човек поеме дълбоко въздух, куполообразната диафрагма се свива и сплесква. Правейки това, тя изтегля въздух в белите дробове. Лявата диафрагма съдържа малък отвор, през който минава тръбовидният хранопровод, който пренася храна и течности към стомаха. Обикновено тази дупка, наречена хиатус, е малка и приляга плътно около хранопровода. J-образният стомах се намира под диафрагмата.

Причини за стомашна херния

При някои хора хиатусът или дупката в диафрагмата отслабва и се увеличава. Не е известно защо това се случва. Може да се дължи на наследственост, докато при други може да е причинено от затлъстяване, упражнения (като вдигане на тежести) или напрежение при изхождане. Каквато и да е причината, част от стомаха се придвижва нагоре в гръдната кухина през този разширен отвор. Така е налице хиатална херния. Стомашните хернии са много чести и се срещат при около 60 процента от хората до 60-годишна възраст.

Видове

Плъзгаща се хиатална херния — При този най-често срещан тип хиатална херния, част от стомаха се плъзга напред-назад, навътре и навън от гърдите. Тези хернии обикновено са малки и не причиняват проблеми или дори симптоми.

Фиксирана хиатална херния — В този случай горната част на стомаха е захваната в гръдния кош. Дори при тази херния може да има малко симптоми. Потенциалът за проблеми в хранопровода обаче се увеличава.

Усложнена или сериозна хиатална херния — За щастие този тип херния не е често срещана. Той включва различни модели на херния на стомаха, включително случаи, при които целият стомах се движи нагоре в гърдите. Има голяма вероятност да възникнат медицински проблеми при тази херния и да се наложи лечение, което често включва операция. Усложнените хернии не са чести.

Симптоми при стомашна херния

При повечето пациенти хиаталната херния не предизвиква симптоми. Това важи особено за плъзгащите се хернии. Когато се появят, те могат да бъдат само киселини и регургитация – състояние, при което стомашната киселина се връща обратно в хранопровода. Някои пациенти с фиксирана хиатална херния изпитват хроничен рефлукс на киселина в хранопровода, което може да причини нараняване и кървене. Може да се получи анемия или нисък брой червени кръвни клетки. Освен това хроничното възпаление на долната част на хранопровода може да доведе до белези и стеснения в тази област. Това от своя страна затруднява преглъщането и храната не преминава лесно в стомаха

Ефекти

Погрешно е винаги да се обвинява стомашната херния за болката и лошото храносмилане. Тя обикновено не причинява остра болка. Този симптом може да е резултат от други заболявания, като пептична язва или дори сърдечно заболяване. Някои пациенти с коронарна болест на сърцето се заблуждават, че дискомфортът им се дължи на хиатална херния. Ако се появи болка в горната част на корема или лошо храносмилане, хората не трябва да се заблуждават, че причината е стомашна херния. Вместо това трябва да се потърси лекарска помощ.

Прекалено много киселини

Един от основните признаци на това състояние може да е появата на киселини. Обикновено киселините се приписват на рефлукс, но, както казва д-р Александър Мясников, това твърдение не винаги е вярно. „40% от хората с рефлукс нямат киселини, но имат хронична кашлица. Рефлуксът преминава в рецепторите за кашлица, заради което кашлят и имат дрезгав глас и възпалено гърло, рефлуксът може да се прояви с тези неща“, обяснява той.

Стомашната херния е предраково състояние?

Киселините се усещат, тъй като в хранопровода попада киселина. Няма нищо друго, което да ги причини, уточнява хирургът Сергей Ерин. „Получава се химическа реакция между храната и солната киселина, отделя се въглероден диоксид. Натрупва се в стомаха, сякаш под купол. В определен момент, когато стане твърде пълен, долният езофагеален сфинктер може да отстъпи, да се разхлаби. Обикновено може да издържи налягане от 18 mmHg. Но ако кихнете, налягането в стомаха е 65 mmHg. Ако вдигнете два куфара, то също расте. И всичко започва да се изхвърля нависоко. Получава се нещо като фонтан от стомашна киселина”, обяснява хирургът.

Освен това си струва да е ясно, подчертава д-р Мясников, че при здрави хора сфинктерът може да издържи на налягане от 18 mmHg. И ако човек има навици да пие алкохол, да пие кафе или да яде мазни храни, тогава тази цифра пада до 10 mmHg.

Природата е измислила защитен механизъм – остър ъгъл на сливане между хранопровода и стомаха, казва д-р Сергей Ерин. Тогава функцията на сфинктера е да стяга и образува клапен механизъм. Ако има херния, тогава част от стомаха пада в гръдния кош, ъглите се изглаждат и никакъв езофагеален сфинктер не може да задържи нищо на място. „Дали човек е кихнал, или си е легнал, всичко от стомаха ще се излее в гърлото. През нощта ще го вдишвате например и ще кашляте”, подчертава хирургът Сергей Ерин.

Има 4 вида хернии, но принципът им е един и същ – променя се съотношението на ъглите

Киселини или чувство на горчивина стават най-важните прояви при наличието на херния. „Може да е безопасно, когато човек е свикнал или има малко прояви. Но след време може да се развият 4 сериозни усложнения“, предупреди лекарят.

Д-р Мясников обясни, че едно от най-сериозните от тях е развитието на хранопровода на Барет. „Това е предраково състояние. 5 години киселини могат да доведат до рак“, отбелязва той. В същото време лекарят подчерта, че постоянният живот на омепразол, лекарство за киселини, също не носи нищо добро: рисковете от развитие на дефицит на витамин В12 и магнезий се увеличават.

Д-р Сергей Ерин

Винаги ли е необходима операция?

Както отбелязва хирургът Сергей Ерин, в някои страни един от ключовите показатели за операция на стомашната херния е трудоспособната възраст на лицето. Ако страда от рефлукс, задушава се и постоянно приема лекарства, струва си да се претеглят плюсовете и минусите и може би да се направи операция, за да се избегнат допълнителни усложнения.

Хирургията може да се препоръча и в случаи на повтарящи се, но неефективни курсове на консервативна (лекарствена) терапия.

Съвременната хирургия се извършва лапароскопски чрез 4 пункции. Нищо не се изрязва, а само се възстановява позицията на хранопровода в корема, поставя се в желания ъгъл, всичко се стяга и около хранопровода се оформя маншон. Основното нещо е да се избере добър, компетентен хирург.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *