ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цитрусовите плодове – нежна профилактика на почти всяка болест

Времето, когато портокалите, мандарините, грейпфрутите присъстваха на трапезата ни единствено за Нова година, отдавна е отминало. За щастие тези сладки „деца“ на тропиците целогодишно се предлагат на нашия пазар. Всички обожаваме уникалния им аромат и божествения им вкус. Но освен тези чудесни качества цитрусовите плодове имат едно много по-важно достойнство – уникалните им лечебни свойства.

Цитрусите са толкова важни за човека, че се изучават от отделна наука, дял от ботаниката – цитрология. Ето какво разказва тя за предмета на своите изследвания. Тропическите дарове са подсемейство на двусемеделните растения от семейство седефчеви. Главният род в семейството, към което се отнасят повечето културни видове, се нарича цитрус (лат. Citrus). Той наброява около 15 вида. Всички цитрусови представляват невисоки – от порядъка на 4-8, по-рядко – 10-12 м – вечнозелени дръвчета или храсти. Много от тях имат бодли край листата си. Цветовете им са големи, бели (при лимона в началото са червеникави), обикновено единични, но някои образуват щитовидни съцветия.

Плодовете им са особени, поради което са им дали собствено наименование – хесперидии – очевидно в чест на мита за златните ябълки от градината на нимфите-пазителки хеспериди. Кората им е богата на етерични масла, които им придават специфичен приятен аромат. От нея се приготвят цукати (захаросани плодове) с варене в захарен сироп и последващо сушене. Люлката на културния произход на цитрусовите растения е Индокитай. Сега цитрусовите растения се отглеждат в цялата зона на тропиците и субтропиците. А ние постоянно имаме достъп до портокалите, мандарините, грейпфрутите, лимоните, помелото и лайма. Затова ще се запознаем с тях по-отблизо.

Знаете ли, че…
» Херакъл откраднал златните ябълки, пазени от нимфите хеспериди. Така твърди една старогръцка легенда, според която мълвата за изумителния им вкус достигнала до древна Гърция и нейният предприемчив народ изпратил митичния герой за загадъчните ябълки. Много историци обаче са на мнение, че тези златни ябълки наистина са съществували и са били годни за консумация, тъй като не били направени от злато, а израсли на клонка на дръвче. Учените смятат, че Херакъл заминал за… Китай, с цел да донесе… портокали!

» Първият цитрусов плод, попаднал в Европа, бил цитронът. Това се случило по време на завоевателните походи на Александър Македонски. За цитрона писал най-големият ботаник на античността – древногръцкият философ Теофраст (372-287 г. пр. н.е.). В своята „История на растенията“, състояща се от 9 книги, той нарича цитрона „мидийска“ или „персийска ябълка“.

 

 Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *