Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как камъните в жлъчката водят до рак

Кога е необходимо да се премахнат камъни в жлъчката и как такива образувания могат да причинят смъртоносни усложнения?

 

Обикновено, когато се открият камъни в бъбреците, подчертава д-р Александър Мясников, възниква въпросът: да ги премахнете или не. Според някои специалисти, можете да ги оставите и да наблюдавате, докато са малки и не ви притесняват. Ако се появят обезпокоителни симптоми: болка, чувство на натиск, дискомфорт – или камъкът е много голям – трябва да бъдете прегледани от хирург.

„Камък, по-голям от три сантиметра, е рисков фактор за развитие на рак на жлъчния мехур. И това не е казуистика, а реален факт“, подчертава д-р Мясников.

Д-р Александър Мясников

Като специална рискова група лекарят определи жените над 40 години с многократна бременност и наднормено тегло

„Жлъчният мехур е малка торбичка с обем 100 мл. Всеки ден жлъчката се произвежда от 700 милилитра до един и половина литра, в зависимост от човешката конституция. Камъкът е в жлъчния мехур и всеки път, когато ядете мазна храна или изпиете чаша алкохол, той ще се свие. Камъкът ще започне да излиза и ще премине през дукталната система. Точно преди да излезе в дванадесетопръстника, ще заседне за част от секундата. Така с помощта на опасното налягане жлъчката ще се втурне в панкреаса“, обяснява специалиста. Тази ситуация става причина за хроничен панкреатит. Ако на този фон се развие тежка панкреатична некроза, тогава осем от десет души умират заради това.

Проблемите с панкреаса се проявяват като болка в гърба – опасваща, излъчваща се към лопатките.
„Хирурзите не съветват пациентите да отглеждат камъни, да ги чакат да се раздробят или нещо друго. По-безопасно е пациентът да загуби тази функция на жлъчния мехур и да премахне източника на смъртната опасност. Тогава той ще може да се храни добре и жлъчката ще тече свободно в червата, без да създава проблеми“, отбелязва лекарят.

Камъните в жлъчката обикновено се откриват напълно случайно

Те обаче се срещат при 10% от хората. Причинява симптоми при всеки 20 души. Бременните жени също са под особено внимание.

Основното предимство е съвременната хирургия. Днес жлъчният мехур с камъни може лесно да бъде отстранен с помощта на лапароскоп чрез една пункция в пъпа. В резултат на това няма да има наранявания, порязвания или сраствания, които сами по себе си също не са безопасни. Преди десетилетия, за да се отстрани жлъчния мехур, се правеше разрез по протежение или напречно на корема. Също така, след модерните операции, минималният период на рехабилитация става бонус.

Какво трябва да направите, за да поддържате жлъчния си мехур здрав и да предотвратите образуването на камъни?

Пийте вода

Следете режима на пиене – средно трябва да пиете 30 милилитра вода на 1 килограм телесно тегло. Увеличете количеството вода при физическа активност и високи температури. Дехидратацията причинява прекомерно сгъстяване на жлъчката (което е първият етап от образуването на камъни в жлъчния мехур) и причинява утаяване на холестерола. Също така не забравяйте да пиете достатъчно и през зимата. Сухият и студен въздух също причинява стабилни загуби на влага.

Яжте зеленчуци и плодове

Опитайте се да включите в менюто храни, богати на диетични фибри. Яжте достатъчно зеленчуци и плодове – високото съдържание на фибри намалява риска от образуване на камъни. Фибрите помагат за премахване на излишния холестерол от тялото и намаляват абсорбцията му в червата. За редовно изпразване на жлъчния мехур е необходимо във всяко хранене да се включват растителни масла и горчиви – подправки, цикория, зелени салати.

Два пъти в седмицата – риба

Консумирайте риба редовно като източник на омега-3 мастни киселини. Според резултатите от изследванията те предотвратяват образуването на камъни в жлъчката, намаляват концентрацията на калций и общия протеин в жлъчката и я правят по-стабилна.

Ограничете захарта

Прекомерната консумация на захар може да доведе до развитие на патологии на жлъчния мехур. Опитайте се да намалите консумацията на подсладени напитки, бонбони, торти и други сладкиши. Излишъкът на глюкоза и фруктоза в диетата провокира повишаване на триглицеридите в кръвния серум. А високите нива на триглицериди, според изследванията, повишават риска от образуване на камъни в жлъчката.

Добавете лецитин

Включете в диетата си храни, богати на лецитин – слънчогледови семки и студено пресовано нерафинирано слънчогледово олио, яйчни жълтъци, черен дроб. Лецитинът повишава разтворимостта на холестерола в жлъчката и предотвратява неговото утаяване.

Следете теглото си

Ако имате наднормено тегло, опитайте се да го свалите постепенно, като се храните здравословно и редовно извършвате физическа активност. Затлъстяването причинява повишена активност на HMG-CoA редуктазата с повишена секреция на холестерол в жлъчката, което е свързано със значително увеличаване на честотата на камъни в жлъчката. В първите етапи на загуба на тегло насищането на жлъчката с холестерол първоначално се увеличава и когато теглото се стабилизира, се връща към нормалното. Затова честите колебания на теглото, когато отслабваме, а после качваме килограми и пак ги сваляме, са много вредни. Затова лекарите не препоръчват използването на строги ограничителни диети, с помощта на които да се отървете от излишните килограми.

Като следвате тези препоръки, можете да намалите риска от развитие на камъни в жлъчката. Въпреки това е необходимо да се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото, да се провеждат редовни прегледи при специализирани лекари и да се правят необходимите изследвания.

Източник: www.avaclinic.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *