Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Скромният праз има силата да намали холестерола и да стабилизира захарта в кръвта, снижава риска от рак

В сезона на праза малко са домакинствата в България, които да не го слагат на трапезата си. А по селата се запасяват с праз за цялата зима. Нищо, че сега в големите вериги този зеленчук се намира почти през всички сезони. И това не е случайно. Яде се суров, яде се на яхнии, на супи, на баници.

Празът е познат на човека от древни времена със своите полезни свойства и уникален вкус.Отглеждан е в древен Египет, а древните гърци са го използвали и за подобряване на здравето си.В древен Рим празът е смятан за храна на богатите. Известно е, че император Нерон го е консумирал в големи количества, преди да произнесе дълги речи.Сега този зеленчук е неразделна част от много традиционни ястия на различни нации.

Празът е повече от 80% вода

Това означава, че съдържанието на калории в него е много ниско. В зависимост от условията, при които празът расте, неговото калорично съдържание може да варира от 30 до 60 kcal. Протеините в 100 грама продукт – 1,5 гр, мазнините – 0,3 гр, въглехидратите – 14 гр, диетичните фибри – 1,8 гр.

Ползи за здравето от праза

Този скромен зеленчук има силата да намалява холестерола и да стабилизира захарта. Празът е източник на разтворими диетични фибри, благодарение на които нивата на холестерола намаляват, а нивата на кръвната захар се стабилизират. Това намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Празът намалява риска от развитие на рак

Въпреки че празът съдържа малко макронутриенти, той е богат на други полезни вещества. Учените дори са доказали, че консумацията му намалява риска от развитие на рак. Празът е богат на флавоноиди, които имат противовъзпалителни, антидиабетни и противотуморни свойства. Яденето на този вид лук предотвратява появата на рак на стомаха, простатата, ендометриума, устната лигавица, бъбреците и други органи.

Богат е на витамини

Празът съдържа и голямо количество витамини. Богат е на витамини C, K и A, както и на фолиева киселина и на витамин B6. Освен това съдържа минерали като калий, калций и желязо. Витамин К може да намали риска от остеопороза и кариеси.

Празът може да бъде и вреден!

Има много малко противопоказания за праза, тъй като този продукт обикновено не се консумира в големи количества.

Не се препоръчва консумацията на праз, особено суров, в големи количества при хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания. Празът съдържа висока концентрация на фруктани, които могат да причинят храносмилателни проблеми.

Фруктаните са сложни въглехидрати, които са трудни за смилане, особено за хората с чувствителен стомах. Ето защо, ако имате киселини, гастрит или язва на стомаха, сведете консумацията на праз до минимум.

На деца под тригодишна възраст се препоръчва да се дава само термично обработен праз, за да не се дразни стомашната лигавица. Също така празът трябва да се изключи от диетата, ако сте „чувствителни към сяра“, съветва диетологът.

Как да приготвяте праза по най-полезния за здравето начин?  

Празът трябва да бъде подложен на термична обработка за ограничен период от време. Пърженето води до най-голяма загуба на биофлавоноиди – химикалите, които придават цвета на зеленчуците и са носители на антиоксидантните свойства. Биологичната му активност се запазва при варене за по-малко от 10 минути, затова е по-добре празът да се готви за не повече от 5 минути.

Когато избирате праз внимавайте стъблата да не са „лигави“. Индикатор за свежестта на праза са листата. Избягвайте да купувате праз с меки или загнили листа. Това означава, че продуктът е стоял дълго време на щанда и е загубил свежестта си.

 

 

Автор: Ника Сергунина – диетолог, sport-express.ru

Глюко баланс
Глюко баланс за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *