ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Оризът ни дава нужната енергия през целия ден

В повечето азиатски страни оризът е част от всяко едно ядене. Обикновенно се комбинира с други храни и дори от него се правят оризови питки и различни видове десерти. Има много видове ориз, но най-разпространеният е белият ориз.

Оризът е богат на въглехидрати, които са от съществено значение за организма, тъй като му доставят необходимата енергия. Фибрите са другия компонент на ориза. Доказано е, че една чаша кафяв ориз може да предостави на организма 3 и ½ грама от необходимите фибри за деня.Белият ориз осигурява само един грам. Белият оризът се препоръчва в диетата на хора, които имат проблеми с червата, защото голямото количество фибри, което се съдържа в другите видове ориз може да причини увреждане на лигавицата на червата.

Оризът има нискогликемичен индекс, който е причината той да се разгражда по-бавно в организма ни, а това помага да си осигурим необходимата ни енергия през целия ден, а не да получим огромен прилив на енергия само в един момент от деня.

Освен всичко посочено по-горе, оризът е богат и на много други хранителни вещества като желязо, белтъчини, витамин В3, тиамин и есенциални мастни киселини. Оризът е с ниско съдържание на мазнини и с ниско съдържание на захар и сол и не съдържа глутен. Доказано е, че консумацията на ориз намалява риска от появата на различни видове ракови заболявани с до 31%. Има хора, които се колебаят дали да го включат в диетата си и това е така, защототой съдържа в себе си голямо количество вода поради което стомахът ни след консумацията му се подува значително.

Оризът е с високо съдържание на въглехидрати, което означава и повече калории, особенно за хора които са на диета и нямат нужда от тях. Оризът е много полезен, но е добре да не прекалявате с консумацията му въпреки, че не са открити странични ефекти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *