Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекувайте червата си! Иначе рискувате да заболеете от тихия убиец – остеопорозата

Остеопорозата е често срещано заболяване, при което костната тъкан постепенно изтънява и се разрушава. По-често се диагностицира след 45-50 години, при жени по време на менопаузата.

Учените са установили, че един от методите за лечение и профилактика може да бъде здравата чревна микрофлора. Интересно изследване на американски специалисти открива специфична коменсална бактерия в чревната микрофлора. Тя не само участва в поддържането на имунната система и храносмилането на храната. Този микроорганизъм е необходим за образуването на костна тъкан. Той регулира нейната плътност и структура, което е важно за профилактиката на остеопорозата. 

Микрофлората и костната тъкан

Червата съдържат милиони бактерии, полезни пробиотици и пребиотици. Те регулират процеса на храносмилане, преработват храната в протеини, мазнини и въглехидрати и участват в енергийния обмен. При здрава микрофлора, имунната система активно произвежда имунни клетки, които защитават тялото от вируси и бактерии.

Костната тъкан се обновява бавно, но постоянно

Състои се от живи клетки, които след определен цикъл умират и се заменят с по-млади. Непрекъснатият процес осигурява здравината на костите, осигурява човешкия растеж в детството и заздравяването при случаите на фрактури. В ранна възраст костната тъкан се обновява бързо, така че нараняванията зарастват без последствия за няколко седмици. След 35-40 години започва процесът на естествено стареене, при който скоростта значително намалява и може да се развие остеопороза.

Кои фактори намаляват костната плътност?

  • Хормонални нарушения.
  • Пушене на цигари.
  • Лошо хранене.
  • Наднормено тегло.
  • Заседнал начин на живот.

Рискът от развитие на остеопороза се увеличава по време на менопаузата. При жените количеството хормони, които влияят на метаболизма, намалява. Тъканите абсорбират калций и витамин D по-слабо, така че костите стават по-крехки. Всяко нараняване води до сложна фрактура с изместване, което изисква дълго възстановяване.

Пробиотиците като начин за лечение на остеопорозата

Човешката микрофлора е уникална по състав.Съдържа полезни пробиотици – живи бактерии, които регулират храносмилателния процес.Те се намират върху епитела на червата и осигуряват производството на ензими за разграждане на храната.По структура те наподобяват млечнокиселите гъбични колонии, които подквасват млякото и го превръщат в кисело.

Костната плътност се регулира от остеобласти и остеокласти. Те са отговорни за процеса на обновяване и за неговата интензивност. Лабораторни изследвания са установили, че при високо ниво на полезни пробиотици в червата костите стават по-здрави, а счупванията заздравяват по-бързо.

При здрава микрофлора и поддържане на нивото на пробиотиците протичат следните процеси:

  • Произвежда се антимикробният пептид LCN2, който предпазва организма от инфекции.
  • Намалява се рискът от възпаление на синовиалната течност, която измива ставите.
  • Червата работят гладко, така че тялото получава максимално протеини, калций, витамини и минерали от храната.

Остеопорозата възниква на фона на възпалителен отговор на имунната система. Пробиотиците поддържат и стимулират имунната система, активират производството на защитни клетки от лимфоцити и левкоцити.

Съставът на микрофлората се влияе от храненето на човека

За да поддържате здравословно нивото ѝ трябва да се храните правилно и пълноценно, да включите в ежедневната си диета храни, богати на фибри: пресни плодове, зърнени храни, трици, зеле, цвекло и тиква. Пийте по 1-2 чаши ферментирала млечна напитка дневно. Яжте натурално кисело мляко без захар или пълнители.

При възпаление приемайте антибиотици само според предписанието на Вашия лекар. Лекарствата потискат растежа на микрофлората в червата и нарушават крехкото ѝ равновесие. Допълнително използвайте пробиотични продукти, за да възстановите нивата им и да подкрепите имунитета си.

След 45 години тялото започва да остарява, много процеси в организма се забавят. Човек губи костна маса, което е заплаха от тежки фрактури с усложнения и нараняване на шийката на бедрената кост.

Като поддържате здрава чревната си микрофлора можете значително да намалите риска от остеопороза и да сте активни и мобилни до дълбока старост.

Източник: econet

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *